Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

189,00 kr

Aptus Aptobalance pulver, 100g Køb her
75,00 kr

VetPro kattemalt, 50 ml Køb her
Mængderabat
149,00 kr
Ned til
126,00 kr

Canikur Pro, 30 ml Køb her
135,00 kr

Diapaste Hund & Kat, 30 ml Køb her
405,00 kr

Hill's Prescription Diet Feline i/d Stew Chicken & Vegetables, 24x82g Køb her

Sponsoreret

Mavekatar

Latinsk navn: Gastritis

Af dyrlæge Peter Maasbøl Skov.

Hvad er mavekatar hos katte?

Mavekatar er en akut eller kronisk lidelse, hvor der er betændelse i mavesækkens slimhinde.

Hvad er symptomerne på mavekatar?

Det hyppigste tegn på mavekatar er opkastninger. Opkastningerne er enten hvidligt skummende, men kan også være blandet med galde og derfor gullige. Ofte har katten normal temperatur, dvs. 38°-39,5°.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen mavekatar?

Diagnosen akut mavekatar bliver stillet ud fra de oplysninger om kattens adfærd, du som ejer kan give, og sammenholder det med den undersøgelse, som dyrlægen foretager. Hvis der er tale om en mere alvorlig, kronisk tilstand, kan blodprøver, røntgen, scanning og kikkertundersøgelser - hvor der evt. bliver taget nogle slimhindeprøver fra mavesækken - komme på tale.

Hvordan behandles mavekatar?

Akut mavekatar bliver behandlet ved, at katten faster i minimum 12 timer. Efter fasten kan katten forsigtigt få små mængder vand - bare nok til at holde mundhulen fugtig. Efter yderligere 12 timer får katten små mængder skånekost, som kan købes hos dyrlægen. Herefter bliver kosten over nogle dage gradvist ændret til sædvanligt foder.

I mere alvorlige tilfælde kan forskellige former for medicin blive nødvendigt. Hvis katten har haft mange opkastninger, kan det betyde, at den skal have væsketerapi for at få rettet væske- og saltbalancen op. Det sker ved, at dyrlægen fører et lille kateter ind i en blodåre på katten, hvor væsken - i form af et drop - så langsomt kan løbe ind.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har mavekatar?

I langt de fleste tilfælde kommer katten sig fuldstændigt efter en mavekatar og ofte i løbet af ganske få dage. Men i de kroniske tilfælde kan der gå flere uger, før katten er helt frisk igen

Hvorfor får katte mavekatar?

Katten kan få mavekatar af at spise fordærvet foder eller lignende, som den samler op udendørs. Det samme kan ske, hvis katten spiser et fremmedlegeme, som f.eks. plastikstykker fra legetøj. Forskellige væsker, som f.eks. rengøringsmiddel eller syre, kan også fremkalde en mavekatar. Direkte infektioner, som f.eks. virus, parasitter eller bakterier, kan også være skyld i mavekataren.

Hvad er risikoen for, at din kat får mavekatar?

Risikoen for mavekatar hænger sammen med, hvor tilbøjelig katten er til at rode i ting og i den forbindelse spise ting, som kan forårsage mavekatar.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få mavekatar?

Der er ingen katteracer, der er specielt udsatte for at udvikle mavekatar. Men langhårskatte har en større risiko for udvikling af noget, der minder om en mild mavekatar, fordi dannelsen af hårboller kan irritere mavesækkens slimhinder. Hårbollerne bliver dannet i mavesækken af de hår, som katten slikker i sig. Problemet med hårboller er størst hos langhårskatte, fordi de slikker flere og længere hår i sig. Kattemalt kan afhjælpe problemet, fordi den får hårbollen til at glide igennem mave/tarm-kanalen og komme ud med afføringen. Kattemalt kan købes hos dyrlægen.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.