Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

332,00 kr

SPECIFIC FOW-HY Allergen Management Plus, 28 x 100 g Køb her
609,00 kr

Virbac HPM (A1) Hypoallergy Cat, 3kg Køb her
649,00 kr

Royal Canin Anallergenic kat, 4 kg Køb her
650,00 kr

Royal Canin Derma Hypoallergenic Dry, kat 4,5 kg. Køb her
240,00 kr

SPECIFIC FOD-HY Allergen Management Plus, 1,6 kg (4x400g) Køb her

Sponsoreret

Hårboller

Latinsk navn: Tricholith

Af dyrlæge Gudrun Frantsen. 

Hvad er hårboller hos katte?

Hårboller er en klump hår, der samles i kattens mavesæk. Det er et helt almindeligt fænomen og forekommer hos katte i alle aldre. Normalt passerer hårbollerne fra mavesækken videre til tarmsystemet, og det sker især, når mavesækken er tom for foder.

Hvad er symptomerne på hårboller? 

Hvis katten har problemer med hårboller, er et af symptomerne, at den kaster ufordøjeligt materiale op - bl.a. hår - 6-12 timer efter at den har spist. Indimellem kan den også kaste galde op, samtidig med at den har kvalme og nedsat appetit.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen hårboller?

Der kan være mange årsager til, at en kat kaster op, f.eks. nyrelidelser eller mavesækbetændelse. Så hvis den lider af kronisk opkast, vil det være nødvendigt først at udelukke andre sygdomme. Dyrlægen kan derfor tage en blodprøve og evt. et røntgenbillede af katten. Alt efter kattens almindelige velbefindende og ernæringsmæssige tilstand, vil din dyrlæge afgøre, hvilke sygdomme det er relevant at undersøge den for.

Hvis der er mistanke om, at en hårbolle eller et fremmedlegeme sidder fast i tarmsystemet, kan dyrlægen desuden tage en kontrastoptagelse af mavetarmkanalen.

Hvordan behandles hårboller? 

Behandlingen består i at rede katten dagligt for at forhindre, at den slikker mange hår i sig.

Det kan også være en stor hjælp at give kattemalt. Kattemalt er en pasta, der gør det lettere for en hårbolle at passere gennem tarmsystemet, og de fleste katte vil spise malten rent fra tuben. Ellers kan det blandes i foderet. Hvis det ikke er tilstrækkeligt med kattemalten, kan dyrlægen ordinere et middel, der fremmer tarmbevægelserne og får hårbollerne til at passere.

Flere foderfirmaer tilbyder et foder, der i nogen grad kan hjælpe med at kontrollere forekomsten af hårboller. Foderet indeholder specielle fibre, der øger udskillelsen af hårboller i afføringen.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har hårboller?
En kat, der har problemer med hårboller, kan få hjælp, og behandlingsresultaterne er gode. I svære tilfælde kan det være nødvendigt at give katten medicin hele livet igennem.

Hvorfor får katte hårboller? 

De fleste katte danner hårboller. Når der er problemer med opkast af hårboller, er det på grund af en forstyrrelse i mavefunktionen, hvor der ikke sker en normal tømning af hår fra mavesækken til tyndtarmen.

Hvad er risikoen for, at din kat får hårboller?

  • Langhårskatte har en større risiko for at udvikle hårboller
  • I fældningsperioder er risikoen større
  • Hvis din kat har lopper og derfor slikker sig mere end normalt,
    vil der også være øget risiko

Hvilke racer er særligt udsatte for at få hårboller?
Perser og andre langhårskatte.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.