Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

609,00 kr

Virbac HPM (A1) Hypoallergy Cat, 3kg Køb her
240,00 kr

SPECIFIC FOD-HY Allergen Management Plus, 1,6 kg (4x400g) Køb her
332,00 kr

SPECIFIC FOW-HY Allergen Management Plus, 28 x 100 g Køb her
649,00 kr

Royal Canin Anallergenic kat, 4 kg Køb her
650,00 kr

Royal Canin Derma Hypoallergenic Dry, kat 4,5 kg. Køb her

Sponsoreret

Fældning

Kat med langt hår

Hvad er fældning hos katte?

Fældning er et normalt fænomen, hvor et ældre, udvokset hår "fældes" fra hårsækken og erstattes med et nyt hår, der gradvist vokser frem fra samme hårsæk. Fældning er derimod ikke normalt, hvis mange hår fældes på samme tid over en længere periode, eller der ikke vokser nye frem.

Hvad er symptomerne på fældning?

Der falder store mængder hår af i en periode. Mange katte er meget renlige og slikker hårene i sig. Hvis katten bliver helt bar på et område, eller hårene er meget kortere end normalt, er det ikke en normal fældning. 

Overdreven fældning øger risikoen for dannelse af hårboller, der kan blokere for normal tarmpassage. Dette kan give katten opkastninger.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Dyrlægen vil i første omgang finde ud af, om fældningen skyldes kløe. Hvis ejeren ikke har set katten bide eller slikke sig, kan dyrlægen undersøge hår fra det forandrede område under et mikroskop. Sådan kan det afgøres, om håret er beskadiget, og dermed om tilstanden skyldes kløe. 

Kløe kan have mange årsager. De hyppigste er lopper og allergiske tilstande. Hvis fældningen ikke skyldes kløe, gennemgår dyrlægen ofte kattens kostplan i forsøget på at finde en forklaring.

Hvordan behandles fældningen?

Det er vigtig, at kosten indeholder alle de nødvendige vitaminer og mineraler for at hud og pels kan udvikles normalt. I nogle tilfælde kan det være en god idé at give katten et tilskud af forædlede plante- og fiskeolier, f.eks. linol-, gammalinolen- og eicosapentonsyre, også selvom kostsammensætningen ser fornuftig ud. Madlavningsolier indeholder ikke disse olier i den rette sammensætning.

Ved kløende tilstande skal man finde den underliggende årsag, før man kan opnå et optimalt behandlingsresultat. Katten bør undersøges tidligt i kløeforløbet for at opnå det bedste resultat. Overdreven fældning uden kløe kan skyldes hormonelle problemer.

Hvorfor fælder katte?

En normal hårcyklus består af en vækstfase, en mellemfase og en hvilefase, der slutter med, at håret fældes. Længden af hver periode afhænger af race og af, hvor på katten håret vokser. Langhårede katte har en længere vækstfase end korthårede katte, og hårene på ryggen har en længere vækstfase end hårene omkring snuden. Hvis katten taber mange hår, uden at nye vokser frem, svarer det til en forlænget hvilefase, og tilstanden er ikke normal. Det er vigtigt at konstatere, om hårene reelt fældes af sig selv eller om katten bider eller slikker hårene af. 

Mange katte er meget diskrete, når de bider eller slikker sig. De gemmer sig under sofaen eller udenfor. Derfor opdager man som ejer ikke altid kattens adfærd. Katten bider eller slikker hårene af på grund af kløe.

Hvad er risikoen for at min kat fælder?

Næsten alle katteracer har fældeperioder som et normalt fænomen. Kløe ses hyppigere hos udekatte, mest på grund af den øgede risiko for lopper.

Hvilke racer er særligt udsatte for fældning?

Langhårskatte fælder væsentligt mere end korthårskatte. Det er vigtig, at man som ejer af en langhårskat flere gange ugentligt, og helst dagligt reder pelsen igennem for at undgå sammenfiltrede hår i pelsen. Hvis pelsen først er filtret, kan det være meget svært at rede pelsen ud, uden at katten brokker sig.

Mange langhårskatte bliver bragt til dyrlæge for at blive klippet ned, fordi pelsen er fuldstændig sammenfiltret.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.