Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
609,00 kr

Virbac HPM Adult Cat, 7kg Køb her
489,00 kr

SPECIFIC FXD Adult, 7 kg Køb her
430,00 kr

Royal Canin Derma Skin & Coat Dry, Cat 3,5 kg Køb her
998,00 kr

Hill's Science Plan Feline Adult Chicken, 15 kg Køb her

Sponsoreret

Røgforgiftning

Latinsk navn: Intoxicatio fumi

Af dyrlæge Peter Kierk.

Hvad er røgforgiftning?

Røgforgiftning af hunde, katte og andre kæledyr skyldes inhalation af røg, som regel i forbindelse med ildebrand i det hus, hvor dyret lever.

Hvad er symptomerne på røgforgiftning?

Symptomerne på røgforgiftning er:

  • Indledningsvist hoste og åndedrætsbesvær.
  • Får tilstanden lov til at udvikle sig, vil slimhinder og hud ændre farve over i det kirsebærrøde (kulilteforgiftning) og senere lilla på grund af iltmangel (cyanose). Dette skyldes en væskeansamling (ødem) i lungerne, som igen forårsager iltmangel og væskeansamlinger i hjernen og heraf følgende beskadigelser af centralnervesystemet.
  • Dyrene besvimer og de kan sove indtil døden indtræder.
  • Udvikler røgforgiftningen sig yderligere, vil iltmangel i hjernen medføre hjerneskader.
  • Der kan udvikles lungebetændelse på grund af lungeskaderne.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Diagnosen røgforgiftning er ikke vanskelig at stille, da dyret selvsagt lugter af røg og indleveres til dyrlægen i forbindelse med en husbrand.

Hvordan behandles røgforgiftning?

Røgforgiftning vil altid som udgangspunkt blive behandlet med ilt. Dette kan gøres ved hjælp af et såkaldt ilttelt (en maske) eller ved indførsel af en iltslange i næse eller luftrør. Fra indledningsvist at give en meget høj koncentration af ilt vil man langsomt reducere den indgivne mængde, efterhånden som dyret kommer sig.

Er dyret i chok, vil væskebehandling komme på tale, men det er meget vigtigt, at dette ligeledes sker langsomt, så man ikke forværrer væskeansamlingerne i lunger og hjerne. Da tilstanden er forbundet med smerte, skal dyret smertebehandles. Lungebetændelse er en meget almindelig komplikation i forbindelse med røgforgiftning, og behandling med antibiotika er derfor også nødvendig.

Hvad er fremtiden for din hund, hvis den har røgforgiftning?

Prognosen afhænger af, hvor tidligt i forløbet, der iværksættes en korrekt behandling af patienten. Beskadigelserne i lunger og hjerne kan være så omfattende, at de medfører døden. Da dyr reddet fra brandende huse tillige ofte har brandsår, kan komplikationerne ved disse gøre prognosen dårligere.

Hvordan undgår man røgforgiftning?

Det er svært at sige, hvordan man undgår røgforgiftning, da husbrande ofte er uheld. Man kan dog på sin hoveddør skilte med, at der befinder sig dyr i huset eller lejligheden, så de ikke bliver glemt under en ildebrand.

Anden viden om røgforgiftning hos hunde og katte
De røgforgiftninger, man som dyrlæge ser, har meget ofte været forårsaget af mad, der er brændt på i et køkken, hvor en kat eller hund har opholdt sig.

Det er, ud over at få slukket en eventuel brand og få luftet ud, i dette tilfælde meget vigtigt at få dyret bragt til dyrlæge med det samme. Selvom der ikke nødvendigvis er noget at se på hunden eller katten, vil der efter en eller to dage ofte udvikles en voldsom, irriteret hoste og eventuelt opstå andre komplikationer.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.