Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

185,00 kr

Kalm Kat flydende, 100 ml Køb her
189,00 kr

Virbac Anxitane S, 30 tabletter Køb her
Tilbud
260,00 kr
234,00 kr

Feliway Friends diffusor med flaske, 48 ml Køb her
Tilbud
199,00 kr
179,00 kr

Feliway Classic spray, 60 ml Køb her
175,00 kr

Aptus Relax tyggetabletter, 30 stk. Køb her

Sponsoreret



Besøg hos dyrlægen

Hvordan reagerer din kat?

Af fagveterinærsygeplejerske Jannie Jensen.

Hvordan transporteres katten mest hensynsfuldt?

Katte er bestemt spændende dyr at arbejde med! Når ejeren skal hjemmefra og katten skal i sin transportkasse, er det for rigtig mange en mindre behagelig oplevelse. Mange katte har ikke lyst til at blive puttet i kassen / tasken og mange ejere må sande, at en kat pludselig kan fylde en halv kvadratmeter og derved er umulig at putte i kassen!

Derfor kommer der her lidt gode råd:

  • Det er en god ide at spraye lidt Feliway eller Felifriend i kassen 5 - 10 minutter før. Felifriend og Feliway er beroligende duftstoffer - feromoner.
  • Løft katten og hold fast i forbenene med den ene hånd og bagbenene med den anden hånd og put så katten baglæns ind i kassen.
  • Mange katte kan ikke lide at køre bil og nogle jamrer sig højlydt under turen. Det kan i nogle tilfælde hjælpe, at man lægger et tæppe eller håndklæde om kassen, så der bliver mørkt hos katten.
  • Nogle katte vil urinere eller have afføring under turen, derfor er det meget vigtigt, at der indeni i kassen / tasken er et håndklæde eller en avis, som kan suge væde.
  • Når man så kommer ind i konsultationen, vil katten ikke ud af kassen! Prøv så vidt muligtikkeat ryste katten ud - det kan desuden også være temmelig svært!
  • De fleste transportkasser er i dag meget nemme at skille ad, så det bedste er at tage den øverste halvdel af kassen. Dyrlægen kan så evt. undersøge katten, mens den sidder i kassen eller forsigtigt løfte katten ud på bordet.

Hvilke reaktioner kan vi forvente?

De fleste katte bliver lidt pacificerede ved at komme ud et nyt sted. De kan nærmest virke lammede og finder sig oftest i at blive undersøgt og vaccineret uden problemer. Nogle katte er oven i købet så nysgerrige, at de skal undersøge bordet og måske også dyrlægen grundigt, mens andre katte hvæser og sprutter og advarer os på de måder de nu kan, om at de vil være i fred! Ganske få katte kommer ud at kassen som en raket og er alvorligt angrebslystne. Disse katte er farlige! Der findes også katte som i starten er meget rolige og finder sig i berøring, men som pludselig eksploderer og bliver meget aggressive. Også de er farlige.

Hvorfor skal katten beroliges?

Grundige undersøgelser kræver ro. En del katte kommer til dyrlæge fordi de har smerter, f.eks. fra et bidsår. Disse smertepåvirkede katte kan opføre sig meget aggressivt. Derfor foregår mange af disse undersøgelser i bedøvelse, fordi katten kan være meget vanskelig at holde. Det gælder også et fåtal af katte, som skal have den årlige sundhedsundersøgelse, men som man ikke kan håndtere på anden vis.

Hvordan får katten en bedre oplevelse hos dyrlægen?

  • Prøv at vænne katten til at transportkassen er hyggelig at opholde sig i.
  • Kør evt. ofte men korte ture med katten.
  • Besøg evt. dyrlægen nogle gange, mens katten er killing - kun i rolige perioder hos dyrlægen og efter aftale med personalet.
  • Bestil tid først på dagen, så konsultationen ikke lugter af stresshormoner.
  • Hvis der opholder sig urolige eller gøende hunde i venteværelset, så hold god afstand eller lad evt. katten vente i transportkassen i bilen.
  • Brug FeliwayellerFelifriendtil at spraye i transportkassen + på undersøgelsesbordet.
  • Dyrlægen kan have en Feliwaydispenser i en stikkontakt i konsultationsrummet.
  • Brug rolige og velovervejede bevægelser og tal ikke med høj stemme.

Undgå farlige situationer

Katten behøver ikke at have haft en ubehagelig oplevelse for at udvise en aggressiv adfærd. Nogle katte, som aldrig har udvist problemadfærd, kan pludselig gå til angreb, hvilket virker skræmmende på ejeren - og os andre!

Nogle katte reagerer voldsomt, hvis der har været en anden kat før den, især hvis denne anden kat har været angst eller aggressiv. Alle skal være opmærksomme på kattens ansigts- og kropssprog:

Øjnene

Store pupiller:

Tegn på angst

Smalle / små pupiller:

Tegn på aggression!


Ørerne

Fremadrettede:

Nysgerrig / neutral.

Ud til siden:

Angst eller begyndende aggression. Pas på!

Helt tilbagelagte:

Hold fingrene væk!!!

 

Halen:

Stille eller næsten stille:

Neutral.

Små hidsige vip med halespidsen:

Stop med det du gør - eller…….!

Pisken med halen:

Lad katten være!!!


Vær ærlig som ejer

Hvis man på forhånd ved at katten hører til gruppen der finder sig i noget berøring, men som pludselig bliver vred, skal dyrlægen informeres om dette.

Der findes utrolig mange katteracer, som alle har deres særpræg. Men selv indenfor den enkelte race findes alle former for adfærd, så man kan ikke sige at f.eks. alle katte af en bestemt race altid er flegmatiske og rare, eller at en anden race altid opfører sig på en forudsigelig måde.

Respekter katten som den er! Det er næsten umuligt at ændre dens adfærd, men man kan dog prøve at vænne katten til mere berøring. For nogle virker det, men for andre vil adfærden blive intensiveret! Såfremt besøget drejer sig om en sund og rask kat der skal have sin årlige vaccination, vil det i nogle tilfælde være en god ide at vaccinere katten umiddelbart efter at have inspiceret den. På trods af at det er ureglementeret, kan et hurtigt klinisk blik afgøre om katten er rask. Derefter kan man fortsætte undersøgelse af blandt andet tænder og ører, indtil katten ikke vil samarbejde mere. De fleste katte reagerer ikke noget videre på at blive vaccineret, men selve undersøgelsen / håndteringen kan være meget stressende.

Du skal kontakte din dyrlæge hvis…..

  • Du vil have råd og vejledning om stressforebyggelse.
  • Du skal bestille tid til årlig sundhedsundersøgelse