Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

430,00 kr

Royal Canin Derma Skin & Coat Dry, Cat 3,5 kg Køb her
998,00 kr

Hill's Science Plan Feline Adult Chicken, 15 kg Køb her
609,00 kr

Virbac HPM Adult Cat, 7kg Køb her
489,00 kr

SPECIFIC FXD Adult, 7 kg Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her

SponsoreretSundhedsundersøgelse

Hvorfor skal katte sundhedsundersøges?

Medierne fokuserer fra tid til anden på værdien af de regelmæssige sundhedsundersøgelser. Derfor har mange sikkert spurgt sig selv om det er nødvendigt med det årlige sundhedseftersyn? Svaret er klart Ja. Først og fremmest fordi al erfaring viser, at et årligt sundhedseftersyn giver dyrlægen mulighed for at opdage sygdomme tidsnok til, at der en realistisk chance for fuldstændig helbredelse - og tilmed ofte gennem en kortere og mindre kostbar behandling. Tandlidelser, svulster og stofskiftesygdomme er gode eksempler.

Hvornår skal killingen sundhedsundersøges?

De fleste opdrættere, vælger at få både moderkatten og dens killinger sundhedsundersøgt umiddelbart efter fødslen. Hvis det har været en hård fødsel, kan man understøtte katten med medicinsk behandling, ligesom man på et meget tidligt tidspunkt, kan diagnosticere om killingerne har medfødte sygdomme.

Næste sundhedsundersøgelse er som regel i forbindelse med at killingen skifter ejer i 12-13 ugers alderen. Her gennemgår killingen en klinisk undersøgelse med følgende fokusområder:

  • Kattens øjne: øjnenes form undersøges, øjenlågenes udformning og evt. tåreflåd undersøges
  • Kattens ører: kattens ører efterses for specielt øremider, og øreflappen undersøges for f.eks sår og hårløshed.
  • Kattens mundhule: mælketænder, tandstilling og tandkødet undersøges. Mange katte lider af tandkødsbetændelse og tandsten, hvilket som regel afsløres som en dårlig lugt ud af munden.
  • Kattens lymfeknuder: de lymfeknuder, der ligger under huden, mærkes igennem for at afsløre, om der er infektion i bestemte områder i kroppen.
  • Hud og hårlag: her gennemgås pelskvaliteten. Desuden undersøges for skæl og sår. Undersøgelsen afslører ligeledes utøj, herunder lopper og rovmider.
  • Kattens ben og poter: leddene bøjes igennem for at afsløre smerte, og poterne gennemgås for sår og betændelse
  • Dyrlægen lytter på hjertet
  • Dyrlægen mærker bughulen igennem for at afsløre, om katten lider af smerte. Ofte spørges til kattens afføring og urin. I nogle tilfælde beder dyrlægen om en afføringsprøve, som undersøges for indvoldorm.
  • Dyrlægen spørger til kattens æde- og drikkelyst. Selv små ændringer i æde- og drikkelysten kan være symptomer på lidelser. Det er vigtig at afgøre, om den er forøget eller nedsat
  • Kattens kønsorganer: dyrlægen checker om begge testikler er nede i pungen.

På baggrund af denne undersøgelse, rådgiver din dyrlæge dig om, hvilke vaccinationer din kat har behov for. Hvis killingen er helt rask, kan den vaccineres mod de smitsomme sygdomme: kattesyge, katteinfluenza og evt leukæmi. Ved anden sundhedsundersøgelse i 16 ugers alderen, kan man med fordel medbringe en afføringsprøve som checkes for orm og andre tarmparasitter. Hvis katten ikke er renlig, er det også en god ide, at undersøge en urinprøve. Killingen vaccineres nu anden gang, hvorefter den har afsluttet sin basisvaccination.

Hvor ofte skal den voksne kat sundhedsundersøges?

Man kan sige lidt populært, at når katten bliver et år ældre, svarer det til at vi mennesker bliver 7 år ældre. Det betyder at de fysiologiske ændringer og selve ældningen foregår langt hurtigere for katte end tilfældet er hos mennesker. De fleste voksne katte får på den baggrund foretaget en årlig sundhedsundersøgelse. Ved denne undersøgelse gennemgår dyrlægen kattens sundhedsstatus systematisk. Dyrlægen får ved denne lejlighed mulighed for at stille spørgsmål om dens almenbefindende, medicinforbrug, sociale aktivitet som f.eks. deltagelse i konkurrencer og udstillinger.

De fleste sygdomme erkendes ved denne undersøgelse tidligt i sygdomsforløbet, fordi dyrlægen er opmærksom på de sygdomme, der er typiske for netop din katterace og for den alder som den har.

Hvor ofte skal den ældre kat sundhedsundersøges?

Når katten er mere end 9 år, ændres hele dens stofskifte og cellerne begynder at ældes. I takt med at katten bliver ældre, ændres sundhedsundersøgelsen derfor, så dyrlægen er særlig opmærksom på de lidelser, som er karakteristiske hos ældre katte. Som eksempler kan nævnes, at man i denne periode vil være særlig opmærksom på nyrefunktionen, hjerte-kredsløbsproblemer, knuder, stofskiftelidelser og begyndende organsvigt.

Derfor vil sundhedsundersøgelsen hos den ældre kat ofte inkludere undersøgelse af en blod- og urinprøve. Prøverne vil kunne afsløre begyndende organsvigt, stofskiftesygdomme el. lign. Og på baggrund af sygdommen, vil man fastsætte nye intervaller for de kommende sundhedsundersøgelser.

---

Kender du VetPlan?
Sundhedsundersøgelser er ofte med!

Vi ved, hvor meget dit kæledyr betyder for dig, og derfor har vi lavet en sundhedsplan. VetPlan er udviklet på dyreejeres opfordring og handler om tryghed og sikkerhed for dig og din kat. Forebyggende sundhedspleje er grundlaget for et langt og sundt liv. En VetPlan inkluderer typisk de vigtigste undersøgelser og vaccinationer, som dyrlæger vurderer, at din kat har brug for i løbet af året. En sundhedsundersøgelser er med i de fleste sundhedsplaner - læs mere her.

Relaterede produkter

I Netdyredoktors webshop forhandler vi kvalitetsfoder, kosttilskud, plejemidler og meget mere til din kat. Se udvalget her

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.