Sponsoreret
Den ældre kats sygdomme
I takt med at katten ældes, øges risikoen for en lang række sygdomme. Det skyldes især, at mange af kroppens organer har arbejdet uafbrudt i årevis. Disse organer svækkes derfor naturligt efter et langvarigt slid. Desuden nedsættes modstandskraften, og kroppen bliver derfor mere modtagelig for smitsomme sygdomme. Endelig er en lang række kroniske sygdomme flere år om at udvikles, og ses af den grund kun hos ældre dyr.
Hvilke sygdomme rammer ofte seniorkatten?
De mest almindelige sygdomme hos seniorkatte er nævnt nedenfor. De fleste sygdomme er indgående beskrevet i separate artikler på Netdyredoktor. Klik på henvisningen, og du får straks en uddybende forklaring. Ud for hver sygdom gives der en kort beskrivelse af årsagen til, og symptomer på, sygdommen.
Kræft (Cancer), Leukæmi, brystkræft
Årsag: Kræft er en tilstand, hvor kroppens celler vokser og deler sig uhæmmet og abnormt.
Symptomerne: Disse er meget varierede, alt efter hvor kræftcellerne, eller kræftknuden, befinder sig. I visse tilfælde kan man direkte se kræftknuden som en konstant voksende hævelse, et eller andet sted på kroppens overflade, eller ved/i mund, næse, øjne, endetarm eller kønsåbning. Hvis kræftknuden befinder sig i de indre organer eller væv, afhænger symptomerne af, præcist hvor knuden befinder sig. Den kræftsyge kat kan have symptomer som tygge- eller synkebesvær, dårlig sårheling, vægttab, nedsat appetit, blødning fra en eller flere naturlige kropsåbninger, hævelser på bugen, nedsat modstandskraft, uvilje til motion, besvær ved at trække vejret, besvær ved afsætning af urin og afføring.
Mundhulesygdomme, tandbyld, tandkødsbetændelse, tandsten
Årsag: Omfatter mange forskellige sygdomme i mundhulen, - der henvises til links ovenover. Næsten alle mundhulesygdomme kan forebygges og helbredes ved regelmæssige tandeftersyn hos dyrlægen.
Symptomer: Dårlig ånde, rødt tandkød, belægning på tænderne, evt. løse tænder, uvilje og besvær med at tygge samt savlen. Hvis tilstanden har stået på i lang tid, vil katten tabe sig.
Slidgigt, gigt
Årsag: Slidgigt skyldes en længerevarende overbelastning af kroppens bevægelige led. Når et led overbelastes, kan det føre til en vævsreaktion i form af knoglenydannelser og små benspidser i og omkring leddet. Disse vævsreaktioner giver anledning til smerte. Lidelsen kan være arvelig.
Symptomer: Katten får svært ved at rejse sig, og besvær med at gå på trapper og springe. Katten kan få en stiv og usikker gang. Musklerne kan svinde ind. Katten kan være nedstemt og ytre smerte.
Sygdomme i urinvejene, blæresten, FUS, nyresvigt
Blæresten
Årsag: Nyrernes funktion er at udskille kattens affaldsstoffer i en opløselig form. Nogle bestemte stoffer opløses dog dårligt og kan derfor, når visse kemiske omgivelser er til stede, udfældes som krystaller. Hvis krystallerne med urinen ikke føres ud af kroppen i samme tempo, som de dannes, sker der en ophobning af krystaller i blæren. Krystallerne sætter sig fast på selve blærevæggen. Jo længere tid krystallerne er i urinvejene, desto større risiko er der for, at der dannes store blæresten.
Symptomer: Besværlig og smertefuld urinering, blod i urinen, afsætning af små portioner urin.
FUS (Feline urological syndrom)
Årsag: FUS er en betegnelse for en tilstand i de nedre urinveje hos katte. Blærevæggen og urinrøret bliver irriteret og småbløder. Reaktion i blærevæggen kan medføre afstødning af celler. De afstødte celler kan danne en hel prop, en såkaldt plug, som sætter sig fast i urinrøret, - ofte lige før penis. Hankatte er på grund af deres lange og smalle urinrør særligt udsatte. Tilstopningen bevirker, at katten ikke er i stand til at tisse, og det kan føre til en smertefuld urinophobning i blæren.
Symptomer: Nedsat evne til at tisse, katten sætter sig mange gange for at tisse, urinen er blodig. Katten får smerter, når den løftes (på grund af den udspilede blære).
Nyresvigt
Årsag: Nyresvigt er en nedsat eller ophørt funktion af nyrerne. En tilstand, i hvilken nyrerne ikke længere er i stand til at koncentrere urinen og rense blodet tilstrækkeligt for affaldsstoffer. Nyrerne danner et hormon, der er vigtigt for dannelsen af røde blodlegemer. Denne hormondannelse ophører eller nedsættes ved nyresvigt.
Symptomer: Katten tisser og drikker mere, taber sig, brækker sig og får nedsat appetit. Katten kommer i væskeunderskud og kan få tynd afføring, blege gummer, sår i mundhulen og dårlig ånde. Katten bliver nedstemt og svag.
Sygdomme i hjerte og kredsløb, hjertesvigt, for stort hjerte
Årsag: Hjertesvigt og forstørret hjerte er overordnede betegnelser for tilstande, hvor hjertet ikke er i stand til at pumpe den mængde blod rundt i kroppen, som er nødvendig for at opretholde organismens livsnødvendige funktioner.
Symptomer: Katten viser uvilje til motion og bliver let træt, hoster ofte (især om natten), får åndenød og vægttab. Ofte forekommer der smerteytringer. Katten kan have svært ved at finde hvile, og kan i sjældne tilfælde besvime.
Sygdomme i leveren, leversvigt, fedtlever
Leversvigt
Årsag: Leversvigt er en alvorlig tilstand, hvor leverens funktion er stærkt nedsat. Årsager til leversvigt kan være bakterieinfektion, virusinfektion, forgiftning eller cancer.
Symptomer: Opkastninger, nedsat appetit, øget drikkelyst, vægttab, forøget bugomfang, nedstemt, underlig opførsel og adfærd, gule eller blege gummer.
Fedtlever
Årsag: Fedtlever er en tilstand i leveren, hvor der sker en massiv ophobning af fedt i levercellerne. Resultatet er, at cellernes normale funktioner nedsættes helt eller delvist.
Symptomer: Katte med fedtlever har typisk haft spisevægring af en eller anden årsag. Det betyder at kattens stofskifte langsomt nedsættes, og ændres til et fedtstofskifte, hvilket gør katten endnu mere syg. Symptomerne bliver værre og værre for hver dag, der går, hvor katten ikke spiser. De typiske symptomer er: Nedstemthed, opkast, diarré, nedsat appetit, feber, depression, dehydrering og evt. gulsot.
Sygdomme i kønsorganerne
Livmoderbetændelse, pyometra
Årsag: Ses kun hos hunkatte. Alvorlig infektion med bakterier i livmoderen. Ses hyppigst hos hunkatte over ca. 7 år.
Symptomer: Katten får øget drikkelyst og nedsat appetit. Bugen kan vokse, og der kan komme flåd fra skeden. Katten får evt. feber, vægttab, og bliver sløv og nedstemt.
Brystkræft
Årsag: Brystkræft er en hyppigt forekommende kræftform hos ældre hunkatte. Kræftknuderne, som har forskellig form og størrelse, sidder i én eller flere mælkekirtler. Knuderne opstår, fordi der sker en række unormale og ukontrollerede celledelinger i de mælkeproducerende celler. Op mod 90% af knuderne er ondartede.
Symptomer: Knuder i én eller flere mælkekirtler, hævelser i én eller flere mælkekirtler
Sygdomme i mave-tarmsystemet, diarré, forstoppelse
Diarré
Årsag: Der kan være mange forskellige årsager, f. eks. foderallergi, foderintolerance, infektioner, forgiftninger, kræft m.m.
Symptomer: Kan variere meget med opkast, feber, væskeunderskud, tynd mave, nedsat appetit, vægttab, blod i afføringen, tjæreagtig afføring, slimet afføring, hyppig afsætning af afføring.
Forstoppelse
Årsag: Der kan være mange årsager til forstoppelse hos katte. De hyppigste årsager er dog nedsat aktivitet, hårboller, væskeunderskud og for få fibre i foderet.
Symptomer: Katten kan ikke komme af med afføringen. Den går hyppigt på bakken uden at komme af med noget. Ofte er tilstanden smertefuld.
Sygdomme, der skyldes hormonel forstyrrelse, hyperthyreodisme, sukkersyge
Hyperthyreodisme
Årsag: Forhøjet stofskifte (hyperthyroidisme) opstår på grund af en unormal høj dannelse af hormoner fra kattens skjoldbruskkirtel. Disse hormoner regulerer stofskiftet. Tilstanden rammer hyppigst ældre katte. Forhøjet stofskifte kaldes også struma eller thyretoxicose.
Symptomer: Vægttab på trods af øget appetit, hævelse under halsen ved skjoldbruskkirtlen, rastløshed og forhøjet aktivitetsniveau, nervøsitet, katten ændrer adfærd og bliver mere sky, katten drikker og tisser mere, uregelmæssig fordøjelse vekslende mellem forstoppelse, diarré og opkastninger. Mange katte får en forhøjet puls, sammenfiltret pels og øget fældning. Enkelte katte vil vise andre symptomer, så som appetitløshed (anoreksi) og sløvhed.
Sukkersyge
Årsag: Sukkersyge er en tilstand, hvor blodets sukkerindhold forhøjes på grund af nedsat eller ophørt dannelse af det sukkerregulerende stof, insulin. Insulin dannes i bugspytkirtlen.
Symptomer: Øget tørst og urinering. Vægttab, ofte på trods af øget appetit. Opkastninger, svag, nedstemt, muskelsitren.
Sygdomme i blodet, blodmangel, anæmi
Årsag: Formindsket antal røde blodlegemer i blodet. Der kan være mange forskellige årsager til, at blodlegemernes antal mindskes; bl.a. ses det ofte som følgetilstand til kræft, f.eks. leukæmi.
Symptomer: Katten bliver meget forpustet af selv let motion. Katten bliver træt og slap, og får meget blege gummer.
Overvægt
Årsag: Katten har gennem en periode indtaget væsentlig mere føde end nødvendigt. Kroppen indeholder for meget fedt, - enten i vævene eller samlet i depoter.
Symptomer: Tydelig overvægt, besvær med at rejse sig og gå, uvilje til motion, åndenød, forstoppelse, besvær med at soignere sig.
Tidlig behandling giver det bedste resultat
Katte får med alderen større risiko for at pådrage sig sygdomme og udvikle aldersbetingede skavanker. Jo tidligere sygdomme og skavanker opdages og behandles, jo mindre er risikoen for, at katten får mén af disse tilstande. Derfor er det vigtigt, at du jævnligt gennemser din kat, og er opmærksom på dens adfærd og opførsel.
Du skal kontakte din dyrlæge, hvis din seniorkat…
- Får unormale hævelser af nogen art
- Bliver sløv, træt, utilpas, eller får nedsat appetit
- Taber sig
- Lugter ud af munden, savler, eller får svært ved at tygge eller synke føden
- Halter, får svært ved at rejse sig, får en stiv og usikker gang eller på nogen måde viser tegn på smerte
- Drikker og/eller tisser mere end normalt
- Kaster op, får tynd eller blodig afføring
- Bliver fed, eller får stor bug
- Pludselig får nedsat syn eller hørelse
- Ikke kan holde på urinen eller afføringen
- Får besvær med at afsætte afføringen, får svært ved at tisse, eller tisser blod
- Hoster, eller bliver stakåndet
- Får dårlig hud eller mat pels, fælder meget, sår eller misfarvninger i huden
- Får unormal adfærd eller opførsel af nogen art
Husk at tegne en sygeforsikring til din kat
Hvis din kat får brug for behandling, kan du få dækket op til 80 % af dyrlægeudgifterne med en kattesygeforsikring fra Dyrekassen Danmark. Du kan læse mere om, hvad forsikringen dækker og ikke dækker i forsikringsbetingelserne.