Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

429,00 kr

Virbac HPM (K1) Kidney support Cat, 3kg Køb her
332,00 kr

SPECIFIC FKW Kidney Support, 28x100g Køb her
459,00 kr

Pronefra, 180 ml Køb her
548,00 kr

Royal Canin Vital Renal kat, 4 kg Køb her
405,00 kr

Hill's Prescription Diet k/d Kidney Care tørfoder til katte, 3 kg. Køb her

SponsoreretNyresvigt hos kat

Forskellen mellem en normal nyre og nyresvigt hos en kat

Nyrerne har mange livsvigtige funktioner og er helt centrale for kroppen. Deres vigtigste opgave er at rense blodet for de affaldsstoffer, der opstår fra stofskiftet, således at de ikke ophobes i blodet . Derudover har de mange andre livsvigtige opgaver. De opretholder bl.a. kroppens væskebalance ved at udskille meget eller lidt urin og sørger for normalt blodtryk.

Nyrerne har en meget stor reservekapacitet og først når 60-75% af nyrevævet er gået tabt, taler man om nedsat nyrefunktion. Her kan katten stadig opretholde livet, dog ikke uden problemer. Når 85 % af nyrevævet er ude af drift, er situationen blevet livstruende og man bruger betegnelsen nyresvigt.

Hvad er symptomerne på nyresvigt?

  • opkastninger
  • stærk nedstemthed og apati
  • appetitmangel
  • nedsat eller ophørt urinproduktion

Da nyrerne ikke længere renser affaldsstofferne ud af blodet, ophobes de i kattens krop. De påvirker maveslimhinden, så der kommer voldsomme opkastninger og de giver kvalme, således at katten ikke har lyst til at spise.

Hvordan kan dyrlægen stille diagnosen nyresvigt?

Det akutte nyresvigt diagnosticeres på baggrund af en urinprøve og en blodprøve. Urinprøven vil have en meget lav vægtfylde, dvs den er meget tynd pga af den manglende opkoncentrering af urinen. Nyrerne har mistet evnen til at tilbageholde væske i kroppen. Desuden lækkes der større mængder protein til urinen. Efterhånden vil produktionen af urin helt ophøre.
Blodprøven vil vise stærkt forhøjede nyreværdier. Der er især tre af dem, man interesserer sig for og deres indbyrdes forhold vil vise, hvor alvorlig situationen er.

Hvordan behandles nyresvigt?

En kat med akut nyresvigt befinder sig i en livstruende situation og den skal i intensiv behandling på et dyrehospital. Den skal omgående lægges på drop og følges løbende med blod- og urinprøver. Hvis man kan fastsætte årsagen til nyresvigtet – og det er meget tit, at man ikke kan – vil man forsøge at behandle det.

Hvad er årsagerne til nyresvigt?

Nedsat nyrefunktion kan forværres og gå over i nyresvigt. Det skyldes, at en nedsat mængde aktivt nyrevæv må arbejde mere for at holde organismen kørende og derved slides den mere. Nyresygdom er en selvforstærkende lidelse. Herudover er der andre årsager til nyreskader og de kan deles op i grupper:

  1. Infektioner med virus, f.ex katteaids (FIV) og katteleukæmi (FeLv), bakterielle infektioner som nyrebækkenbetændelse og pancreatitis. Desuden visse immunologiske sygdomme som f.ex systemisk lupus.
  2. Nyretoksiske stoffer : f.eks. ethylenglycol (kølervæske), tungmetaller (cadmium, arsen, kviksølv), visse svampe og svampegifte o.a.
  3. Nedsat blodtilførsel til nyrerne : f.ex nedsat hjertefunktion, større blodtab, dehydrering, chock, traumer m.fl.

Hvordan er fremtiden, hvis din kat har haft nyresvigt?

Hvis årsagen til nyresvigtet har været af forbigående art – fx større blødninger, der er kommet hurtigt under kontrol – er udsigterne rimelige. Hvis derimod nyrevævet er blevet ødelagt af toksiner e.l. og situationen har stået på i længere tid, er udsigterne afhængige af mængden af funktionelt nyrevæv, der er tilbage.

Tabt nyrevæv kan ikke gendannes, og der findes ingen medicin, der kan kurere en ødelagt nyre. Mennesker med dårligt fungerende nyrer behandles med dialyse eller nyretransplantation. Disse muligheder har vi ikke ved dyr.

En kat, der overlever akut nyresvigt, skal resten af sin levetid fodres med en specielt fremstillet nyrediæt. Disse diæter er sammensat således, at de skåner nyrerne mest muligt. Da det er affaldsstofferne fra nedbrydning af protein , der belaster nyrerne , findes der i disse fodertyper lige præcis den mængde protein, som katten har behov for – og ikke mere. Desuden er det protein af såkaldt høj biologisk værdi, hvilket betyder, at det nedbrydes næsten totalt. Se mere om foderet her

Hvilke racer er særligt udsatte for nyresvigt?

Alle ældre katte med nedsat nyrefunktion har en risiko for, at tilstanden forværres og går over i decideret nyresvigt. På grund af nyrernes store reservekapacitet kan forløbet forhales, - måske adskillige år - ved at fodre katten med nyrefoder.

Hos perserkatte og perserblandinger findes en arvelig, medfødt lidelse, polycystic kidney disease PKD, såkaldt cystenyre. Her er dele af nyrevævet erstattet af væskefyldte hulrum og disse katte er mere tilbøjelige til at udvikle nyresygdom.

Hos abyssiniere findes ligeledes en arvelig lidelse, amyloidose, hvor noget af nyrevævet er erstattet af det inaktive amyloid.

 

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.