Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

429,00 kr

Virbac HPM (K1) Kidney support Cat, 3kg Køb her
459,00 kr

Pronefra, 180 ml Køb her
548,00 kr

Royal Canin Vital Renal kat, 4 kg Køb her
332,00 kr

SPECIFIC FKW Kidney Support, 28x100g Køb her
405,00 kr

Hill's Prescription Diet k/d Kidney Care tørfoder til katte, 3 kg. Køb her

Sponsoreret

Cystenyre

Latinsk navn: Cysticus ren

Af dyrlæge Gudrun Frantsen.

Hvad er cystenyre hos katte?

Cystenyre er en arvelig sygdom hos perserkatte og perserkatte-blandinger. Det er en langsom, fremadskridende nyresygdom, og der findes ingen mulighed for at standse eller helbrede den. Symptomerne opstår især hos ældre katte, gennemsnitligt ved 7 års alderen.

Der er mange cyster i begge nyrer lige fra fødslen, men hos nogle katte vokser de sig langsomt større og kan nedsætte nyrernes funktionsevne.

Hvad er symptomerne på cystenyre?

Symptomerne er ikke specielle for netop cystenyrelidelsen, og de svarer til de symptomer, der opstår ved kronisk nyresvigt. Katten vil have nedsat eller slet ingen appetit, drikker mere, tisser mere, taber sig i vægt og er generelt nedstemt.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen cystenyre? 

Hvis dyrlægen har mistanke om, at katten lider af en nyresygdom, vil der blive taget en blodprøve og en urinprøve. En ultralydscanning vil give den endelige diagnose, fordi cyster i nyrerne direkte kan ses ved den metode, dog først når katten er 7 uger gammel.

Hvordan behandles cystenyre hos katte?

Der findes ingen behandling mod cystenyre. Hvis der er opstået nyresvigt, kan katten blive behandlet for de symptomer, den viser. Det kan være en væskebehandling eller en specielt fremstillet nyrediæt, der skåner kattens nyrer og derved forbedrer kattens almenbefindende.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har cystenyre? 

Det er ikke alle katte, der vil udvikle symptomer på sygdommen, fordi den netop skrider meget langsomt fremad. Men hvis katten først har udviklet symptomer på nyresvigt, vil prognosen være meget dårlig, og katten vil dø inden for nær fremtid.

Hvorfor får katte cystenyre?

Cystenyre en er arvelig sygdom. Hvis en perserkat med cystenyre bliver brugt til avl, vil 50% af killingerne udvikle cystenyre-lidelsen.

Risikoen for, at katte udvikler sygdommen kan dog blive nedsat markant, dels ved at cystenyrerne bliver opdaget tidligt, dels ved at undgå at avle på de katte, der har cystenyre. Hvis unge katte omkring 6-9 måneders alderen ikke har cyster, er risikoen for, at de senere udvikler cystenyre, meget lav.

Hvad er risikoen for, at din kat får cystenyre?

En undersøgelse lavet herhjemme har vist, at ca. 25-30% af alle perserkatte får cystenyre. 

Hvilke racer er særligt udsatte for at få cystenyre? 

Perserkatte og perserkatte-blandinger.

Anden viden om cystenyre

Blodprøverne fra en kat med cystenyre vil vise et forhøjet indhold af urinstof og en forhøjet creatinin-værdi. I urinprøven kan urinens vægtfylde være lavere end normalt, og der kan være forøget proteinindhold.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.