Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
AniPlan
Find dyrlæge
Webshop

For stort hjerte

Hvad er for stort hjerte hos katte?

For stort hjerte er en lidelse i hjertemuskulaturen. Det er en af de mest almindelige hjertelidelser hos katten. Det varierer meget, hvornår i kattens liv, sygdommen begynder at give symptomer. Man ser i sjældne tilfælde symptomer allerede inden de er 6 måneder, men ofte er katten lidt ældre.

Sygdommen betyder, at kattens hjertemuskulatur stille og roligt vokser i tykkelsen. På et tidspunkt stiger trykket i hjertet, bl.a. på grund af skillevæggen mellem de to hjertekamre, men også fordi hjertekammerets frie vægge når en tykkelse, hvor de blokerer for blodets frie løb ud i hovedpulsåren.

Hvad er symptomerne på for stort hjerte hos katte?

Det kan variere en hel del med hensyn til hvilke symptomer katten udviser. Det vil være meget afhængigt af, hvor livlig katten er til daglig. I nogle tilfælde kan det første symptom være en lammelse af bagkroppen. På grund af dårligt kredsløb vil der være en øget tendens til dannelse af blodpropper. De sætter sig ofte i den bagerste del af ryggen og forårsager lammelse.

Andre symptomer kan være nedsat energi og kraftig respiration, selv når katten er i hvile. Dette kan være som følge af væske i lungerne.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen for stort hjerte?

Mistanken om for stort hjerte kan komme, før der er direkte symptomer. Hvis katten har for stort hjerte, kan dyrlægen muligvis høre en bilyd på hjertet, som vil blive opdaget ved den årlige sundhedsundersøgelse. Opdagelsen danner grundlag for en ultralydsundersøgelse af hjertet, som vil afsløre, at hjertets muskulatur er forøget i tykkelsen. EKG og røntgen vil også være med til at afdække, om der er tale om for stort hjerte.

Hvordan behandles for stort hjerte?

Dyrlægen kan forsøge at behandle katten for de symptomer og følgelidelser, som et for stort hjerte har skabt. Det vil sige, at hvis der er kommet væske i lungerne på grund af hjertets dårlige pumpefunktion, skal katten have vanddrivende midler.

Selve hjerteproblemet vil dyrlægen forsøge at afhjælpe ved at give beta-blokkere, som bevirker, at hjertet vil slå med lavere frekvens. Det vil give blodet mere tid til at fylde hjertet bedre og samtidig skabe en bedre iltning af hjertets muskulatur. Desuden øger det hjertets pumpefunktion. Der kan også komme andre medikamenter på tale i behandlingen af denne lidelse.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har for stort hjerte?

Der er lavet en del statistik netop på denne sygdom. Hvis dyrlægen når at diagnosticere sygdommen tidligt nok, har katten en rimelig lang overlevelsestid. Den gennemsnitlige overlevelseslængde er 732 dage. I denne gennemsnitlige overlevelsestid er iberegnet de katte, der er meget dårlige og dem, der slet ikke har vist symptomer.

Hvorfor får katte for stort hjerte?

Lidelsen er arvelig, og det er nu klarlagt, hvilke gener den sidder på. Diagnosen kan derfor stilles på en DNA-test

Hvad er risikoen for, at din kat får for stort hjerte?

Risikoen for at katten udvikler for stort hjerte ligger på cirka 1,5 %, men med det forbehold at der er en kraftig racevariation. 

Hvilke racer er særligt udsatte for at få for stort hjerte?

Tidligere var det hovedsageligt lokaliseret til Perser og Maine Coon katte, men i dag ser man det hos en lang række racer såsom Bengaler, Brittish Shorthair, Norsk skovkat m.fl.

Anden viden om for stort hjerte hos katte

Der er i øjeblikket tiltag blandt avlere af bl.a. Maine Coon, Norsk skovkat, bangaler m.fl. til, at man får avlskattene undersøgt inden parring, for at kunne nedbringe forekomsten af for stort hjerte blandt afkommet i denne race. Den undersøgelsesmetode, som bruges mest, er ultralydsundersøgelsen.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.