Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

75,00 kr

Aptus Bucacat, 45 g Køb her
125,00 kr

Tandhygiejnesæt Køb her
Tilbud
239,00 kr
151,00 kr

Hexarinse, 237 ml Køb her
649,00 kr

Hill's Science Plan Adult Oral Care Chicken, 7kg Køb her
94,00 kr

Enzymatisk Tandpasta, 70 g Køb her

Sponsoreret

Tandbyld

Latinsk navn: Odontogenic abscess

Hvad er en tandbyld hos katte?

En tandbyld er betændelse omkring selve tandroden. Både kæben og tanden angribes af betændelsen. Tandbylder opstår i langt de fleste tilfælde som en følgetilstand til tandsten, tandkødsbetændelse og/eller løse tænder (paredentose) - alle sammen tilstande, der ofte opstår som følge af dårlig mundhygiejne og deraf følgende bakterievækst i mundhulen.

Hvad er symptomerne på en tandbyld?

  • Hævelse ved den ene kind ud for kæben
  • Der kan opstå et hul i huden ud for hævelsen, hvorfra det flyder med sekret (pus)
  • Ømt, rødt og hævet tandkød, det flyder eventuelt med pus fra tandkødet
  • Katten har svært ved at tygge
  • Dårlig ånde
  • Savlen
  • Katten tager poterne op til munden eller kører hovedet hen ad gulvet
  • Besvær med at lukke eller åbne munden

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Dyrlægen vil foretage en almindelig undersøgelse og måle kattens temperatur. Han vil også undersøge kattens mund og eventuelle hævelser i eller omkring munden. Lymfeknuderne hæver op ved betændelsestilstande, og derfor vil dyrlægen mærke på den lymfeknude, der ligger tættest på tandbylden. Undersøgelsen kan være besværet af, at katten er meget øm i munden.

Hvis katten er voldsomt påvirket af sygdommen eller dyrlægen vil sikre, at han ikke forveksler sygdommen med andre lidelser, som f.eks. kræft, kan han sende en blodprøve og prøver fra hævelsen til nærmere undersøgelse. I andre tilfælde kan det blive nødvendigt at tage et røntgenbillede for at afgøre, hvor stor en del af kattens kæbe og tænder der er inddraget i sygdommen.

Hvordan behandles en tandbyld?

En tandbyld behandles med antibiotika og evt. smertestillende medicin. Det kan være nødvendigt at fuldbedøve katten for at skære hul på tandbylden og evt. trække den angrebne tand ud. Hvis tandbylden er opstået som følge af en anden sygdom i mundhulen, skal den sygdom også behandles. Der kan være tale om tandsten, tandkødsbetændelse og løse tænder (parodontose).

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har en tandbyld?

Hvis tandbylden bliver opdaget og behandlet hurtigt, bliver katten stort set altid fuldstændig rask. Hvis der er dybere betændelse i området, kan betændelsen angribe kæbeknoglen. Betændelse, der kan sprede sig i kæben, er vanskeligere at behandle.

Hvorfor får katte tandbylder?

Langt den hyppigste årsag til tandbylder er, at katten ganske enkelt bruger sine tænder for lidt. Katten er fra naturens side skabt som et rovdyr og har derfor fået kraftige tænder, der kan flænse og tygge f.eks. hud, knogler og råt kød. I moderne kattefoder kan der være for få fibre og for lidt struktur, og det gør, at katten ikke får brugt sine tænder tilstrækkeligt. Endelig kan tandbylder opstå ved flækkede tænder.

Hvis katten bruger sine tænder for lidt, kan der opstå følgende hændelsesforløb:

Belægning på tænderne (plak) ▸ tandstentandkødsbetændelse ▸ betændelses angreb på tandrødderne ▸ løse tænder (parodontose) og/eller tandbyld ▸ eventuel spredning af betændelse til andre organer, f.eks. nyrer, lunger og hjerte.

Følgende forhold har også indflydelse på kattens tilbøjelighed til at få tandbylder:

  • Alder og race
  • Tilbageholdte mælketænder
  • Unormalt bid eller skæve tænder
  • Sygdomme, som medfører nedsat modstandskraft
  • Beskadigede tænder, hvor tandmarven blottes

Hvad er risikoen for, at din kat får en tandbyld?

En tandbyld opstår næsten altid på grund af dårlig mundhygiejne. Risikoen for at få en tandbyld er lille, hvis du sørger for at give din kat groft foder og jævnlige tandeftersyn med behandling af eventuel tandsten og tandkødsbetændelse.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få tandbylder?
Alle racer kan få tandbylder, men perser, siameser og abbysiner er mere udsatte.

Anden viden om tandbylder hos katte:
Man kan forebygge tandbylder ved at opretholde en god mundhygiejne hos sin kat. Det kræver dels rensning af tænderne og tandkødet og dels en styrkelse af tandkødets modstandskraft.

Rensning foretages bedst med en tandbørste. Der findes i dag både specielle tandbørster og tandpasta til katte. Katte skal dog vendes til tandbørstning i en meget tidlig alder. Nogle katte har et temperament, som ikke tillader tandbørstning.
Hvis det er tilfældet, kan man evt. spraye katten langs tandkødsranden med en klorhexidin-mundspray. Der findes også specialfoder, som kan hjælpe med til at modvirke dannelsen af tandsten og forebygge tandkødsbetændelse.

Sunde katte har god modstandskraft og dermed mindre risiko for tand- og mundhulesygdomme. Katten skal have kvalitetsfoder og gerne tilskud af visse mineraler og olier. Katten skal også holdes i god form og have et årligt forebyggende tandeftersyn hos dyrlægen. Hvis der ved eftersynet er tegn på begyndende tandsten og betændelse, kan dyrlægen behandle tilstanden, før den forværres, og sygdommen spreder sig.