Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Tilbud
98,00 kr
78,00 kr

Tandhygiejnesæt Køb her
76,00 kr

Enzymatisk Tandpasta, 70 g Køb her
649,00 kr

Hill's Science Plan Adult Oral Care Chicken, 7kg Køb her
Tilbud
189,00 kr
151,00 kr

Hexarinse, 237 ml Køb her
75,00 kr

Aptus Bucacat, 45 g Køb her

Sponsoreret

Tandsten

Latinsk navn: Calculus dentis

Tandsten og tandkødsbetændelse i en kats mund
Af Mogens Østergaard Hansen Hvad er tandsten hos katte?

Alle katte aflejrer i større eller mindre grad belægninger (plak) på tænderne langs tandkødsranden. Belægningerne består af foderrester og bakterier. Hvis belægningerne ikke bliver fjernet regelmæssigt, får katten tandsten, fordi kalksalte fra spyttet bliver aflejret i belægningerne. Tandsten er hårde og kan kun fjernes ved en tandrensning. Tandsten giver grobund for bakterier og samling af foderrester.

Bakterievæksten i tandsten kan føre til tandkødsbetændelse, og hvis det ikke bliver behandlet, kan det føre til mere alvorlige tilstande som f.eks. paradentose (løse tænder), og i værste fald livsstruende bakteriesygdomme i mange forskellige organer. Op mod 85% af alle katte over 2 år har tandsten i større eller mindre grad.

Hvad er symptomerne på tandsten?

De mest almindelige symptomer er:

  • Dårlig ånde
  • Brunlige/gullige belægninger på tænderne, typisk på kind- og hjørnetænder i overmunden

I mere alvorlige tilfælde, hvor tandstenen har medført tandkødsbetændelse, vil der kunne opstå andre symptomer:

  • Katten har svært ved at tygge
  • Savlen
  • Katten tager poterne op til munden eller kører hovedet hen ad gulvet
  • Besvær med at åbne eller lukke munden

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen tandsten?

Dyrlægen vil undersøge kattens mundhule og tænder. Hvis der er tandsten, vil dyrlægen fastslå udstrækningen af tandsten og undersøge, om der er opstået tandkødsbetændelse. Den undersøgelse bliver altid foretaget til kattens årlige sundhedseftersyn og er en del af det forebyggende arbejde for at undgå tandproblemer.

Hvordan behandles tandsten?

Hvis der kun er lidt tandsten, og katten er meget rolig, kan behandlingen klares med en let tandrensning uden at bedøve katten. Selve tandrensningen sker med et skarpt, specielt tandinstrument.

Hvis tandstensdannelsen er mere udbredt, er det nødvendigt med en ultralyds-tandrensning, hvor katten er helt bedøvet under behandlingen. Selve tandrensningen og den efterfølgende pudsning sikrer, at også belægningerne i tandkødslommerne bliver fuldstændig fjernet.

Hvis tilstanden har medført betændelse i tandkødet, bliver katten behandlet med antibiotika bagefter. Hvis tandkødsbetændelse ikke bliver behandlet, kan det resultere i en række sygdomme, f.eks. løse tænder, tandrodsbetændelse og mundbetændelse. Desuden kan betændelsen sprede sig via blodet til andre organer som nyrer, hjerte og lunger.

Hvordan er fremtiden for din kat hvis den har tandsten?

Kattens fremtid afhænger af graden af tandsten. Tilstedeværelsen af tandsten er ikke i sig selv en sygdom, men tandsten kan føre til andre lidelser, som katten kan blive - endog meget - syg af.

Hvis katten kun er angrebet i let grad, og tandstenen hurtigt bliver fjernet, er der meget store chancer for, at følgesygdommene udebliver.

Hvis katten allerede har udviklet tandkødsbetændelse, så er der stadig gode chancer for fuldstændig helbredelse, men med risiko for tab af en eller flere tænder.

Hvis tandkødsbetændelse ikke bliver behandlet, kan bakterierne vandre over i blodbanen og sprede sig til de indre organer. Det kan medføre meget mere alvorlige sygdomme. Hyppigst sker spredningen til hjerteklapper, nyrer og lunger. Spredningen medfører funktionsforstyrrelser i de nævnte organer, og tilstandene kan være meget vanskelige eller umulige at behandle. 

Vidste du, at en af de hyppigste årsager til at mennesker får indopereret nye hjerteklapper er dårlig tandhygiegne? Bakterierne fra munden har via det ødelagte tandkød kunne vandre til hjerteklapperne og ødelægge dem.

Hvorfor får katte tandsten?

Langt den hyppigste årsag til tandsten er, at katten ganske enkelt bruger sine tænder for lidt. Katten er fra naturens side skabt som et rovdyr og har derfor fået kraftige tænder, der kan flænse og tygge f.eks. hud, knogler og råt kød. I moderne kattefoder kan der være for få fibre og for lidt struktur, og det betyder, at katten ikke får brugt sine tænder tilstrækkeligt. Når tænderne ikke bliver brugt og slidt, opstår der belægninger af foderrester og bakterier på tænderne langs tandkødsranden. Hvis belægningerne ikke bliver fjernet regelmæssigt, bliver der aflejret kalksalte fra spyttet i belægningerne og dannet tandsten.

Udover madens betydning for dannelsen af tandsten kan følgende forhold også spille ind:

  • Alder og race
  • Tilbageholdte mælketænder
  • Unormalt bid eller skæve tænder

Hvad er risikoen for, at din kat får tandsten?

Risikoen for, at din kat får tandsten, er meget stor. Op mod 85% af alle katte over 2 år har tandsten i større eller mindre grad. Risikoen hænger i høj grad sammen med, at langt de fleste katte ganske enkelt bruger deres tænder for lidt.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få tandsten?

Perserkat, siameser og abbysiner.

Anden viden om tandsten hos katte:
Tandstendannelsen bliver bedst forhindret ved en mekanisk rensning af belægningerne på kattens tænder. Det sker bedst med en tandbørste. I dag findes der tandbørster og tandpasta specielt til hunde og katte, men katte skal vendes til tandbørstning i en meget tidlig alder. 

Der findes også specialfoder fra forskellige firmaer, som kan modvirke dannelsen af tandsten og dermed tandkødsbetændelse. Både specialfoderet, tandbørste og tandpasta bliver forhandlet på din dyreklinik.

Du kan forebygge tandsten og evt. følgesygdomme ved at lade katten få jævnlige tandeftersyn på din dyreklinik.

---


Kender du VetPlan? Tandtjek er ofte med!

Vi ved, hvor meget dit kæledyr betyder for dig, og derfor har vi lavet en sundhedsplan. VetPlan er udviklet på dyreejeres opfordring og handler om tryghed og sikkerhed for dig og dit kæledyr. Forebyggende sundhedspleje er grundlaget for et langt og sundt liv. En VetPlan inkluderer typisk de vigtigste undersøgelser og vaccinationer, som dyrlæger vurderer, at din hund har brug for i løbet af året. Tandtjek er med i de fleste sundhedsplaner - læs mere på vetplan.dk

Køb tandplejeprodukter

I Netdyredoktors webshop forhandler vi tandplejeartikler til katte og hunde. Vores udvalg består bl.a. af tandpasta, tandbørster, tyggeben og mundgel til forebyggelse af tandsten og tandbetændelse.
Se udvalget her.

 

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.