Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

430,00 kr

Royal Canin Derma Skin & Coat Dry, Cat 3,5 kg Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
998,00 kr

Hill's Science Plan Feline Adult Chicken, 15 kg Køb her
489,00 kr

SPECIFIC FXD Adult, 7 kg Køb her
609,00 kr

Virbac HPM Adult Cat, 7kg Køb her

SponsoreretLivmoderbetændelse

Latinsk navn: Pyometra

Forskellen mellem en normal livmoder og en betændt livmoder hos en kat

Hvad er livmoderbetændelse hos katte?

Katte har risiko for at få en betændelsestilstand i livmoderen. Normalt opstår betændelsen på grund af en opformering af bakterier i livmoderen (pyometra), men der vil også være situationer, hvor der ikke er bakterier til stede (mucometra). I begge tilfælde vil der komme en udfyldning af livmoderen, som kan udvikle sig til en alvorlig situation.

Hvad er symptomerne på livmoderbetændelse hos katte?

Hvis der er tale om en bakteriel livmoderbetændelse, er de mest almindelige symptomer nedstemthed, nedsat ædelyst og øget drikkelyst. Der kan også optræde symptomer som feber, opkastninger og ildelugtende flåd fra skeden.

Hvis der tale om en livmoderbetændelse uden bakterier, er symptomerne ofte ikke så tydelige. Der kan være flåd fra skeden, som normalt ikke lugter meget. Nogle gange kan et øget omfang af bugen være det eneste symptom.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen livmoderbetændelse?

Hvis der er udflåd fra skeden, vil dyrlægen normalt forholdsvis nemt kunne stille diagnosen. Men i en del tilfælde er der tale om en "lukket " betændelsestilstand.
Det gør det vanskeligere at diagnosticere, og derfor benytter dyrlægen sig af blodprøver kombineret med røntgen. Det mest effektive diagnostiske værktøj er en ultralydundersøgelse af bugen. Dyrlægen kan se den udfyldte livmoder og vil samtidig også få en ide om, hvor alvorlig tilstanden er. Sidstnævnte er afgørende for behandlingen.

Hvordan behandles livmoderbetændelse hos katte?

I første omgang er det vigtigt at få stabiliseret kattens tilstand. Kattens nyrer kan være påvirket af giftstoffer (toxiner), der er udskilt fra bakterierne i livmoderen, så det er vigtigt at få givet katten væske og antibiotika.

Den mest effektive behandling er at fjerne livmoderen og æggestokkene ved et kirurgisk indgreb. Det har den fordel, at bakteriemassen hurtigt bliver fjernet, og dermed fjerner man også den skadelige påvirkning af kattens organer. Samtidig vil det forhindre, at katten kan få et tilbagefald.

En rent medicinsk behandling kommer kun på tale i særlige tilfælde og kræver for det første, at der er tale om en "åben" livmoderbetændelse. Derudover skal du som ejer være klar over, at der er mulighed for tilbagefald, hvis livmoderen og æggestokkene ikke bliver fjernet.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har livmoderbetændelse?

Hvis der ikke er sket organskader, vil katten have en virkelig god fremtid og normalt komme sig fuldstændigt, hvis man har behandlet den kirurgisk.

Hvis man har valgt den medicinske behandling, vil katten i minimum 14% af tilfældene få tilbagefald indenfor de første måneder. På længere sigt er tallet meget højere.

Hvorfor får katte livmoderbetændelse?

Bakterierne i det sekret, der normalt er i livmoderen, er en del af den naturlige flora i kattens skede. Derfor vil problemet med livmoderbetændelse normalt opstå, fordi bakterierne har passeret livmoderhalsen og er kommet ind i livmoderen. Det kan ske i forbindelse med løbetiden, hvor livmoderhalsen er åben, og det kan selvfølgelig også ske efter parring.

Hvad er risikoen for, at din kat får livmoderbetændelse?

Generelt er lidelsen ikke så hyppig. Man ser lejlighedsvis livmoderbetændelse hos kat.

Hvis katten behandles med p-piller eller er blevet behandlet for en uønsket drægtighed, øger det  risikoen for livmoderbetændelse.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.