Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

559,00 kr

Pronefra, 180 ml Køb her
439,00 kr

Hill's Prescription Diet k/d Kidney Care tørfoder til katte, 3 kg. Køb her
332,00 kr

SPECIFIC FKW Kidney Support, 28x100g Køb her
Tilbud
649,00 kr
519,00 kr

Royal Canin Vital Renal kat, 4 kg Køb her

Sponsoreret

Fedtlever

Latinsk navn: Steatosis hepatis

Hvad er fedtlever hos katte?

Fedtlever er en tilstand i leveren, hvor der sker en massiv ophobning af fedt i levercellerne. Resultatet er, at cellernes normale funktioner nedsættes helt eller delvist.

Hvad er symptomerne på fedtlever?

Katte med fedtlever har typisk haft spisevægring af en eller anden årsag. Det betyder, at kattens stofskifte langsomt nedsættes og bliver ændret til et fedt-stofskifte, hvilket gør katten mere syg. Symptomerne bliver værre og værre for hver dag, der går, hvor katten ikke spiser.

De typiske symptomer er:

  • Nedstemthed 
  • Opkast  
  • Diarré
  • Nedsat appetit 
  • Feber 
  • Depression  
  • Dehydrering 
  • Evt. gulsot

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen fedtlever?

Symptomerne og kattens øvrige sygdomsforløb kan i kombination med en blodprøve (og evt. en urinprøve) give dyrlægen et overblik over kattens stofskifte, og derved kan en mistanke om fedtlever bekræftes.

Levertallene (enzymer, galdesyre m.m.) vil vise, at der er noget galt med leveren. Den præcise diagnose kan dyrlægen stille ved at undersøge en vævsprøve (biopsi) fra leveren.

Hvordan behandles fedtlever?

Den vigtigste del af behandlingen er at få katten til at spise. I starten, mens katten ikke vil spise frivilligt, får den mad via en sonde, som løber gennem næsen ned i svælget og videre ned til maven.

Senere, når katten selv spiser, er en leverdiæt velegnet. Flere firmaer fremstiller færdige leverdiæter til katte. Derudover skal mange katte have væskebehandling i form af et drop, B-vitamininjektioner og kvalmestillende medicin. 

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har fedtlever?

Hvis sygdommen bliver opdaget og behandlet i tide, bliver mange katte raske efter en sygeperiode på 1-2 uger. Det er dog ikke ualmindeligt, at der sker tilbagefald, eller at katten slet ikke reagerer på behandlingen.

Hvorfor får katte fedtlever?

Katte, som ikke spiser, kan ikke dække deres energibehov fra proteiner og kulhydrater alene. Jo længere tid der går med spisevægring, jo mere dækkes energibehovet gennem nedbrydning af kroppens fedt. Fedtnedbrydningen resulterer desværre i en ophobning af fedt i leverens celler, og det fører til en nedsat leverkapacitet. Det betyder, at katten bliver endnu dårligere, og dermed er en ond cirkel sat i gang.

Hvad er risikoen for, at din kat får fedtlever?

Sygdommen opstår oftest hos voksne katte af begge køn. Følgende årsager øger risikoen:

  • Overvægt (den væsentligste årsag)
  • Mangel på carnitin og arginin i foderet
  • Dårlig proteinkvalitet
  • Skjult sukkersyge

Anden viden om fedtlever hos katte

Fedtlever er en sygdom, som forekommer oftere og oftere herhjemme. Samme tendens har man set i USA, hvor sygdommen er den hyppigst forekommende leverlidelse hos kat. I England har man derimod kun konstateret få tilfælde af lidelsen.

En væsentlig årsag til fedtlever hos katte er overvægt. Den opstår bl.a. fordi, kattemaden generelt er blevet bedre og mere velsmagende, og desuden får mange katte ikke motion nok, fordi de lever som indekatte.