Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

998,00 kr

Hill's Science Plan Feline Adult Chicken, 15 kg Køb her
489,00 kr

SPECIFIC FXD Adult, 7 kg Køb her
430,00 kr

Royal Canin Derma Skin & Coat Dry, Cat 3,5 kg Køb her
609,00 kr

Virbac HPM Adult Cat, 7kg Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her

SponsoreretKattens territorier

Hvorfor har katte territorier?

Katte er af natur enlige jægere. Men når foder ressourcerne er tilstrækkelige, kan katte leve harmonisk sammen - i hvert fald det meste af tiden! Men selv velfodrede katte kan undertiden have instinktivt brug for at for at forsvare deres territorier. Og selvom du ikke altid kan se det, er der en opdeling af territorier kattene imellem.

Kernen, hjemmet og jagtmarken

Kattens mest private territorium kaldes undertiden kernen, og består af det sted hvor den spiser og sover. Her har katten brug for absolut ro, og man skal ikke forstyrre den. Hvis katten forstyrres for meget mens den sover, bliver den irritabel.

Hjemme territoriet afmærkes med urin - og kradsemarkering samt afsættelse af pheromoner, for at gøre øvrige katte opmærksomme på, at dette sted er optaget. Undertiden er det svært for os at skelne imellem de enkelte kattes territorier, specielt hvis de bor i samme husstand. For én kat kan f.eks. altid have en bestemt vindueskarm om formiddagen, mens en anden bruger den om eftermiddagen!

Endelig er der jagtterritoriet som deles med andre katte. Her er der frit slag for alle parter, og det er først når en fremmed kat kommer for tæt på hjemmeterritoriet, at trangen til at forsvare udløses. Dette er i særdeleshed et problem om foråret, når hunkattene er i brunst og hankattene opdeler lokalområdet.

Territoriel aggression

Katte passer godt på deres territorium, og vil normalt ikke tillade fremmede katte at komme ind på deres territorium. En kat forsvarer sit territorium ved at udvise aggression. Kattene udtrykker aggression ved brug af kropssprog og et stort spekter af lyde. En kat, der uden videre accepterer at få en ny kat i huset, er en sjældenhed. Jo yngre, katten er, og jo mere socialiseret den er, des nemmere er det at introducere den for en ny kat. En kat, der har levet som alene-kat og som familiens midtpunkt i flere år, skal som regel bruge længere tid på at vænne sig til at dele plads med den nye kat. Nogle katte vil foretrække helt at fortsætte med at være familiens "overhoved". I sådanne tilfælde kan kattene lære at leve under samme tag, uden dog at have større kontakt med hinanden. Katte lader sig ikke tvinge ind i nye forhold; lad derfor kattene få tid, og giv dig selv tid til at lære den ny situation at kende.

Introduktion af ny kat

Introduktionen af en nye kat til husstanden skal ske gradvist og tager typisk mellem 2 og 3 uger. Den nye kat bør i begyndelsen isoleres fra den "gamle" kat.
Det gøres bedst ved at gøre et værelse klar, hvori der placeret tissebakke, vand og madskål. Lad dette værelse være den nye kats kerne, hvor den kan føle sig tryg. Det er vigtigt, at den nye kat ikke placeres i områder af huset, der er attraktive steder for den "gamle" kat. Sådanne områder er oftest der, hvor familien opholder sig meget sammen med katten (soveværelser, stuer). Den "gamle" kat skal have adgang til de samme arealer som før, og det er vigtigt at fastholde de samme ritualer, som før introduktionen af den nye kat. Overforkæl den "gamle" kat og lad den få mest opmærksomhed: Jo bedre den er i balance, des bedre vil den modtage den nye kat.

Du skal søge dyrlæge:

  • Hvis din kat har været i slagsmål, og efterfølgende udvikler bylder.
  • Hvis du skal have råd og vejledning i forbindelse med introduktion af ny kat eller killing.
  • Ved ukendt sundhedsstatus- og ukendt vaccinationsstatus af den nye kat.
  • Ved udtalt aggression af hos den ene eller begge katte.

Produkter fra vores butik

430,00 kr

Royal Canin Derma Skin & Coat Dry, Cat 3,5 kg Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
998,00 kr

Hill's Science Plan Feline Adult Chicken, 15 kg Køb her
609,00 kr

Virbac HPM Adult Cat, 7kg Køb her
489,00 kr

SPECIFIC FXD Adult, 7 kg Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.