Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

79,00 kr

C-vitamin pulver t/gnavere, 100 g Køb her
59,00 kr

Multivitamin t/fugle og gnavere, 100 ml Køb her
59,00 kr

C-vitamin pulver t/gnavere, 50 g Køb her

Sponsoreret

Fodbetændelse

Af Kirsten Boeck Fodbetændelse hos marsvin

Hvad er fodbetændelse?

Det drejer sig om en kronisk betændelsestilstand på undersiden af fødderne (Pododermatitis) hos marsvin holdt som kæledyr. Lidelsen optræder altid parvis på to eller fire fødder, næsten aldrig kun på en. Læsionerne kan blive ret udtalte og optræde som store hævelser, hvilket forklarer udtrykket “klumpfod”, der sommetider bruges.

Hvad er symptomerne på fodbetændelse?

På undersiden af fødderne kan ses områder, hvor huden er rød og irriteret. Det er den mildeste form for fodbetændelse. I de mere alvorlige tilfælde bliver disse steder til åbne sår og når det går allerværst griber inflammationen over på underliggende sener og knogler. Sårene vil ofte være dækket af et lag af strøelse o.l.

Marsvin fodbetændelse Netdyredoktor

Marsvin, der er angrebet, vil sidde meget stille, fordi det gør ondt at bevæge sig. De virker nedstemte, spiser mindre og taber sig. Der kan også observeres halthed, men det kan være svært at se.

Hvad er årsagen?

Lidelsen ses hos marsvin, der holdes på ståltråd eller på et slibende underlag. Fugtig strøelse kan være en anden årsag. Hvis marsvinet sidder meget på et lille område, der er vådt af urin, vil det disponere for problemet. Der kan også være tale om groft underlag af strå og stikkende avner.

Der er tale om en betændelsesreaktion opstået af flere forskellige grunde: forkert, slibende underlag, våd strøelse pga manglende hygiejne og muligvis fedme. Området under fødderne vil være udsat for konstant tryk og slitage og huden vil ikke kunne blive ved med at klare presset. Der vil findes bakterier i sårene, men de er sekundære og er ikke årsagen til problemet. Selv om der bruges udtrykket betændelse, kan tilstanden ikke kureres med antibiotika.

Hvordan behandles Pododermatitis?

Det er nemt og hurtigt at stille diagnosen, til gengæld er behandlingen både besværlig og langvarig. (Det kan sammenlignes lidt med skinnebenssår hos mennesker).

Først og fremmest skal der rettes op på de fejl, der har udløst betændelsesreaktionen. Hygiejnen skal være i top og metalbund skal undgås. Strøelsen skal udskiftes til noget, der ikke sliber. Savspåner og avispapir i små stykker er en mulighed, et blødt underlag af uldfleece, der kan vaskes, en anden.

Det er ikke nok med optimering af underlaget. God og omhyggelig sårbehandling er også nødvendig for at få sårene til at hele og det kan være en udfordring med så lille en patient. Der skal bruges en teknik, hvor udtørring undgås og indbinding/plastring af fødderne er derfor nødvendig. Ejeren må være indstillet på en temmelig arbejdskrævende indsats og på, at det kan tage 3-6 måneder inden det forhåbentlig lykkes. Helingsprocessen vanskeliggøres af, at der hele tiden vil være tryk på fødderne. Behandling med laser kan fremme sårhelingen. Antibiotika vil som sagt ikke gøre den store forskel.

Hvordan er udsigterne for dit marsvin?

Hvis ikke lidelsen er alt for fremskreden, når den opdages og der bliver iværksat en omhyggelig og målrettet sårbehandling, er udsigterne til helbredelse rimelige. Det vil dog kræve en god portion tid og tålmodighed af ejeren og et godt samarbejde med dyrlægen eller veterinærsygeplejersken.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.