Sponsoreret
Tandlidelser hos kaniner
Latinsk navn: Odontopathiae
Hvordan fungerer tænderne hos kaniner?
Kaniner er ikke gnavere, som f.eks. marsvin, mus og rotter, men hører til en anden zoologisk gruppe, de støttetandede (lagomorpher). På bagsiden af de to fortænder i overmunden sidder to små støttetænder. I undermunden sidder der også to fortænder, som går ind bag ved dem i overmunden, således at de slibes skarpe mod hinanden. Efter et stort mellemrum uden tænder sidder der kindtænder i både over- og undermund.
Kanintænder er specielle ved, at de vokser hele tiden. Man bruger udtrykket, at de er rodåbne. En kanintand kan vokse op til som 3 mm om ugen! Der er ingen nerver i tænderne. Tænderne holdes fast i kæben af nogle specielle fibertråde, der på én gang skal holde tanden på plads i tandhulen og samtidig tillade, at den vokser. Tyggebevægelserne går fra side til side og er meget hurtige, ca 200/min.
I vild tilstand vil en kanin leve udelukkende af store mængder groft, fiberholdigt foder, græs, urter, grene og lignende. Dette foder giver et kontinuerligt slid på tænderne, således at sliddet holder trit med fremvæksten. Det fiberholdige foder er også særdeles vigtigt for en sund tarmfunktion.
Hvorfor opstår der tandsygdomme?
Det korte er svar er fejlfodring – mangel på fiber og for meget kraftfoder.
Kaniners tænder er lavet til græs og andet grovfoder, og denne type foder kræver lang tyggetid og har dermed en stor slibende effekt på tænderne. Derudover har det et optimalt calcium-fosfor forhold, som holder knoglerne sunde, ikke mindst kæbeknoglerne.
Hvis en kanin får en for stor del af sin ernæring fra kraftfoder som korn og nødder m.m., er det ikke nødvendigt at tygge ret meget. Den slags foder indeholder desuden alt for meget fosfor i forhold til calcium og dermed kan der udvikles calcium-mangel. Dette medfører en nedsat knoglestyrke og en svækkelse af de små fibertråde, der holder tænderne fast i deres huler. Når disse bånd svækkes, drejer tænderne og den normale slibning nedsættes. Denne tilstand kan desværre ikke rettes op igen.
Da tænderne vokser hele tiden, er det af yderste vigtighed, at sliddet holder trit med frembruddet. I modsat fald vil kindtænderne få stedse længere tandkroner, som vil bevirke, at munden spiles op, og kaninen får svært ved at tygge. Fortænderne i undermunden kan komme frem foran fortænderne i overmunden, og derved mistes den slibende effekt, de har på hinanden. De kan blive lange og krumme og rage ud af munden. Den samlede tilstand med forkert placering af tænderne og manglende kontakt på tyggefladen kaldes malocclusion.
Videreudvikling af tilstanden kan være, at kindtændernes rødder vokser igennem til undersiden af kæben og op i øjenhulen. På grund af den sideværts rettede tyggebevægelse kommer der tandspidser ud mod kinden og ind mod tungen og en hyppig komplikation er tandbylder.
De meget populære kortsnudede racer, hvortil bl.a. løvehoved-varianten hører, har en arvelig disposition for tandproblemer, idet deres underkæbe er forholdsvis lang, (uden at de dog fødes med underbid). Disse racer er ekstra følsomme for fejlfodring.
Hvad er symptomerne på tandproblemer?
- Kaninen vil gerne spise, men har svært ved det
- Tyggebevægelserne bliver langsomme
- Den magrer af (men det skjuler sig tit inde under pelsen)
- Fortænderne bliver lange og fejlstillede, og der opstår underbid
- Kindtænderne får meget lange kroner og udvikler tandspidser
- Kaninen savler og er våd på hagen, halsen og forbenene
- Pelsen er usoigneret
- Der kan evt. mærkes knoglespidser på undersiden af underkæben
- Der kan være tandrodsbylder
- Der kan være øget eller pusholdigt flåd fra øjnene
Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen malocclusion?
Ved den almindelige undersøgelse er det ret nemt at se, om fortænderne har den normale længde og stilling. Hvis dette ikke er tilfældet, er det vigtigt at få undersøgt, hvordan det ser ud med kindtænderne. Hertil vil det ofte være nødvendigt med en narkose, da der kun er meget lidt plads i en kaninmund.
Hvordan er fremtidsudsigterne ved tandproblemer?
Desværre kan lidelsen være ret fremskreden, inden ejeren bliver opmærksom på den, og der er derfor ikke udsigt til helbredelse. Dyrlægen vil derfor anbefale, at kaninen bliver aflivet. Er der først sket en fejlplacering af tænderne i tandhulerne, kan de ikke længere slibes mod hinanden, og dette er som sagt irreversibelt. Tandbylder og gennembrud til underkæbe og øjehule stiller ligeledes en dårlig prognose.
Griber man ind tidligere i forløbet, kan tænderne slibes ned hver 3-4 uge. En rolig og flink kanin vil acceptere at få fortænderne slebet uden bedøvelse, men dette vil altid være nødvendigt ved slibning af kindtænderne. Man bør aldrig klippe tænderne, da de risikerer at revne.
For nogen ejere af kaniner er det acceptabelt, at kaninen skal behandles så hyppigt, for andre ikke. Det er vigtigt, at ejerne ca 1 gang om ugen vejer kaninen, for at holde øje med et begyndende vægttab.
Hvordan forebygges tandproblemer?
Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det er med den rigtige fodring med kun begrænsede mængder kraftfoder og masser af fiberholdig kost.
Læs mere her Fodring af kaniner.
En af de store glæder ved at have kæledyr er at fodre dem og se dem spise med god appetit, og kaniner kaster sig altid glade over foderpillerne. Så kunsten er at tænke på, hvad der er godt for kaninens sundhed, og at det er dig som ejer, der skal styre det og sørge for masser af tandslibende kost – og kun ganske lidt kraftfoder.