

Hvordan børster vi hundens tænder?
Vores kun 3 år gamle hund har netop fået konstateret tandsten i så omfattende grad at den - på dyrlægens anbefaling - blev lagt i narkose og fik en grundig ultralydstandrensning. Tænderne er igen flotte hvide og hundens dårlige ånde er væk. Vi er glade for at problemet blev opdaget i tide, og vil gerne forebygge at det sker igen. Dyrlægen siger, at vi selv kan gøre meget for at holde hundens tænder rene og tandkødet sundt, bl.a. ved at fodre med et andet foder, give hunden ben og børste dens tænder. Vi vil gerne børste hundens tænder, men hvordan gør man egentlig det? Vi har faktisk aldrig prøvet at røre ved eller kigge i hundens mund, så vi er står lidt på bar bund. Hvordan kommer vi godt i gang med tandbørstningen?
Hilsen
Jeanette
Kære Jeanette
Efter den grundige tandrensning hos dyrlægen har I rigtig gode chancer for at holde hundens tænder rene og derved forebygge, at hunden igen får tandsten. Desværre har alt for mange hunde dårlige tænder - selv unge hunde. Hundens ejer har måske bemærket de gulnede hjørnetænder og den dårlige ånde, men er meget tøvende overfor at se og røre ved hundens mund - for slet ikke at nævne at gribe tandbørsten!
I det nedenstående ser vi nærmere på tænder og tandsten, samt hvordan man tilvænner sin hund af få børstet tænder og fjernet tandsten - uden ubehagelige associationer eller brug af narkose.
Tænder og tandsten
Tandsten opstår når bakterier, som lever i atmosfærisk luft, lægger sig som et fint lag på hundens tandemalje. Når foderrester og spyt føres rundt i munden, dannes der på tænderne en hvidlig belægning, som kaldes plak. Hvis plakken ikke fjernes, f.eks. ved tandbørstning eller når hunden gnaver i tyggepinde eller kødben, dannes der tandsten.
Tandsten, som får lov til at sidde i længere tid, ophobes i et tykt lag plak som giver anledning til en betændelsestilstand i tandkødet. Denne betændelse kan gå ned til tandroden, hvorved der opstår dybe tandkødslommer. Ubehandlet tandkødsbetændelse udvikler sig til parodontose. Parodontose kan ikke helbredes, men kan kontrolleres ved regelmæssige eftersyn og tandbehandling.
Tillid og tilvænning
Hvalpe og unghunde er mest modtagelig for indlæring og tilvænning, men også voksne hunde kan lære "nye kunster" - også når det gælder røgt og pleje. Ligeså naturligt det er at lære hunden at komme, sidde og ligge, bør det være at lære hunden at acceptere berøring af poter, få klippet negle, blive kigget i munden, få børstet tænder, renset ører osv.
"Fidusen" ved tilvænning af røgt og pleje er:
- At begynde tilvænningen når hunden er hvalp.
- At øve 5-10 min. om dagen flere gange ugentligt, indtil hunden har tillid til dig og er tryg ved at du berører og håndterer den i alle tænkelige situationer.
- At vedligeholde soigneringstræningen med hunden, således at man undgår stressende, langtrukne situationer, fordi hundens pels er meget filtret, neglene er blevet alt for lange, tandstenen sidder i et tykt lag osv.
- Begynd "røgt og pleje træningen", når hunden er træt og afslappet. Man kan sidde på gulvet ved siden af hunden eller placere hunden på et bord, som er beklædt med et skridsikkert materiale, så hunden står sikkert på bordet.
- Start med at berøre og evt. børste hunden på en behagelig og naturlig måde, mens du taler venligt til den. Målet er at hunden skal føle sig tryg og lære at have tillid til dig - uanset hvad du gør! Giv gerne hunden godbidder, mens du berører/børster den.
- Berør hunden langs halsen og siden. Berør næseryggen, snuden og læberne. Lad en finger løbe på indersiden af hundens læbe og rør ved tandkød og tænder. Løft op i hundens læber, mens du ser og berører hundens tænder (vidste du, at den voksne hund har 42 blivende tænder?). Dyp evt. fingeren i boulion, før du roligt gnubber på ydersiden af tænderne - det vil sikkert fremme samarbejdet. Ros hunden når den roligt accepterer din berøring.
- Gå langsomt frem. De første par gange når I muligvis ikke så langt, men så snart du har "vundet" hundens tillid og det vil gå lettere. Brug ikke magt, men sig blot "nej", hvis hunden bliver alt for urolig. Hvis hunden er meget urolig, er det en fordel at være to personer til opgaven. Træn i korte intervaller og husk, at det skal være en behagelig oplevelse for hunden. Brug gerne godbidder.
Sådan børster du hundens tænder:
- Hundetandbørster eller tandbørster der kan påsættes pegefingeren forhandles hos de fleste dyrlæger og i dyrehandlen, men en almindelig, blød tandbørste (evt. en børnetandbørste til små racer) kan også anvendes. Brug vand eller tandpasta fremstillet specielt til hunde (tilpasset hundens smagssans m.m.) på tandbørsten. Brug ikke tandpasta til mennesker, da den er for "hård" til hundens mave.
- Hold støttende om hundens næseryg og løft læben. Børst - i rolige bevægelser - på hundens for-, hjørne- og kindtænder. Det kan være svært at børste hundens kindtænder, hvis munden er åben. Hold med let hånd hundens mund lukket og børst de bagerste kindtænder (så langt ind børsten kan komme) med cirkelbevægelser. Hundens tunge vil i som oftest forestå rengøringen af indersiden af tænderne, hvorfor du kan koncentrere dig om at børste ydersiderne.
- Tandbørstning skal ikke udvikle sig til en "kamp". Træn derfor i korte sekvenser og husk at rose hunden, det gør manøvren mindre stressende for både hund og ejer, og giver jer begge den nødvendige følelse af succes!
- Tal rosende, mens du børster tænderne
- Tilse hundens mund og tænder som en del af den daglige røgt og pleje rutine eller mindst et par gange om ugen. Børst tænderne efter behov. Ved regelmæssige mundeftersyn vil du også bemærke en knækket tand, en træ-splint mellem tænderne eller lign.
OBS! Vær opmærksom på, at pelsrige racer som let "skjuler" dårlige tænder.
Sådan fjerner du nemt begyndende tandsten:
- Tandsten begynder som en lys belægning, der er så blød at den kan skrabes af med en negl eller en tandskraber. Bemærk! Hvis misfarvningen er mørkere brun og hård, bør du søge råd og hjælp hos din dyrlæge.
- Tandsten ses hyppigst på ydersiden af hundens hjørne- og kindtænder. Det skyldes bl.a. at hundens tunge ikke er i stand til at renholde disse områder for madrester, at hunden fodres med blødt, forarbejdet foder og at hunden ikke har tilstrækkelig hårdt foder/tyggeting der kan "skrabe" tandstenen af tænderne.
- Hvis du skal fjerne plak fra hundens tænder, skal du indledningsvis følge anvisningen som ved tilvænning til tandbørstning (se overfor). Hunden skal være tryg ved at du "roder" i dens mund.
- Tilvæn evt. hunden at ligge på siden eller ryggen mellem dine ben. På den måde kan hunden slappe af mens du koncentrerer dig om dens tænder.
- Hvis hunden er glad for at holde en bold eller lign. i munden, kan man med fordel lade hunden gør dette. Den halvåbne mund giver bedre udsyn til tænderne.
- Skrab med en negl eller en tandskraber (kan køber hos dyrlægen eller i dyrehandlen) let mod tanden indtil den relativt bløde belægning fjernes. Husk også at efterse hundens bagerste kindtænder.
- Børst hundens tænder og check, at alle belægningerne er fjernet.
Kødben er naturens egen tandrenser
- Husk, at det er altid bedre at forebygge end at helbrede!
- Tal med din dyrlæge om dit valg af foder er det rigtige til netop din hund.
- Husk, at hundens tænder dagligt skal have noget "hårdt" at arbejde med som eksempelvis tyggepinde eller lign.
- Hvis hunden kan tåle okseknogler bør den have et sådant 1-2 gange om ugen.
- Hvis du er i tvivl om hvordan eller hvor ofte du skal børste din hunds tænder, så spørg hos din dyrlæge.
Med venlig hilsen
Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent