Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Umættelig hvalp

Jeg skriver på vegne af en bekymret hundeejer, vedr. en ung Shih-Tzu der har en stor appetit.

Min far, som ejer hunden, fortæller mig, at hans omkring 7-8 mdr. gamle Shih-Tzu har bemærkelsesværdigt for stor appetit. Han fortæller mig også at han bekymrer sig om ham, eftersom han kan lægge mærke til at hunden er begyndt at tage lidt for meget på i vægt.

Det han beskriver for mig er, at hunden spiser alt alt for hurtigt, spiser op på ingen tid og har umættelig appetit. Derudover fortæller han, at han bl.a. spiser sine egne ekskrementer, dog spiser han også alt andet han kan "få fingrene i", det der kan sluges også andre dyrs ekskrementer. Han siger at det er ved at gå over gevind og ejeren føler sig afkræftet, da hunden hele tiden er rigtig ivrig for at få noget at spise.

Er det noget han skal bekymre sig over, eller går det over på et tidspunkt når den bliver lidt ældre?
Er der noget man kan gøre? Og hvordan kunne man evt. løse problemet?

Mvh.
Datter af bekymret hundeejer
Alma

Svar fra Netdyredoktor

Kære Alma

Gennem mit lange arbejdsliv som dyrlæge har jeg flere gange mødt hunde som den, du beskriver. Ved undersøgelser har det hver gang vist sig, at de ikke fejler noget rent fysisk, men det er oppe i deres hoved, det hele foregår.

Det er meget anstrengende at være ejer af sådan en hund, men hvis man forstår baggrunden kan man lidt bedre tackle det. Man skal tænke på, at hundene i tidernes morgen levede vildt i mindre flokke og det var langtfra hver dag, de fandt mad. Når de så fandt noget, spiste de til mavesækken var spilet helt ud, - det var ren overlevelse, for hvornår fandt de noget igen? Derudover var de ikke kræsne, de var ådselædere.

Disse mekanismer finder vi stadig hos nogle hunde i dag og derfor holder de ikke op med at spise, selv om man synes, at nu må de da være mætte. Når det bliver ekstremt som her, kan man tænke sig, at den pågældende hund måske har været den mindste i kuldet og har måtte kæmpe for at komme til patten. Men det ved din far nok ikke noget om?

Så han må indstille sig på, at det er ham, der 100% skal bestemme, hvor meget hunden får at spise - og det er sådan det er. Det er ikke noget, den vokser sig fra, og det er heller ikke noget en dyrlæge kan gøre noget ved - desværre. Det kræver, at din far kridter skoene og står fast - ellers ender han med en overvægtig hund og det ville jo være lidt ærgerligt. Mht. at æde ekskrementer fra andre dyr, så har det noget med ådselsæder-tendensen at gøre. Det er en dårlig vane, som den egentlig helst skulle have være vænnet fra som helt lille.

Der er heldigvis forskellige måder, man kan tackle situationen på. Den ene er at fodre med slankefoder.
Det er ud over slankning også velegnet til at holde vægten nede. Disse fodertyper er sammensat på en måde, så hunden opnår en større mæthedsfornemmelse og dermed bliver "kampen" knap så hård.
Man kan også fodre i specielle foderskåle, så den ikke kan spise helt så hurtigt - og der findes foderbolde, hvor den skal arbejde lidt for at få foderpillerne ud. Læs om det her: https://butik.netdyredoktor.dk/legetoj/legetoj-til-hunde

Som afslutning skal jeg lige nævne, at det vil være en dårlig idé at kastrere sådan en hund. Det gør kun udfordringen endnu større..😞

Så jeg kan kun ønske din far, at han er frisk på tage udfordringen op - det kan godt være, han behøver lidt moralsk støtte ind i mellem 😉

Med venlig hilsen

Kirsten Boeck
Dyrlæge, Netdyredoktor

Fandt du ikke svar på det du søgte? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find dyrlæge