Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

499,00 kr

Equitop Gonex, 750 g

Fodertilskud til heste, støtter sunde led.  Equitop® Gonex styrker ledbrusken, der fungerer som støddæmper, og modvirker dermed sportsskader og overanstrengelser.  Ledstrukturerne tilføres essent...

Køb her
278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml

Balsamspray til heste.  DermAllay Oatmeal Spray er en plejende balsamspray til heste. Sprayen er ekstra plejende og indeholder havremel og olier. DermAllay Oatmeal har både en fugtgivende og blødg...

Køb her
Mængderabat
599,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg

Fodertilskud til heste, styrker muskulaturen. Equitop Myoplast kan med fordel anvendes under intensiv træning, under vækstperioder, til avlshopper, til ældre heste samt under rekonvalescensperiode...

Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml

Shampoo mod bakterier og svamp til heste.  MalAcetic shampoo har en rensende og blødgørende effekt på din hests hud og pels.  Shampooen indeholder eddikesyrens naturlige bakterie- og svampedæmpen...

Køb her
299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml

Lindrende lotion til heste med følsom hud. Specielt velegnet til pleje af man og halerod hos heste, som gnubber sig. Virbac Equimyl Lotion kan anvendes som supplement ved klø i man og hale. Det er...

Køb her
639,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve

Fodertilskud til utrygge eller urolige heste. Zylkène er et tilskudsfoder baseret på naturlige råvarer, der kan hjælpe heste til bedre at håndtere situationer forbundet med uro og utryghed.

Køb her
Mængderabat
549,00 kr
Ned til
449,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg

Fodertilskud til heste, til mavens slimhinde.  Equitop Pronutrin er et fodertilskud til heste, som understøtter den normale funktion af mavesækkens slimhinde og bidrager til at beskytte slimhinden...

Køb her


Akut hornhindesår

Hvad er et akut sår på hornhinden?

Hornhinden er øjets yderste lag der ses, når øjet betragtes forfra eller fra siden. Hornhinden er bygget op af ca. 7 lag klart gennemsigtigt bindevæv. Yderst på hornhinden findes en klar tårefilm, som dels sikrer, at hornhinden ikke udtørrer, og dels renser hornhinden for støv og mikroorganismer. Hvis tårefilmen ikke er intakt eller tilstrækkelig tyk, blottes hornhinden, og bliver meget sårbar.

Indersiden af hornhinden er beklædt af en fin membran, som udgør grænsen ind til det forreste øjenkammer.

Sår på og i hornhinden skyldes en beskadigelse af et eller flere lag af hornhinden.

Et hornhindesår kan have meget forskellig størrelse (udbredelse) og forskellig dybde. Som ved andre sår f.eks. i huden, er det ofte ikke sårets udbredelse men snarere dybde, som bestemmer, hvor alvorligt hornhindesåret er for hesten. Et lille men dybt stiksår, der evt. kompliceres af gennemtrængning ind gennem den inderste membran og ind i forreste øjenkammer, kan få langt alvorligere konsekvenser for hestens øje, end et stort overfladisk hornhindesår.

Hvad er symptomerne på et akut hornhindesår?

De akutte symptomer kan variere fra lette symptomer som:

 • Let tåreflåd
 • Let rødme omkring øjeæblet
 • En lille uklarhed på hornhinden

til kraftige symptomer, som er

 • Voldsomme smerter med tillukket øje
 • Betydeligt tåreflåd
 • Lysskyhed
 • Hævelse i og omkring øjet ledsaget af voldsom rødme af øjets slimhinde

Hvis man i sidstnævnte tilfælde kan se hornhinden, findes ofte en betydelig uregel-mæssighed og evt. en flap-dannelse i hornhinden. Omkring læsionen ses grålig til mælkehvid misfarvning af hornhinden. Hvis der kan ses en betydelig væskestrøm ud fra såret, eller hvis der sidder en mørk proplignende dannelse (pupilhinde-fremfald) midt i hornhindesåret, er det et  alvorligt tegn på, at et gennemstukket hornhindesår når  ind i forreste øjenkammer, med udsivning af kammervæske til følge. Samtidig kan der ofte konstateres et trykfald i øjet, dvs. øjet synes pludselig mindre i størrelse end det raske øje.

Da tåreflåd ofte ledsager hornhindesår, er det vigtigt, at du som hesteejer eller træner ikke blot tror, at hesten har fået "træk", og  beder dyrlægen telefonisk om lidt øjensalve uden konsultation.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Diagnosen stilles ved grundig øjenundersøgelse, hvor dyrlægen kigger på øjet med en centreret lyskilde, uden at "pille" alt for meget ved øjet. Ved  hornhindesår vælger dyrlægen ofte at farve hornhinden med et flurocerende grønligt farvestof. Dette farver blottede hornhindeceller, og anvendes til at skelne mellem akutte (farve positive) og kroniske (farve negative) hornhindesår.

De meget dybe (ind til den inderste membran) akutte hornhindesår er dog farve-negative, og derfor kigger dyrlægen meget grundigt evt. med forstørrende lup, for at afgøre sårets dybde. Da de fleste hornhindesår er opstået som følge af et traume, undersøger dyrlægen ofte også, om der er komplikationer i de dybere lag af øjet. Dette kan f.eks. være en Uveitis. Dette får dyrlægen mistanke om, hvis der bl.a. er Pupilsammentrækning i det syge øje.

Hvordan behandles et akut hornhindesår?

Det akutte hornhindesår behandles lokalt med antibiotikaholdig øjensalve minimum 3 gange daglig og evt. en ikke-binyrebarkholdig betændelseshæmmende øjendråbe.

Ved større læsioner kan behandlingen suppleres med enzymhæmmere (acetyl-cystein), for at mindske opløsning af hornhinden omkring såret.

Den lokale behandling kan ved større sår understøttes af generel behandling med indsprøjtning af antibiotika og betændelsehæmmende (smertestillende) lægemidler.

En meget effektiv behandling (ved store læsioner) er, at lave en lille øjeslimhindeflap og sy hen over hornhindesåret eller helt sy øjenlågene sammen i nogle dage.

Ved større læsioner kan det være nødvendigt at fjerne hornhindeflapper. Ligeledes fjernes evt. fremmedlegemer. I nogle tilfælde er det nødvendigt at sy hornhindesåret sammen, især i de tilfælde, hvor en skarp genstand f.eks. en torn eller lignende har lavet hul gennem hornhinden ind i forreste øjenkammer. Disse indgreb gøres enten i total narkose eller på dybt beroliget hest under anlæggelse af en effektiv lokalbedøvelse.

Af og til ses farvepositive hornhindesår, der heler dårligt. Ofte ses dette, hvis såret i den akutte fase har været fejlbehandlet med binyrebarkholdige øjendråber eller - salver. På sådanne sår bliver dyrlægen ofte nødsaget til at rulle eller skrabe de løse hornhinderester væk, for at aktivere helingen.

Efter den akutte behandling vælger dyrlægen ofte at kontrollere øjet på syvende dagen. Ved denne kontrol farves hornhinden på ny, for at se om der er arvævs-indvækst i hornhindesåret. Hvis dette er tilfældet, og farveprøven er negativ, ændres den lokale behandling til binyrebarkholdig øjensalve, for at mindske arvævets tykkelse og mængde, og derved forhindre, at der kommer en ikke-gennemsigtig plet på hornhinden.

Det er vigtigt, at understrege, at man ikke på egen hånd uden dyrlægeassistance må starte behandling af hesteøjne med binyrebarkholdige øjenpræparater.

Nogle heste er vanskelige at lokalbehandle. Derfor kan det være nødvendigt at anvende brems eller indgift med Plegicilsaft ½ time før drypning. I særlige tilfælde er det nødvendigt at anlægge et specielt kateter igennem øverste øjenlåg og derfra op til bag øret, hvorfra man så kan indgive lægemidlerne uden at skulle berøre øjelågene og øjet direkte.

Hvordan er fremtiden for din hest, hvis den har et akut hornhindesår?

I langt de fleste tilfælde er prognosen god, især hvis behandlingen iværksættes hurtigt og korrekt, og du følger behandlings-anvisningen nøje.

Ved gennemtrængning ind i forreste øjenkammer eller ved forekomst af komplikationer som f.eks. dyb infektion eller uveitis, kan hesten miste synet på øjet.

I værste fald kan det være nødvendigt, at fjerne øjet kirurgisk, men det er sjældent.

Hvorfor får heste akutte hornhindesår?

Heste er særligt disponerede for hornhindesår, da øjets anatomiske placering på siden af hovedet bevirker, at øjet nemt udsættes for beskadigelse.

Hornhindesår hos hest er:

 • Oftest fremkaldt af traumer, dvs. slag direkte på øjet af f.eks. grene, strå, grus fra en forangående travende eller galopperende hest eller f.eks. ved læsning i trailer
 • I sjældnere tilfælde ses hornhindesår fremkaldt af primære bakterie- eller virusinfektioner (Herpes-virus)
 • I udlandet ses også svampeinfektioner i hornhinden, som årsag til hornhindesår

Hvad er risikoen for din hest for et akut hornhindesår?

Hvis du rider meget i terrænet, eller hvis din hest er meget urolig med hovedet under transport, er risikoen let forøget.

Hvad kan du gøre for at nedbringe risikoen for, at din hest får et akut hornhindesår?

 • Rid fornuftigt, især i terrænet
 • Slå ikke din hest, og slet ikke i hovedet
 • Du kan forebygge det komplicerede hornhindesår ved at reagere hurtigt, når du observerer, at der er noget galt i øjet på din hest, og ved at følge din dyrlæges anvisning

Produkter fra vores butik

299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml

Lindrende lotion til heste med følsom hud. Specielt velegnet til pleje af man og halerod hos heste, som gnubber sig. Virbac Equimyl Lotion kan anvendes som supplement ved klø i man og hale. Det er...

Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml

Shampoo mod bakterier og svamp til heste.  MalAcetic shampoo har en rensende og blødgørende effekt på din hests hud og pels.  Shampooen indeholder eddikesyrens naturlige bakterie- og svampedæmpen...

Køb her
278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml

Balsamspray til heste.  DermAllay Oatmeal Spray er en plejende balsamspray til heste. Sprayen er ekstra plejende og indeholder havremel og olier. DermAllay Oatmeal har både en fugtgivende og blødg...

Køb her
Mængderabat
599,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg

Fodertilskud til heste, styrker muskulaturen. Equitop Myoplast kan med fordel anvendes under intensiv træning, under vækstperioder, til avlshopper, til ældre heste samt under rekonvalescensperiode...

Køb her
499,00 kr

Equitop Gonex, 750 g

Fodertilskud til heste, støtter sunde led.  Equitop® Gonex styrker ledbrusken, der fungerer som støddæmper, og modvirker dermed sportsskader og overanstrengelser.  Ledstrukturerne tilføres essent...

Køb her
Mængderabat
549,00 kr
Ned til
449,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg

Fodertilskud til heste, til mavens slimhinde.  Equitop Pronutrin er et fodertilskud til heste, som understøtter den normale funktion af mavesækkens slimhinde og bidrager til at beskytte slimhinden...

Køb her
639,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve

Fodertilskud til utrygge eller urolige heste. Zylkène er et tilskudsfoder baseret på naturlige råvarer, der kan hjælpe heste til bedre at håndtere situationer forbundet med uro og utryghed.

Køb her

Produkter fra vores butik

Mængderabat
549,00 kr
Ned til
449,00 kr
Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
499,00 kr
Equitop Gonex, 750 g Køb her
Mængderabat
599,00 kr
Ned til
549,00 kr
Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
278,00 kr
MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her
278,00 kr
DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
639,00 kr
Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
299,00 kr
Equimyl Lotion, 500 ml Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.