Sponsoreret
Ringfod
Latinsk navn: Dermatophytosis pedis
Af dyrlæge Mette Pilgaard Kristensen.
Hvad er ringfod hos heste?
Ringfod er en kronisk hævelse, bestående af nydannet binde- og knoglevæv, som er placeret i kodebens-, kronbens- eller hovbens-regionen. Hvis hævelsen er placeret i området mellem kodeben og kronben, betegnes den som en høj ringfod, hvorimod en hævelse under kronbenet kaldes en lav ringfod. Den høje ringfod er den mest almindelige.
Hvad er symptomerne på ringfod?
Der er en hævelse fortil i kronledsregionen, som føles hård og fast. I det helt akutte stadie kan hævelsen være varm og øm, når man mærker på den. Tager man benet op og bevæger koden frem og tilbage, kan hesten give udtryk for smerte eller leddet kan føles stift.
Ringfod opstår oftest på forbenene. Hvis kun det ene forben er angrebet, vil hesten halte på benet. Haltheden vil typisk tiltage ved arbejde og i vendinger. Hvis begge forben er angrebet, vil hestens gang blive kort og stikkende.
Har ringfoden været der meget længe, kan der ske det, at ledspalten mellem kodeben og kronben forkalker. I sådanne tilfælde kan hesten være helt haltfri på benet.
Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?
Ved den kliniske undersøgelse vurderer dyrlægen, om den pågældende hævelse skyldes knogle- og bindevævs-nydannelser, eller om der er tale om en væskefyldt udfyldning i en seneskede eller slimsæk omkring leddet, en såkaldt galle. Føles hævelsen hård og fast, styrker det mistanken om ringfod.
Dyrlægen kan desuden tag et røntgenbillede af området. Hvis hesten lider af ringfod, vil man ofte kunne se det nydannede knoglevæv på røntgenbilledet.
Endelig kan dyrlægen lægge blokader, som bedøver regionerne omkring de involverede tåled. Man starter med at bedøve området tættest på hoven og fortsætter opad, indtil hesten bliver haltfri. På denne måde kan man konstatere lige præcist, hvor problemet ligger.
Hvordan behandles ringfod?
Det er vigtigt, at hestens ben holdes fuldstændigt i ro for at forhindre yderligere irritation og efterfølgende flere knogle-nydannelser i området.
Dyrlægen vil derfor ordinere ro på lille fold i op til 3-6 måneder.
For at reducere den aktive proces omkring kode- og kronled, kan dyrlægen give hesten medicin, som modvirker hævelsen og tillige har en smertestillende effekt.
Hvad er fremtiden for din hest, hvis den har ringfod?
I langt de fleste tilfælde stiller ringfod desværre en dårlig prognose for hesten. Enkelte heste kan efter lang tids ro og længerevarende genoptræning bruges som skovtursheste, men som regel kommer hesten aldrig i gang igen.
Hvis leddet mellem kode- og kronben kalker til, som det kan ses i sjældne tilfælde, kan hesten blive helt haltfri og eventuelt bruges til skovtursridning.
Hvorfor får heste ringfod?
Lidelsen opstår, hvis vævet omkring kode-, kron- eller hovben er vedvarende irriteret eller ustabilt. En sådan tilstand kan opstå som følge af et traume, f.eks. et spark eller en voldsom forvridning, eller på grund af afvigende benstilling, især ved stejle koder. Desuden kan ledbetændelser eller betændelsestilstande i ledbrusk eller knoglehinder forårsage irritation og instabilitet i regionen.
Denne irritation eller instabilitet fører til, at der dannes nyt knoglevæv omkring leddene og på overfladen af knoglerne. Det er disse knogle-nydannelser, som så efterfølgende giver anledning til de faste hævelser og ømheden i kron- og kodeledsregionen.
Hvad er risikoen for, at din hest får ringfod?
Heste med afvigende benstilling og heste, som har været udsat for spark eller andre traumer i kron- og kodeledsregionen, har øget risiko for at udvikle ringfod.
Hvad kan du gøre for at forebygge, at din hest får ringfod?
I forbindelse med køb af hest er det meget vigtigt, at du får en dyrlæge til at udføre en handelsundersøgelse på den. Dyrlægen vil nemlig her kunne vurdere hestens benstilling og give råd og vejledning omkring en eventuelt begyndende ringfod.
Hvis din hest bliver sparket i kode- eller kronbensregionen eller pådrager sig en slem forvridning i dette område, er det meget vigtigt, at du holder den i ro i hele den tidsperiode, som dyrlægen anbefaler. Dette vil mindske risikoen for, at hesten efterfølgende udvikler skadelige knogle-nydannelser i området.