Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her
765,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
529,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her
299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her
Mængderabat
699,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her

SponsoreretSeneskedebetændelse hos hest

Latinsk navn: Tendinitis

Hvad er seneskedebetændelse hos hest?

Senerne er omgivet af seneskeder således, at de er beskyttet imod beskadigelse de steder, hvor de passerer åbninger og vinkler på benene. Seneskeden er som en lille pose fyldt med en tyktflydende smørende og nærende væske. der ligner ledvæske mht. sammensætning. De største seneskeder findes bag på koden samt ved has og forknæ.

Seneskedebetændelse er en infektion, skade eller overanstrengelse af en seneskede. Det forekommer oftest ved kodeleddet.

Hvad er symptomerne på seneskedebetændelse?

Det hyppigste symptom på seneskedebetændelse er

  • Hævelse af seneskeden på grund af forøget mængde væske (galle) og/eller hævelse af seneskedevæggen
  • Ved en skade vil hesten være halt på benet
  • Seneskeden vil være varm og øm

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Diagnosen stilles hyppigst på de lokale symptomer i seneskeden, men det kan være nødvendigt at bruge lokalbedøvelser i seneskeden for at afgøre, om haltheden skyldes smerter fra seneskeden eller ej.

En seneskede kan sagtens være hævet med galle uden at dette generer hesten.
I de tilfælde er hævelsen derfor kun af kosmetisk betydning.

Den endelige diagnose stilles ved hjælp af en ultralydundersøgelse (scanning) af seneskeden, for at afgøre, om skaden sidder i seneskedevæggen, i væsken i seneskeden eller i selve senen.

Hvordan behandles seneskedebetændelse?

Behandlingen retter sig mod årsagen til betændelsen i seneskeden.

  • Ved infektion med bakterier efter åbent sår eller stiksår f.eks. fra en (møggreb) ind i seneskeden, skal seneskeden åbnes ved en operation, gennemskylles, og der skal skaffes afløb for betændelsen. Derudover behandles lokalt og i kroppen med antibiotika.
  • En overstramning af seneskeden i forbindelse med en skade, et fejltråd eller en forstrækning behandles i den akutte fase dvs. indenfor 24 timer med lokal kulde. Nedkølingen kan foretages med is eller koldt vand. Samtidig skal hesten have boksro. Efter 24 timer behandles med lokal varme (omslag). Afhængig af skadens natur kan dyrlægen vælge at behandle med medicin direkte ind i seneskeden.
  • Ved skader i selve senen inde i seneskeden rettes behandling mod denne skade.
  • Ved ældre/ kroniske skader med arvæv og fortykkelse af seneskedevæggen samt ved sammenvoksninger (adhærenser) mellem sene og seneskedevæg kan forskellige kirurgiske indgreb komme på tale.


Hvordan er fremtiden for en hest med seneskedebetændelse?

Hvis seneskedebetændelsen heler uden arvævsdannelse og sammenvoksninger, er udsigten til, at hesten kommer tilbage i fuldt arbejde, god.

Ved skader i selve senen er udsigten mere tvivlsom, specielt hvis der er forkalkninger inde i senen. Dette vil bevirke, at hesten bliver ved med at halte.

I de tilfælde, hvor hesten kun har galle i seneskeden uden at være halt, har tilstanden kosmetisk betydning, dvs., at de generer ejeren mere, end de generer hesten.

Hvorfor får heste seneskedebetændelse?

De seneskedebetændelser, som gør ondt på hesten, og derfor udløser halthed, skyldes næsten altid skader med eller uden sår ind til seneskeden, efter et slag eller fejltråd eller efter meget dybe gennemtrædninger i kodebøjningen.

Heste kan med alderen udvikle hævede seneskeder (galle i seneskeden) ved kodeleddene specielt på bagbenene. Disse skyldes først og fremmest almindelige ældningsprocesser, kredsløbsmæssige problemer eller for lidt motion. Dette ses oftest ved heste opstaldet i spiltove.

Hvad er risikoen for, at din hest får seneskedebetændelse?

Risikoen for en akut skade i seneskeden er, som ved andre skader i bevægeapparatet, størst for utrænede eller forkert trænede heste. Dette forværres, hvis hesten bruges til præstationer, den ikke træningsmæssigt er parat til at udføre.

Skaden kan også skyldes et uheld eller en foldskade.

Hvad kan du gøre for at nedbringe risikoen for, at din hest får seneskedebetændelse?

Du kan sørge for, at din hest bruges på det niveau, den ridemæssigt er trænet til.

Derudover skal du undgå at sprede halm med greb under hesten, når den f.eks. står i spiltov.

Anden viden om seneskedebetændelse

Mennesker får ofte lignende problemer i håndleddene, hvor sygdommen benævnes seneskedehinde-betændelse. Hos hest: "Carpal tunnel syndrome".

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.