Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

309,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
389,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her
689,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her
629,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
Mængderabat
799,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her

Sponsoreret



Benstillinger hos hest

Hvad dækker begrebet benstillinger over?

Hestens benstilling refererer til den måde, hesten står og går på sine ben, fra albue og ned på forbenet, og fra knæ og ned på bagben. Hesten benstilling vurderes både set forfra og fra siden, i ro såvel som i bevægelse. Hesten benstilling er fremkommet af samspillet mellem knogler, ledbånd og sener. Hestens benstilling er et resultat af både den genetiske arv, og hvordan hesten er blevet fodret og beskåret, mens knoglerne modnede og voksede til i de første leveår.

En korrekt benstilling er et idealbillede af en hest, og det er sjældent at finde en hest uden en eller flere afvigelser fra dette billede.

På den ideelle benstilling set forfra kan der tegnes en lige linie midt gennem underarmen/underbenet ned midt gennem forknæet/ hasen, videre gennem piben og ned til midterste punkt på tåspidsen af hoven.

Fra siden ønskes på forbenet en lodret pibe uden synlig vinkling af forknæet og med passende vinkling af kodeleddet. Tåaksen skal være lige, d.v.s. at en linie gennem kode- og kronben skal være parallel med forsiden af hoven. Tåaksen er i langt de fleste tilfælde et resultat af beskæring/slid af hoven og ikke så meget et benstillingsproblem.

På bagbenet ønskes en lodret stående pibe, når hestens hasespids og sædebensknude (bagerste punkt på hver side af halen) er i lod.

De mest almindelige afvigelser i benstilling er som følger:

Forknæ set forfra:

  • "kalveknæet": Forknæet vinkler indad, således, at afstanden mellem de to forknæ er mindre end på resten af benet. Oftest vækstforstyrrelse.
  • "hjulbenet": Forknæet vinkler udad, således, at afstanden mellem de to forknæ er større end på resten af benet. Oftest vækstforstyrrelse.

Disse afvigelser kan godt forekomme kun på det ene ben eller en tilstand på hver og benævnes da"vindblæst".

  • "fransk stillet": I stedet for at pege lige frem, er benet roteret udad, så forfladen af forknæet peger skråt ud til siden. Meget almindeligt (normalt) for travheste. Genetisk betinget.
  • "parallelforskudte piber": En lodret linie midt gennem underarmen rammer ikke midt gennem piben, men går i stedet gennem den indvendige halvdel af piben. Parallelforskydningen sidder som regel i det øverste eller midterste forknæled. Genetisk betinget.

Forknæ set fra siden:

  • "sabelbenet": Forknæet vinkler bagud i stedet for at være helt lige. Genetisk betinget.
  • "løs i forknæet": Forknæet vinkler fremad. Dette forårsager at hesten står med let bøjet ben. Genetisk betinget.

Haserne set bagfra:

  • "kalveknæet": Hasen vinkler indad således, at afstanden mellem de to haser er mindre end afstanden mellem resten af de to ben. Opvækstproblem.
  • "hjulbenet": Hasen vinkler udad således, at afstanden mellem de to haser er større end afstanden mellem resten af de 2 ben. Opvækstproblem.
  • "kohaset": Bagbenet er roteret udad, således at hasespidserne i stedet for at pege lige bagud peger ind mod hinanden. Genetisk betinget.

Haserne set fra siden:

  • "Kroghaset": Piben er ikke i lodret men går fremad forneden, når hesten står i hvile position (hasespids og sædeben i lodret)

Kodeleddet: Set fra siden:

  • "stejle koder": Kodeledsvinklen nærmer sig 180 grader (lodret). Oftest resultat af vækstforstyrrelser
  • "bløde koder": Kodeleddet synker længere ned end normalt. Hvis dette er meget udtalt kaldes for "bjørnefod". Genetisk betinget.

Tåen: set forfra:

  • "udtået": Midten af hovspidsen og tåleddene peger udad, ses ofte på fransk stillede heste
  • "indfodet": Midten af hovspidsen peger indad mod hinanden.

Tåen set fra siden:

  • "bukkehov": En meget stejl hov med fortil brudt tåakse, oftest erhvervet i føllets første leveår.

Hvad betyder en forkert benstilling for min hest?

Det er meget svært at opstille faste regler for betydningen af en afvigende benstilling. Alle store afvigelse vil give en skæv/forkert belastning af led og ledbånd og kan dermed give nedsat holdbarhed for hesten. Men det er en vurderingssag fra hest til hest, hvor stor betydning, den enkelte afvigelse har.

Man ved, at f.eks. sabelbenede heste har en øget frekvens af slidgigt i forknæet, men næsten udelukkende, hvis det er en galophest. Heste med parallelforskudte piber og en samtidig rotation af piben, således at den bliver indfodet, kan have holdbarhedsproblemer i forknæ og gaffelbånd. Man ser en øget frekvens af slidgigt i hasens glideled (spat) på den kroghasede hest. Dermed ikke sagt, at alle kroghasede heste får spat.

Heste med bjørnefod har en øget belastning at senerne i støtteapparatet til koden og er disponeret for at udvikle skader i gaffelbånds-grenene.

Hvordan rettes en forkert benstilling?

Det er vigtigt at forstå, at der kun kan ændres på benstillingen så længe hestens knogle stadig er i aktiv vækst. Knoglen vokser så længe dens vækstlinier er åbne. Dvs. for kodeleddets vedkommende indtil føllet er 6-8 måneder (helst inden den bliver 4 måneder), og for has og forknæ inden en alder på 12-14 måneder. Herefter er alle de nederste knogler i benene færdigvoksede og benstillingen fastlagt.

Man må herefter ikke forsøge at rette på benstillingen med skinner eller beskæring, da dette vil medføre skæv belastning af led og knogler med halthed til følge. Dvs. at den indfodede hest skal have lov til at være indfodet resten af sit liv. Vi ser mange eksempler på udvoksede heste, som er blevet rettet ind mod den "korrekte" benstilling for sent med halthed og hornkløfter til følge. Kløfterne kommer på grund af forkerte spændinger i hoven.

Et føl med bukkehov kan hjælpes kirurgisk, hvis det gøres tidligt nok.

Du skal kontakte din dyrlæge hvis...

  • du skal ud og købe ny hest, og gerne vil have en professionel vurdering af hestens fundament. En sådan vurdering vil indgå sammen med resten af undersøgelserne i handelssitiuationen.
  • du avler heste og synes, at føllets benstillinger afviger fra det normale. Skal der sættes ind mod afvigelser i benstillingen, er det hos avleren, det skal foregå. En del af afvigelserne er medfødte og kan ikke rettes. Det er en vurdering, din dyrlæge kan hjælpe dig med.