Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

765,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her
529,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her
659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
Mængderabat
699,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her

SponsoreretChipmærkning og medicinanvendelse

Af dyrlæge John Hansen.

Lovgivningen omkring medicinanvendelse til heste

Hesten betragtes i EU-sammenhæng som et produktionsdyr, hvilket betyder at det kan anvendes til menneskeføde. Førsteprioritet i lovgivningen er fødevaresikkerhed. Fødevaresikkerhed går forud for optimal medicinsk behandling.

Lovlig brug af medicin i Danmark forudsætter, at det pågældende lægemiddel er godkendt af den danske lægemiddelstyrelse og  den europæiske lægemiddelkomite. Hvis der til en lidelse ikke er et godkendt lægemiddel til heste, er der mulighed for at bruge et lægemiddel godkendt til andre dyr eller til menneske. Dette kan dog udelukkende gøres, hvis der for det pågældende lægemiddel er fastsat en såkaldt MRL-værdi for heste. MRL betyder maximum residue level, og værdien angiver den mængde af aktive indholdsstoffer fra lægemidlet , der højest må være i kødet. Det er dyrt at fastslå MRL-værdien for et lægemiddel til en bestemt dyreart, og da markedet for lægemidler til heste er lille, er der mange lægemidler, som ikke har en fastsat MRL-værdi for heste.

Baggrund for chipmærkning og registrering af heste

26/5 2002 er der kommet en ny bekendtgørelse. Denne bekendtgørelse åbner mulighed for, at dyrlægen lovligt kan bruge lægemidler, som ikke har en fastsat  MRL-værdi til heste.

Hvis dyrlægen anvender et lægemiddel, der ikke har en MRL-værdi, må hesten aldrig bruges til menneskeføde. Det betyder, at den ikke må slagtes, men skal destrueres efter død.

For at man på en sikker måde kan identificere heste, der ikke må bruges til menneskeføde, skal den efter bekendtgørelsen ID mærkes på en forsvarlig måde.
I lighed med den mærkning, man har anvendt til hunde, skal hesten chipmærkes med en lille elektronisk microchip.

Hesten ID-mærkes ved, at den ofte får en lille smule beroligende medicin (plegicil), hvorefter chippen placeres på venstre side af halsen. Hesten mærker ikke noget og får ikke mén af mikrochippen.

Når hesten i forbindelse med behandling, er blevet chipmærket på venstre side af halsen, skal der udfyldes nogle papirer. Fødevaredirektoratet får originalen, dyrlægen og ejeren får hver en kopi. Den kopi ejeren får, skal opbevares et sikkert sted og følge hesten resten af dens levetid. Hvis hesten senere bliver behandlet med et ikke godkendt lægemiddel, skal dette påføres "hestens" kopi.

Hvad betyder det for min hest

Det betyder, at din hest altid vil kunne modtage den optimale behandling med f.eks smertestillende og beroligende medicin. Ved senere behandling med et andet ikke godkendt lægemiddel påføres dette på hestens kopi uden ekstra udgifter.

Det betyder også, at din hest aldrig kan anvendes til konsum.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.