Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Hill's VetEssentials Puppy Large Breed, Chicken, 14kg Køb her

Adaptil halsbånd, Junior, 37,5 cm Køb her

SPECIFIC CPD-S Puppy Small Breed, 4 kg Køb her
Mængderabat

VetPro hvalpefoder, 8 kg Køb her

KONG Puppy Binkie, Small Køb her
Tilbud
582,00 kr

RC Medium Puppy tørfoder til hvalp, 10 kg. Køb her

Virbac HPM Baby Dog, Large & Medium, 12kg Køb her

Sponsoreret

3 til 5 uger

4 uger gammel hundehvalp Hvalpen Marvin, 4 uger gammel. Foto af Irene Jarnved.
Af Irene Jarnved Den primære socialiseringsfase

Hvis hvalpene var født i en hule (som vildhunde eller ulve), ville de komme ud af hulen, møde resten af flokken og begynde at udforske deres omgivelser, når de er cirka tre uger gamle. Man kalder denne periode for den primære socialiseringsfase.

Nære relationer

I denne fase oplever hvalpene deres omgivelser med både synet, hørelsen, lugte-, balance- og følesansen. Nervesystemet er i fuld udvikling, og deres hjerner tager imod oplevelser og input, som var det små svampe, der suger vand til sig.

Oplevelserne skal være ”primære” – forstået som at det er moderen, kuldsøskende og de primære fysiske omgivelser (opdrætter, familien, huset og haven), hvalpene lærer at forholde sig til. De ser på hinanden og kopierer adfærd. De begynder at ”slås” og bide i hinanden og i moderen for at finde ud af, hvordan og hvor hårdt de kan bide.

Denne fase er meget toneangivende for, at hvalpene lærer, at de tilhører arten ”hund”.

Flerarts-socialisering

Fordi hvalpen i sit fremtidige liv skal have en stor tilknytning til mennesker, er det nødvendigt at lave en ”flerarts-socialisering”.

Fra ca. 4. leveuge er de fleste hvalpe i stand til at forholde sig til nye mennesker og dyr i næromgivelserne. Præsentér derfor hvalpene for nye, venlige voksne og børn. Hvis du har en venlig hund eller kat (der ikke slår ud efter hvalpene), er det også i denne alder, hvalpene bliver præsenteret for den.

Som opdrætter bør du regelmæssigt tage dig af hver hvalp enkeltvis. Sæt dig et sted med hvalpen – væk fra flokken – hvor der er ro og mulighed for nærvær. Nu skal du tale med hvalpen, nusse den, røre dens poter, kigge dens tænder og have kropskontakt – alt sammen for at sikre tilvænning til at blive håndteret og øge tilknytningen til mennesker.

Vær opmærksom på:

  • at hvalpene udelukkende får positive oplevelser, der styrker deres selvtillid og tillid til omgivelserne. Negative oplevelser vil sætte sig meget dybt i denne periode af livet og bør for enhver pris undgås.
  • at moderen er afslappet og ok med de situationer, hvor nye mennesker håndterer hendes hvalpe, eller hvor hjemmets andre dyr får lov til at komme tættere på hvalpekassen. For hvis hun er utryg, knurrer og forsøger at undgå situationen, vil denne adfærd let kunne adopteres af hvalpene. Det vil være en meget uheldig indlæring!
    Hvis moderen er utryg, kan det anbefales, at hun får en gåtur eller anden aktivering uden for hjemmet, mens hvalpene bliver socialiseret i forhold til nye mennesker.
  • ikke at tage hvalpene med ud i fremmede omgivelser
  • ikke at lade hvalpene møde fremmede hunde. Det er de slet ikke mentalt klar til endnu, og du risikerer let, at det vil stresse dem, og give dem nogle uheldige, usikre oplevelser, der kan påvirke deres adfærd senere i livet. Vent med dette til hvalpene er blevet ældre og mere modne (læs mere om dette fra 7 – 12 uger).

Produkter fra vores butik

709,00 kr

Virbac HPM Baby Dog, Large & Medium, 12kg Køb her
Mængderabat
437,50 kr
Ned til
393,75 kr

VetPro hvalpefoder, 8 kg Køb her
109,00 kr

KONG Puppy Binkie, Small Køb her
822,00 kr

Hill's VetEssentials Puppy Large Breed, Chicken, 14kg Køb her
240,00 kr

Adaptil halsbånd, Junior, 37,5 cm Køb her
Tilbud
582,00 kr
495,00 kr

RC Medium Puppy tørfoder til hvalp, 10 kg. Køb her
359,00 kr

SPECIFIC CPD-S Puppy Small Breed, 4 kg Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop