Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Tilbud
240,00 kr

Adaptil halsbånd, Junior, 37,5 cm Køb her

KONG Puppy Binkie, Small Køb her

RC Medium Puppy tørfoder til hvalp, 10 kg. Køb her

SPECIFIC CPD-S Puppy Small Breed, 4 kg Køb her

Hill's VetEssentials Multi-Benefit Puppy Large, hvalpefoder, 14kg Køb her
Tilbud
439,00 kr

VetPro hvalpefoder, 8 kg Køb her

Sponsoreret



Starten på et hundeliv: fra 3 til 4 uger

Af Irene Jarnved Den primære socialiseringsfase begynder

Accepter marketing-cookies for at se videoen.

Fra dag 21 skal jeg love for, at alt det sjove starter!
Hvalpene får et bedre syn, kan høre og har større styrke i benene til at kunne bære de små kroppe rundt, og samtidig er de som ved et knipseslag forandret til individualister med hver deres personlighed.

Nu hvor de har muligheden for at opleve omgivelserne, starter den primære socialiseringsfase. Med ordet ”primær” menes de omgivelser og relationer, som er primære for hvalpene. Det vil sige, at denne første del af socialiseringsfase er rettet mod moderen, de andre hvalpe samt de helt nære relationer i familien og omgivelserne.
I omgivelserne handler det lige nu om at tilvænne hvalpene med blandt andet lydindtryk, der er/vil blive en del af deres hverdag, både:

  • Langvarige, konstante lyde, som f.eks. støvsuger og føntørrer
  • De mere pludseligt opstået lyde, som f.eks. en dør der smækker eller et grydelåg der tabes på gulvet
  • Lyde skabt af hvalpene selv, f.eks. via legetøj med lyd i

Synet og lugten af nye genstande

Synet og lugten af nye genstande hver dag er også en del af den primære socialisering. Dette skal hjælpe hvalpene til at drage erfaringer med, at nye indtryk er positive. Samtidig skal det hjælpe med at skærpe deres nysgerrighed med en viden om, at det er sjovt og berigende at blive sat i nye situationer, som indeholder ukendte genstande og udfordringer.

Derfor bliver der hjemme hos os i denne periode dagligt sat nye genstande af forskellig beskaffenhed, overflade og evt. lugt/fært ind til hvalpene i hvalpegården, så de kan udforske dem.

Kend den enkelte hvalps grænser

Hvalpene er allerede nu er i gang med at udvikle personlighed og derfor er det vigtigt at lære den enkelte hvalps grænser at kende i forhold til håndteringen af nye lyde og genstande.

Det er fint, at alle hvalpe bliver udfordret og får ”noget at tænke over”, men hvis påvirkningen bliver for voldsom for hvalpen, risikeres det, at hjernen registrerer ubehag – og så påvirkes hvalpen i stedet til at drage negative erfaringer. Dette kan give et stort bagslag senere i livet, når hjernen bliver i stand til at reagere på oplevelser, der er lignende eller minder om det, der har skræmt hvalpen i denne tidlige fase af livet.

Derfor har jeg i alt, hvad jeg skaber af udfordrende situationer, et stort fokus på, at ingen af hvalpene trækker sig, så de ikke tør komme tilbage – at nervesystemet ikke oplever en påvirkning, der er for voldsom. Hændelserne skal være i et leje, hvor hvalpen enten er positiv og nysgerrig, helt neutral og upåvirket eller måske søger væk på grund af usikkerhed, men kun kortvarigt for så at søge nysgerrigt tilbage til situationen igen.

Begyndende styr på tisseriet

Når først de begynder at være udenfor (fra i næste uge), vil jeg så ofte som muligt forsøge at nå at tage dem udenfor, lige når de er vågnet fra søvn eller har spist eller leget (som det klassiske råd beskriver). Men indtil da og hvis de ikke kan komme ud på grund af kulde eller regn, er det nødvendigt, at de har tillært sig en fornuftig tissevane herinde. Jeg er desværre ikke kommet i mål med at indlære dem at tisse på træpiller, øv.

Starten på fast føde

På dag 24 startede mine hvalpe på at spise ”rigtig” mad. Menuen kan stå på blendet hvalpefoder med A38 og f.eks. lidt torskerogn, lidt råt kød eller lidt dåsemad (af GOD kvalitet).

Grunden til at jeg blander lidt forskelligt i deres blendede foder, er for at præsentere deres mave for forskellig mad. Dette gøres i håb om, at det på sigt kan styrke deres maver til at være ok med forandringer i foderet. Jeg holder selvfølgelig øje med deres afføring og generelle trivsel.

Hvalpekassen åbnes 

Hvalpekassen har indtil nu været lukket, men i slutningen af denne periode åbnes den, så hvalpene kan stavre ud og ind. Jeg har lavet en opdeling i hvalpegården, så de går ud af kassen og tisser på vådliggerlagen i en afdeling, før de bliver lukket ind i ”legeafdelingen”, hvor der er de vetbeds, som jeg vil afvænne dem med at tisse på. Det var en stor udfordring for dem i den første uge – de VILLE bare ind på vetbed, når de var trængende! Udfordringen blev løst ved, at jeg strammede mig op og var mere vedholdende end 25 dage gamle hvalpe 😄.

En erfaring, jeg vil bringe videre: Alt med måde! Også socialisering.

Jeg kunne overraskende nok mærke på mig selv, at jeg i denne uge har haft det svært med at holde igen med nye oplevelser/lyde/hændelser. Blot fordi det er så sjovt, nu hvor hvalpene er blevet så bevidste og ”levende”.

Vi skal huske, at socialisering ikke kun handler om at opleve, men også at sove og lade hjernen bearbejde de oplevelser, vi putter ind i den.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop