Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her
Mængderabat

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her

Sponsoreret

Hvalp eller voksen

Af Irene Jarnved Skal jeg vælge at få en hvalp eller en voksen hund?

Du skal træffe beslutningen ud fra, hvordan dit hverdagsliv ser ud, når du udvider familien. Som du kan læse i denne artikel er der fordele og ulemper ved begge valg.

Hvalp

Hvis du vælger at købe en hvalp, har du den fordel, at du kan socialisere og træne den fra helt lille og dermed have en stor indflydelse på, hvad den oplever, og hvad den lærer af vaner (og uvaner…). Og det gør, at du kommer til at have et indgående kendskab til din hunds adfærd som voksen.

Med en hvalp har du også mulighed for at udvælge opdrætter nøje og undersøge, om forældrene er sunde hunde, der f.eks. er røntgenundersøgt for HD og AD. Se mere under afsnittet ”Racehund eller blanding”.

At købe en hvalp kræver, at du og familien har flere måneder i opstarten, hvor I:

  • har god tid til at socialisere og indlære hvalpen både med træningsøvelser og hverdagstræning/-regler
  • er meget hjemme, så hvalpen stille og gradvis lærer at være alene hjemme
  • har et stort mentalt overskud til at håndtere bideri, tisseri på gulvet, luftning om natten de første uger osv. 

Unghund eller voksen

Vælger du derimod en unghund eller en voksen hund, kan det være, at du køber en hund fra et internat, overtager en hund, du kender i forvejen, eller via en annonce på nettet.

Ved at overtage en voksen hund, får du mere gennemsigtighed i forhold til den færdigudviklede personlighed og temperament, hunden er i besiddelse af, end når du køber en hvalp. Du får vished om udseende og højde/drøjde, som kan være svært at forudse i hvalpealderen – specielt hvis du køber en blandingshund.
De fleste voksne hunde er renlige og har lært den basale hverdagslydighed. Så det kan også være en ekstra gave at få med ved at købe en voksen hund.

I en del tilfælde har du ikke mulighed for at kende til hundens fortid og dens erfaringer med for eksempel:

  • dens forhold til fremmede hunde og mennesker
  • kan den være alene hjemme
  • er den vant til at omgås børn
  • har den lært den basale hverdagslydighed som at gå pænt i snor, komme ved indkald osv.

Hvis det er muligt, skal du få en grundig snak med ejeren for at sikre dig, at hunden har en god og positiv kontakt med mennesker. Både mænd, kvinder og børn. Og du skal vide, om den har været vant til at gå ture og have positive oplevelser i forskellige miljøer. Bed eventuelt ejeren, om I sammen kan gå en tur i bymiljø med hunden, så du kan få en fornemmelse af, hvordan den fungerer på ”udebane”, inden du indvilliger i købet.

Vær opmærksom på, at uanset hvor sød og velfungerende den voksne hund er, så må du forvente at du skal bruge en del tid på at vænne den til sit nye liv sammen med dig. Og vær forberedt på, at en voksen hund ofte vil have en eller flere tillærte uvaner (som den tidligere ejer måske ikke så som uvaner), som du skal bruge tid og tålmodighed på at bortlære - eller at lære at leve med.

Tilvænning kræver tid

Vær opmærksom på, at uanset om du vælger en hvalp eller en voksen, skal du påregne at holde ferie og bruge tid på at tilvænne hunden de nye omgivelser.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop