Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Adaptil halsbånd, Junior, 37,5 cm Køb her

KONG AirDog Squeaker tennisbolde 3 stk, X-small Køb her
Tilbud
84,00 kr

VeggieDent FR3SH, XS, 15 stk Køb her
Mængderabat

VetPro hvalpefoder, 8 kg Køb her

Royal Canin Large Pediatric Starter, 14 kg Køb her


Starten på et hundeliv: fra 2 til 3 uger

Af Irene Jarnved Åbne øjne, begyndende hørelse og begyndende socialisering

Når hvalpene træder ind i deres 2. leveuge, sker det med åbne øjne, et svagt syn og en begyndende hørelse. NU starter livet udenfor den lille boble, de har levet i indtil nu.

Samtidig med det begyndende syn og hørelse, begynder de at få styrken til at støtte på benene og være i stand til at stavre sig fra punkt A til B inde i hvalpekassen.

De begynder også at udvikle deres stemmer – indtil nu har de kun lavet to former for lyde:

 • jeg er tilfreds/tilpas
 • jeg er utilfreds/har ubehag

Nu er der mange flere facetter i deres stemmer. De kan reelt pive og lave små knurre- og gølyde til hinanden og omverdenen. Det er SÅ sjovt at høre og se på – og vildt at følge den transformation fra ”rotteunger” til ”rigtige, små hunde”!

Kontakten til omverdenen er i rivende udvikling! Læs om hvalpe på 0-3 ugers mentale og fysiske udvikling.

Social relation mellem hvalpe og hundemor

HStarten på et hundeliv, hvalpe på 2 til 3 ugervalpene har nu åbnet en helt ny bevidsthed i forhold til deres omgivelser. Det er dog vigtigt ikke bare at åbne op for fuld skrue, ved f.eks at få besøg og begynde den helt store socialisering. Det er stadig for tidligt endnu. Selv hvalpekøberne bør holdes hen lidt endnu, i forhold til deres første besøg, hvilket selvfølgelig er meeeeeeget svært!

Hvalpene bør have 7–10 dages tid, hvor nærmiljøet undersøges og læres at kende, og hvor de kan blive trygge ved det både visuelt, akustisk og færtmæssigt. Relationen mellem hvalpe og mor skifter fra at tæven udgør en ren mælkebar til en social relation, og dette skift skal både hvalpe og mor have tid og ro til. Samtidig bliver vi mennesker, som er helt primære for hvalpene, genkendelige på både stemme og lugt.

I hvalpenes 2. og 3. leveuge valgte jeg at gøre følgende i forhold til mit hvalpekuld:

 • Flyttede hvalpene fra kontoret, hvor de og mor var reelt adskilt fra husets andre hunde, og ind i min stue. Dette gjorde jeg på dag 15.
  Nu blev de andre hunde synlige for mor og omvendt – dog med afstand og to gitre imellem dem. Jeg vurderede, at ca. 5 meter var tilpas for min hundemor. Her kunne jeg se, at hun slappede af på trods af hundenes tilstedeværelse.
 • Talte meget til hvalpene og håndterede dem en og en.
  På den måde genkender hvalpene hurtigt min stemme og lugt, når jeg viser mig ved hvalpekassen (cirka 1000 gange om dagen 😉).
 • I slutningen af perioden startede jeg på at tage mine andre voksne hunde med ind i hvalpegården en gang om dagen. Dette gjorde jeg på dag 19.
  Her tog jeg selvfølgelig kun én hund med ind ad gangen, imens hvalpene sov og mor var i bilen helt intetanende om besøget. Her får hundene mulighed for at snuse til hvalpene (dem, der turde), så stemningen omkring hvalpegården bliver mere rolig og uinteressant. Dette er en fordel for både de voksne hunde, hvalpene og mor.
 • I slutningen af perioden åbnede jeg for hvalpekassen ud til en lille hvalpegård på ca. 2 m2, så hvalpene fik mere plads at bevæge sig på = fik muligheden for at udvikle deres motorik.
  Dette gjorde jeg også på dag 19

I uge 3 og et par uger frem bliver der gang i den!
Her er hvalpene klar til at opleve og blive udfordret på livet af diverse nye input i nærmiljøet.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop