

Sponsoreret
0 til 3 uger

De første tre uger af hvalpenes liv kaldes for prægningsfasen.
Centralnervesystemet er i disse uger nærmest i dvale, og hvalpene får ikke hverken syn eller hørelse før sidst i perioden. De lever i denne periode af deres liv primært igennem føle-, smags- og lugtesansen.
Kulde og varme
Hvalpene har en dårlig/nedsat evne til at regulere deres temperatur som nyfødte. Som opdrætter skal du derfor være opmærksom på at skabe en tilstrækkelig høj temperatur i hvalpekassen. De første tre dage skal temperaturen i kassen helst være omkring 30 grader. Herefter kan den sænkes til 25 – 26 grader.
Sæt for eksempel en varmelampe op over fødekassen og/eller læg en varmepude under tæpperne. Vær sikker på at varmepuden ikke er for varm!
Du skal sikre, at hvalpene ligger tæt sammen, når de sover, idet deres kropsvarme også er en god varmekilde.
Berøring
Hvalpene er modtagelige over for taktile stimuli (berøring) og har behov for dem lige fra fødslen. Og derfor er det vigtigt, at hvalpene er i fysisk kontakt med både moderen og kuldsøskende.
Moderen stimulerer (i den første tid) hvalpene til urinering og afføring ved at slikke dem bagi. Dette sikrer en højere renlighed og færre bakterier i hvalpekassen – og supplerer behovet for berøring.
En del opdrættere anvender den første periode til at præge hvalpene og styrker den neurologiske udvikling, som ifølge visse undersøgelser viser, at hvalpene bliver mentalt stærkere, voksne hunde. Dette gøres via et biosensorprogram, der består af berøring, påvirkning af balance- og følesansen. Se beskrivelse af og video om, hvilke elementer der indgår i et biosensor program – og udførelsen af dem: Biosensorprogram
Tævens sindsstemning
Følelsen af frygt og angst er arveligt, og der er en reel risiko for, at en hvalp efter angste forældre, rent genetisk arver dette temperament. Miljøet spiller også ind på hvalpens adfærd.
De små, nyfødte hvalpe er meget påvirkelige af tævens sindsstemning, også i dette tidlige stadie af livet. Hvis hun føler uro, frygt eller aggressivitet i forhold til påvirkninger fra omgivelserne, vil hvalpenes nervesystem reagere på det. Og der vil være en risiko for, at hvalpene senere i livet viser tegn på, at de er blevet påvirket af følelserne, de mærkede hos tæven. Af denne grund er det af største vigtighed, at tæven oplever ro og tryghed i perioden, hvor hun præger sine hvalpe.
Vent, af samme grund, med at invitere hvalpekøbere og gæster til at kigge til de små, før de er over denne fase – og gerne til hvalpene er omkring 4 uger gamle. Og tag dine forholdregler, hvis du har hvalpekuld omkring nytår – og din tæve er bange for fyrværkeri.
Oversigt over fasen
Der er variation i alle hvalpekuld i forhold til den fysiske udvikling fra 0. – 3. leveuge.
Dette er et eksempel fra en kuld golden retrieverhvalpe:
- 0.–10. dag: bliver holdt varme, håndteret af tæven og opdrætter, “krabber” sig rundt i kassen for at finde hinanden og tævens patter
- 11-13. dag: hvalpene åbner øjnene
- 16. dag: første tegn på social interaktion hvalpen imellem. De er kontaktsøgende på menneskehænder. De øver sig i at gø og hyle.
- 17. dag: tydelig tegn på leg mellem hvalpene.
- 19. dag: Hvalpekassen bliver åbnet, og hvalpene søger nysgerrigt ud og undersøger de helt nære omgivelser
- 21. dag: tænderne bryder igennem. Påbegynder at spise en lille smule fast føde.