Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

349,00 kr

Zylkène 225 mg, 30 tabletter Køb her
239,00 kr

Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk. Køb her
194,00 kr

Virbac Anxitane S, 30 tabletter Køb her
249,00 kr

Adaptil Calm Home diffusor med flaske, 48 ml Køb her
379,00 kr

Kalm tabletter til stor hund, 30 stk. Køb her
205,00 kr

Kalm Hund flydende, 250ml Køb her
Tilbud
103,00 kr
82,00 kr

VeggieDent Zen S, 15 stk Køb her
152,00 kr

Aptus Relax tyggetabletter, 30 stk. Køb her

SponsoreretNytår – lydtræning og feromoner

Utryg og nervøs hund

skrevet af dyrlæge Lisbeth Jørgensen.

Det er desværre et faktum, at rigtig mange hunde bliver nervøse og urolige i forbindelse med nytårsaften. Det kræver en indsats – i god tid før nytår – at afhjælpe hundens utryghed og nervøsitet.

Hvordan forebygger du bedst nytårsangst?

Den bedste måde at forebygge nytårsangst er ved at vænne hunden til fyrværkeri allerede som hvalp. Man kan købe cd’er beregnet til lydtræning eller finde egnede videoer på Youtube. 

Optimalt afspiller man lyden af fyrværkeri og torden for hvalpene, mens de stadig er hos tæven, så de vænner sig til, at det er en ”naturlig” lyd. Hvis tæven er bange for fyrværkeri, kan man eventuelt tage hende ud på en lille gåtur, mens man afspiller lyden for hvalpene. Selvom mor lige er væk lidt, vil hvalpene stadig opleve den nye lyd i trygheden af velkendte dufte og omgivelser, omgivet af trygge søskende.

Hvis avleren ikke har vænnet hvalpen til lydene, kan man selv lave lydtræning, så snart hvalpen er faldet godt til hos dig.

Tips til lydtræning af hvalpe

 Når du laver lydtræning, er det meget vigtigt:

  • At gå langsom frem
  • At hvalpen har det sjovt imens

Du starter med at afspille lyden på lav styrke. Det er vigtigt, at hvalpen synes, at lydtræningen er sjovt, så mens lyden kører i baggrunden, laver du en masse nemme øvelser med hvalpen, som den får ros og godbidder for. Hunden får en dejlig succesoplevelse ved at løse de lette opgaver og få ros og forbinder dermed oplevelsen med noget positivt.

Hvalpen må på ingen måde blive utryg ved lyden, og derfor skal du tage det i små trin, hvor du skruer lidt op, når din hvalp er tryg ved den lydstyrke, du kører på.

Hvad kan jeg gøre med en større hund, der er utryg ved nytår?

Lydtræning kan anvendes til alle hunde – også de hunde, der allerede er bange for nytår. Her er det meget vigtigt, at det det bliver gjort på hundens præmisser. Du skal gå meget langsomt frem, og det kan tage lang tid, hvis hunden allerede forbinder lydene med noget ubehageligt.

Du skal lave træningen forår, sommer eller tidligt efterår, hvor der ikke er så stor risiko for at møde fyrværkeri på sin vej, da det kan gøre, at du skal starte helt forfra

Feromoner kan bruges i træningen og til nytår

Tryghedsskabende feromoner kan med fordel anvendes både under lydtræningen og til nytår. Feromoner til hunde er en efterligning af et signalstof, som udskilles af tæven, når hun dier sine hvalpe. Dette signalstof giver hvalpene en tryghed, og ved videnskabelige undersøgelser er det påvist, at alle hunde kan opfatte feromoner i hele deres liv.

Feromoner virker ved at binde til nogle nervereceptorer i et lille organ i hundens gane, og derved går der et nervesignal til hjernen, som fortæller hunden, at den kan føle sig tryg. Læs mere om feromoner hos hunde eller om forskning i feromoners effekt på nytårsangst.

Feromoner har en hel unik virkningsmekanisme og kan derfor anvendes sammen med både kosttilskud og receptpligtig medicin. Feromoner fås som halsbånd og diffusor til stikkontakten, og de virker i 4 uger. 

Feromoner er rigtig gode at anvende i forbindelse med lydtilvænning, da en hund, der er tryg, har nemmere ved at lære, end en hund, der er utryg.

Tips til selve nytårsaften

Aktivér din hund træt
Sørg for, at hunden bliver aktiveret Nytårsaftensdag – gerne med aktiviteter, hvor hunden bruger sin hjerne. En mentalt stimuleret hund er ofte dejlig træt, når den når aften.

Tag et sted hen, hvor der ikke er stor risiko for fyrværkeri, dvs. gå en tur ved stranden eller i skoven, og lav træning og søgeøvelser, så hunden bliver træt i hovedet.

Husk snor på – også i haven
Hvert år hører man om hunde, som er løbet væk, fordi de er blevet skræmt. Selvom man plejer at lufte uden snor i ens egen have, så kan en hund, der bliver meget bange, sagtens løbe væk. Husk derfor snoren og sørg også for at gøre turen udenfor kort efter mørkets frembrud, så hunden kan komme ind i trygge rammer igen.

Tag ikke hunden med ud omkring midnatstid, selvom den ikke virker bange indenfor. Gå i stedet for en lang gåtur næste morgen, hvor der plejer at være helt stille. Pas på glasskår og raketaffald.

Skærm hunden bedst muligt
Du kan gøre en del for at skærme hunden fra indtrykkene udefra. Rul gardinerne ned, så lysglimt bliver mindsket, og spil rolig musik, så støjen udefra dæmpes. Husk ikke at stille radioen på en kanal, som sender fra Rådhuspladsen, når klokken bliver 24!

Nogle hunde kan godt lide at have en ”hule” at opholde sig i, så man kan lave et afskærmet sted, hvor hunden kan ligge sig hen, hvis den har lyst.

Nærvær og kæl, men IKKE ynk
Nogle hunde vil gerne være i nærheden af ejeren, og det er helt OK, at du kæler med din hund. Det er dog vigtig, at du ikke ”ynker” den, men at du opfører dig helt, som du plejer over for hunden.

Feromoner, kosttilskud eller receptpligtige midler
Nytårsaften kan du også anvende feromoner – og disse kan kombineres med kosttilskud eller receptpligtige midler hvis det er nødvendigt. Læs mere herom.

Hvor galt kan det gå?

Angst for nytårsfyrværkeri kan langsomt udvikle sig til det, man kalder lyd-fobi, hvilket vil sige, at hunden også begynder at blive angst for andre lyde.

Dette er ikke en situation, som hverken hund eller ejer ønsker, og derfor er det en rigtig god idé at gøre en indsats for at afhjælpe hundens utryghed og nervøsitet over for fyrværkeri.

Produkter fra vores butik

Tilbud
103,00 kr
82,00 kr

VeggieDent Zen S, 15 stk Køb her
194,00 kr

Virbac Anxitane S, 30 tabletter Køb her
205,00 kr

Kalm Hund flydende, 250ml Køb her
249,00 kr

Adaptil Calm Home diffusor med flaske, 48 ml Køb her
152,00 kr

Aptus Relax tyggetabletter, 30 stk. Køb her
379,00 kr

Kalm tabletter til stor hund, 30 stk. Køb her
239,00 kr

Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk. Køb her
349,00 kr

Zylkène 225 mg, 30 tabletter Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop