Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Nytår - nedtælling og forberedelse

Af Lise Lotte Christensen Snart fejres nytåret igen med raketter, heksehyl, romerlys og kanonslag. Spørgsmålet er, om din hund er klar?

Tidligere begyndte nytårsfyrværkeriet i begyndelsen af december og fortsatte godt ind i januar. Med reglerne om at fyrværkeri må anvendes fra 27. december til 1. januar er perioden betydelig indskrænket til glæde for hundeejere med nervøse hunde. 

Set med hundens øjne

En raket, der hvæser, hastigt flyver til vejrs, eksploderer med et brag, som yderligere forstærkes af et kæmpe lysglimt, der breder sig i en stor paraplyformet glinsende stjerneregn, det må siges, at være et unaturligt syn for hunden og noget der signalerer fare til de fleste hunde. De høje raketlyde er sikkert også en smertelig oplevelse for hunden, da fyrværkeri lydmæssigt ligger på ca. 110-170 dB (mennesker føler smerte ved ca. 115 dB).

Angst og flugt er derfor en forståelig reaktion, når man tager hundens vilde natur i betragtning. Men kraftige lys- og lydoplevelser er nærmest daglig kost i hundens samliv med mennesket, og netop derfor er det vigtigt, at vi starter en tidlig og alsidig miljøtræning med hvalpen, og vænner hunden til de uundgåelige lydoplevelser som eksempelvis fyrværkeri.

Forskellige reaktioner

Hvordan hunden reagerer og påvirkes af fyrværkeri afhænger bl.a. af hundens nervesystem - dens arv fra evt. lydfølsomme eller lydstærke forældre, hundens egen tærskel for angst, gode/dårlige/mangelfulde lydoplevelser i hvalpestadiet, og endelig hundens evne til efterfølgende at afreagere. Da mange hunde ikke har fået det fornødne "forarbejde" og den nødvendige, tidlige, gode erfaring, bliver det fyrværkeri, der er så fascinerende for mange mennesker, et studie i angst hos hunden. Der er stor forskel på, hvor bange hunde er for fyrværkeri. Reaktionen varierer fra at hunden trækker sig let, til at den ryster, savler og blokerer i angst.

Læs mere i afsnittet angst for fyrværkeri hos hund i hundens sygdomsleksikon.

Hellere forebygge end helbrede

Hvis du er ejer af en hvalp eller unghund, der endnu ikke oplevet det kaos i lys og lyd, som man efterhånden kan kalde nytårsfyrværkeriet, er det en god idé at komme i gang med fyrværkeri-tilvænningstræningen. Det gælder også, hvis du har en voksen hund, der endnu ikke har haft (dårlige) erfaringer med fyrværkeri og andre høje lyde, som du ønsker, at give en god start på dette års afskydningsmarathon.

Man bør undgå at hundens første - måske ubehagelige - oplevelser med fyrværkeri finder sted, når den er alene hjemme eller på gåturen, når I mindst forventer det. Tilvæn i stedet hunden til lydoplevelsen i hjemlige, trygge omgivelser. Først ved hjælp af lydterapi og senere under mere realistiske forhold med rigtigt fyrværkeri. På denne måde kan hunden få sine første oplevelser med fyrværkeristøjen, på en kontrolleret og positiv måde. Husk på, at for både hvalpe og voksne hunde gælder det, at det er nemmere at forebygge end at helbrede angst for fyrværkeri.

Gradvis tilvænning
Ideen er, at fyrværkerilyden afspilles for hunden, på et lavt og ugenerende niveau, og at man gennem veltilrettelagt træning, gradvist tilvænner (desencibilicerer) hunden til højere lydpåvirkninger. Det hele skal foregå, mens hunden er rolig og foretager sig noget, den godt kan lide. Den indspillede fyrværkeristøj skal altså være så tilpas lav og evt. langt væk, at det ikke virker ubehagelig på hunden. De 5-10 min. fyrværkeri lydene varer, skal hvalpen/unghunden samtidig beskæftiges med noget den holder af - f.eks. lege, søge efter mad eller lave sjove samarbejdsøvelser.

Hunden vil være mindre tilbøjelig til at være opmærksom på lydene, når man afleder dens opmærksomhed som beskrevet før, og samtidig vil hunden få nogle positive erfaringer (erindringsbilleder) fra oplevelsen med fyrværkeristøjen. Disse erfaringer virker som referencer for hunden senere i dens liv. Hunden vil genkalde sig den følelse, den forbandt med lyden, og komme i samme sindsstemning (betinget refleks).

For at opnå et godt resultat er det endvidere nødvendigt at træne med rigtigt fyrværkeri senere i træningsforløbet. Først i dagslys med fyrværkeriet på lang afstand og med vinden i ryggen, derefter gradvist tættere på, med forskellig vindretning og i mørke. Tidligere, hvor du kunne anvende fyrværkeri i det meste af december, kunne træningen starte der. Nu hvor loven alene tillader anvendelsen af fyrværkeri fra d. 27. december til 1. januar, vil du alene kunne vænne hunden til rigtig fyrværkeri i de sidste dage af december op til selve nytårsaften. 

Når skaden er sket

Hvis din hund kun blev lettere forskrækket sidste nytår, bør du ligeledes gå i gang med at tilvænne hunden fyrværkerilyde før nytårsaften. Du skal huske på, at hunden i dette tilfælde allerede har forbundet lyden og lyset med noget ubehageligt, og derfor er utryg ved fyrværkeriet. Målet er derfor, gennem adfærdsmodificerende træning at ændre hundens adfærd og sindsstemning, når den hører/ser fyrværkeriet. I denne sammenhæng har vores egen adfærd også betydning for udfaldet af træningen. Hundeejeren skal derfor også lære at håndtere og aflede hundes opmærksomhed under fyrværkeriet. Denne form for indlæring er tidskrævende, og man skal påregne ca. 3 måneders struktureret træningstid for at opnå et godt resultat.

Hvis din hund er meget påvirket af fyrværkeri eller andre lyde (torden, skud m.m.), er det vigtigt, at du søger professionel hjælp. Du bør tage kontakt med en dyrlæge, der har erfaring med adfærdsbehandling, eller en veluddannet, professionel adfærdsbehandler. Her kan du få god vejledning, og hunden kan evt. samtidig få understøttende medicinsk behandling. Det er vigtigt at søge hjælp tidligt i forløbet. Jo før en behandling sættes i gang, jo bedre er chancerne for et godt resultat.

Mængderabat
198,00 kr
Ned til
179,00 kr

Kalm Hund flydende, 250ml

Fodertilskud mod angst, utryghed, og stress. Velsmagende fodertilskud til hunde, som kan anvendes i situationer, hvor hunden oplever utryghed, angst, stress eller nervøsitet.  Produktet kan anven...

Køb her
419,00 kr

Royal Canin Calm CD25, 4 kg

Hjælper små hunde med at håndtere stressende situationer. Royal Canin Calm CD25 Canine er fuldfoder med et mælkeprotein, der hjælper hunde under 15 kg med at håndtere stressende situationer. Fode...

Køb her
Mængderabat
329,00 kr
Ned til
299,00 kr

Zylkène 225 mg, 30 tabletter

Zylkène er et velsmagende fodertilskud til katte og hunde, der oplever uro eller er utygge. Zylkène kan hjælpe i uvante situationer som flytning, fyrværkeri eller ved nye familiemedlemmer. Det kan...

Køb her
Tilbud
179,00 kr
169,00 kr

Virbac Anxitane S, 30 tabletter

Anxitane er et naturligt og patenteret L-theanin kosttilskud, udvundet af grøn the. Velegnet til katte og små hunde (under 10kg). Anxitane har en afslappende effekt uden at medvirke døsighed og ka...

Køb her
249,00 kr

Adaptil Calm Home diffusor med flaske, 48 ml

Hjælper din hund til tryghed og ro. Adaptil diffusor og flaske er velegnet til at forebygge og reducere utryghed og stressrelateret adfærd hos alle hunde. Den kan anvendes i udfordrende situatione...

Køb her
Tilbud
227,00 kr
215,00 kr

Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk.

Tabletter mod angst, utryghed, og stress.  Tabletter til hunde og katte kan anvendes i situationer, hvor katten oplever utryghed, angst, stress eller nervøsitet.

Køb her
Mængderabat
367,00 kr
Ned til
349,00 kr

Kalm tabletter til stor hund, 30 stk.

Tabletter mod angst, utryghed, og stress.  Tabletter til store hunde kan anvendes i situationer, hvor katten oplever utryghed, angst, stress eller nervøsitet.

Køb her
Mængderabat
149,00 kr
Ned til
135,00 kr

Aptus Relax, 30 tyggebidder

Bidrager til rolig og afbalanceret adfærd. Aptus Relax er tyggebidder til hunde og katte, som kan hjælpe til en roligere adfærd.

Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her