Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
548,00 kr

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her
499,00 kr

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her
395,00 kr

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her
656,00 kr

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her


Analsækbetændelse

Analsækbetændelse / fyldte analsække hos hunde

Af dyrlæge Peter Maasbøl Skov.

Hvad er analsækbetændelse/fyldte analsække hos hunde?

Hunden har to analsække, også kaldet analkirtler. De er placeret under huden på hver sin side af endetarmsåbningen. Hver analsæk har en udførselsgang til slimhinden i endetarmsåbningen. En analsæk består af et kirtelhulrum. Størrelsen af hulrummet kan variere fra ært- og op til hasselnød-størrelse.

Analsækken producerer et sekret med en stærk karakteristisk lugt. Under normale forhold klemmes sekretet ud i små mængder, når hunden har afføring. Sekretet er normalt tyndt og lyst gulbrunt.

Fyldte analsække er en tilstand, hvor analsækken ikke tømmes for sekret. Det kan evt. føre til analsækbetændelse, som opstår ved en bakterievækst i slimhinden og/eller i sekretet i analsækken.

Analsækbetændelse kaldes også analkirtelbetændelse eller infektion i analkirtlerne.

Hvad er symptomerne på analsækbetændelse/fyldte analsække?

  • Hunden "kører slæde" - dvs. sætter sig på enden og trækker sig frem med forbenene. Den kan også slikke og bide sig bagi eller bide efter halen.
  • Ildelugtende sekret fra analsækkene.
  • Huden over analsækkene kan revne med udflåd af blodigt sekret til følge.

Symptomerne kan forekomme enkeltvis eller flere samtidig.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen analsækbetændelse/fyldte analsække?

Diagnosen stilles ud fra oplysninger om hundens sygdomsforløb og en undersøgelse af området omkring endetarmsåbningen. En eller begge analsække kan være hævede og ømme. Der kan være karakteristiske forandringer i huden over analsækkene.

Dyrlægen vil ofte forsøge at klemme indholdet ud for at undersøge det nærmere. Sekretet kan ændre sig til at være grumset og grynet, det kan ændre farve og evt. have karakter af betændelsessekret. Ofte er sekretet blandet med blod.

Hvis tilstanden har udviklet sig til at være smertefuld, kan det være nødvendigt at give hunden en beroligende insprøjtning eller bedøve den før undersøgelsen.

Hvordan behandles analsækbetændelse/fyldte analsække?

Hvis de fyldte analsække ikke er ømme, kan tilstanden ofte klares ved bare at klemme indholdet ud. Det kan man selv forsøge ved at placere et stykke vat over endetarmsåbningen og med pege- og tommelfinger presse de to analsække i retning mod hinanden. En mere grundig tømning kan dyrlægen udføre ved at føre en finger ind i hundens endetarm og med pege- og tommelfinger klemme indholdet ud af kirtlerne hver for sig.

Ved analsækbetændelse vil det ofte være nødvendigt at foretage en udskylning af analsækken og behandle hunden med antibiotika. Hvis analsækbetændelsen vender tilbage efter endt antibiotikabehandling, vil dyrlægen ofte anbefale at fjerne analsækkene ved en operation.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har analsækbetændelse/fyldte analsække?

I de fleste tilfælde kan man løse problemet ved at tømme de fyldte analsække. Nogle hunde vil have behov for at få tømt analsækkene ofte, andre mere sjældent. Analsækbetændelsen vil hos de fleste hunde forsvinde efter endt behandling, men hos nogle vil det ved gentagne tilbagefald være nødvendigt at fjerne analsækkene ved en operation.

Hvorfor får hunde analsækbetændelse/fyldte analsække?

Den nøjagtige årsag til udviklingen af analsækbetændelse/fyldte analkirtler kendes ikke, men man mener, at  problemet kan opstå af flere årsager. Hvis udførselsgangen stopper til, eller hunden har diarré, tømmes analsækken ikke. Analsækken bliver øm, og det ophobede sekret kan begynde at gære. Herefter kan bakteriemængden i analregionen begynde at vokse.

En bestemt hudlidelse (seborrhea) menes også at give øget risiko for analsækbetændelse, ligesom forstyrrelser i immunforsvaret kan være årsag til lidelsen.

Hvad er risikoen for, at din hund får analsækbetændelse/fyldte analsække?

Analsækbetændelse er den hyppigste lidelse i analregionen hos hunde, og 2-12,5% af de hunde, der kommer til dyrlæge, har analsækbetændelse eller fyldte analsække. Både hanhunde og tævehunde kan få lidelsen.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få analsækbetændelse/fyldte analsække?
Alle racer kan få analsækbetændelse. En undersøgelse har vist, at racer som miniature puddel, toy puddel, chihuahua har en øget risiko for at udvikle lidelsen, mens en anden undersøgelse ikke kunne påvise nogen speciel racedisposition.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop