Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

240,00 kr

SPECIFIC CT-HY Hypoallergenic Treats, 6x300 g Køb her
164,00 kr

SPECIFIC COW-HY Allergen Management Plus, 6 x 300 g Køb her
1019,00 kr

Virbac HPM (A2) Hypoallergy Dog, 12kg Køb her
302,00 kr

Hill's HypoAllergenic Dog Treats, 6 x 220g Køb her
270,00 kr

Royal Canin Derma Hypoallergenic Loaf Wet, Hund, 12x200g. Køb her

Sponsoreret

Seborrhea

Latinsk navn: Seborrhea

Af dyrlæge Peter M. Kierk.

Hvad er sebhorrea hos hunde?

Der findes ikke nogen dansk betegnelse for sygdommen sebhorrea. Lidelsen er kronisk og kendetegnes dels ved en øget forhorning i huden. Huden udskiftes hurtigere end normalt, og ofte produceres mere sved og talg. Denne type kaldes våd seborrhea og bevirker, at hunden får et fedtet og snavset udseende. Der findes også tør seborrhea. Her ses ingen øget kirtelproduktion, men til gengæld store mængder skæl.

Hvad er symptomerne på seborrhea?

Hvis hunden har udviklet våd seborrhea, vil den se fedtet og snavset ud, og man vil kunne lugte, at hunden ikke har sund hud. På grund af en unormal vækst i hudens bakterieflora udvikler hunden nemlig en meget karakteristisk lugt af sur, våd hund.

Ved tør seborrhea ses store mængder skæl og et glansløst hårlag.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen seborrhea?

Diagnosen stilles på baggrund af en generel undersøgelse, samt blodprøver og hudskrab, som analyseres i et laboratorium.

Hvordan behandles seborrhea?

For den våde form gælder det om at få en dybderensende effekt med en medicinsk shampo, som ofte indeholder en komponent mod svampevækst. Desuden behandles hudbetændelsen med antibiotika. Undertiden gives kløestillende medicin. Dyrlægen afgør i det enkelte tilfælde, hvilken behandling der er den bedste. Det er vigtigt, at hunden får et foder med høj biotilgængelighed og evt. tilskud af essentielle fede syrer, så hunden får gode betingelser for at danne ny, sund hud.

For den tørre form er vask med medicinsk shampo ligeledes nødvendig, men oftest kommer antibiotikabehandling ikke på tale. Også her er essentielle fede syrer et godt valg.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har seborrhea?

Seborrhea er ofte en følgetilstand til en anden lidelse. Derfor er det vigtigt at finde den underliggende grund til sygdommen. Når den tilgrundliggende lidelse kommer under kontrol, er det ofte også muligt at holde seborrheaen under kontrol.

Hvorfor får hunde seborrhea?

Der kan være mange forskellige årsager til, at en hund udvikler seborrhea. Den hyppigste årsag synes at være overfølsomhed over for bl.a. parasitter i huden, som f.eks. lopper. Men sygdommen kan også skyldes stofskifteforstyrrelser, hvor et nedsat stofskifte kan fremme udviklingen af seborrhea. Andre årsager kan være forstyrrelser i hudens immunsystem, svampeinfektioner, bakterieinfektioner og forstyrrelser i de indre organers funktioner.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få seborrhea?
Cockerspaniel, springerspaniel, west highland white terrier, shar pei og chowchow gravhund er særligt udsat for våd seborrhea.

Dobermann er særligt udsat for tør seborrhea.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop