Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

60,00 kr

VetPro klorhexidin opløsning 0,05%, 250 ml Køb her
Mængderabat
80,00 kr
Ned til
59,00 kr

AntiSept klorhexidin spray, 100 ml Køb her
139,00 kr

DOUXO S3 pyo pads, 30 stk Køb her
172,00 kr

TrizChlor, 118 ml Køb her

Sponsoreret

Bidsår

Af Alf Peder Læbro Hvad er bidsår hos hunde?

Bidsår betegner den skade, som hundens hud og det underliggende væv får, når hunden bliver bidt af et andet dyr. Det kan f.eks. være en kat, ræv eller anden hund.

Bidet kan enten være overfladisk eller helt gennemtrænge hundens hud. Ved det overfladiske sår er det kun den yderste del af hundens hud, der bliver beskadiget. Ved det gennemtrængende bid bliver det andet dyrs tænder ført igennem huden og kan gå langt ned i det underliggende væv, afhængig af bidets kraft og tændernes størrelse.

Hvad er symptomerne på bidsår?
Symptomerne kan veksle meget, alt afhængig af bidsårets omfang og hvor på kroppen, hunden er blevet bidt. I langt de fleste tilfælde vil der i bidsåret være bakterier fra munden på det dyr, hunden er blevet bidt af.

Hvis det er et overfladisk bidsår, minder skaden om en hudafskrabning. Er bidsåret gennemtrængende, kan du næsten altid se mindst to huller i huden. Hvis hunden er langhåret, kan hullerne være svære at finde. Hullerne stammer oftest fra hjørnetænderne på det dyr, der har bidt hunden. Umiddelbart efter bidskaden vil der oftest kun være lette symptomer som mild ømhed og lidt væske eller blod fra såret.

Hvis såret ikke bliver behandlet, vil infektionen tage til i de næste dage. Hunden bliver sløv, får feber og nedsat appetit. Bidsåret bliver meget varmt, ømt og hævet; det kan være ildelugtende og begynde at væske eller flyde med pus.
Der kan komme en byld omkring bidsåret, og der er risiko for, at hunden udvikler en blodforgiftning. I sjældne tilfælde kan der opstå koldbrand i og omkring såret.

Symptomerne veksler, alt efter hvor på kroppen hunden er bidt. Hvis bidsåret f.eks. er på benet, vil hunden halte. Hvis såret over haleroden, vil hunde måske ikke logre, men have halen hængende slapt ned.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen bidsår?
Dyrlægen vil måle hundens temperatur, undersøge og mærke på bidsåret og de lymfeknuder, der ligger tættest på såret.
Lymfeknuderne hæver op ved betændelsestilstande. Undersøgelsen kan blive besværliggjort, hvis hunden er meget øm i og omkring såret.

Hvis hunden er voldsomt påvirket af betændelsen, kan det være nødvendigt at sende blodprøver og prøver fra såret til nærmere undersøgelse.

Hvis hunden halter som følge af bidsår på benet, er det en fordel at tage et røntgenbillede for at afgøre, om benet f. eks. er brækket.

Hvordan behandles bidsår?
Behandlingen veksler meget, alt afhængig af bidsårets omfang.

Overfladiske bidsår bliver barberet, renset og desinficeret. Det kan være nødvendigt at behandle med antibiotika i form af creme eller tabletter.

Også de gennemtrængende bidsår bliver barberet, renset og desinficeret, og de behandles næsten altid med antibiotika og evt. smertestillende medicin.

Hvis der er opstået en byld på stedet, skal hunden oftest behandles under fuld bedøvelse. Der bliver skåret hul på bylden, og betændelsen bliver udtømt. Sårhulen bliver derefter renset og desinficeret, og måske bliver der lagt et dræn i sårhulen for at tømme den sidste rest af betændelse ud.

Hvis bidsåret har udviklet sig til koldbrand, er det nødvendigt med en operation, hvor den døde hud bliver skåret bort og såret renset for betændelse. Hunden får under alle omstændigheder antibiotika og bør have smertestillende medicin. Hvis der er opstået koldbrand eller blodforgiftning, eller hvis hunden er meget medtaget af betændelsen, kan det være nødvendigt at indlægge hunden til overvågning, væskebehandling og sårpleje m.m.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har bidsår?
Hundens fremtid afhænger af, hvordan bidsåret udvikler sig, og hvor hurtigt sygdommen bliver behandlet. En tidlig diagnose og behandling øger muligheden for et godt behandlingsresultat. I langt de fleste tilfælde bliver hunden fuldstændig rask igen.

I komplicerede tilfælde som blodforgiftning og koldbrand kan hunden i værste fald dø af følgesygdommene. Overlever hunden det kortvarige forløb af følgesygdommene, er der meget store chancer for, at den bliver helt rask igen.

Hvorfor får hunde bidsår?
Hunde kan få bidsår under leg med andre hunde, eller hvis hunden angriber eller selv bliver overfaldet af andre dyr.

Hunde indordner sig ofte frivilligt i en rangorden i forhold til andre hunde. Hvis der bliver kamp om den indbyrdes rangorden mellem to hunde, kan det ofte ende med slåskamp og dermed bidsår.

Hvad er risikoen for at din hund får bidsår?
Hvor ofte en hund får bidsår afhænger af hundens opdragelse, adfærd, temperament, tilpasningsevne, alder og evne til at indordne sig sammen med andre dyr. Dominerende hanhunde kommer ofte op at slås indbyrdes. Små hunde bliver ofte overfaldet af større løsgående hunde.

For at mindske risikoen for bidsår, kan man holde sin hund i snor, når den møder fremmede hunde.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få bidsår?
Alle racer kan blive bidt. Hanhunde får bidsår lidt oftere end tæver. 

Anden viden om bidsår hos hunde?
Man kan til en vis grad forebygge bidsår ved at holde dominerende og aggressive hunde i snor under møde med fremmede hunde.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop