Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

60,00 kr

VetPro klorhexidin opløsning 0,05%, 250 ml Køb her
Mængderabat
80,00 kr
Ned til
59,00 kr

AntiSept klorhexidin spray, 100 ml Køb her
139,00 kr

DOUXO S3 pyo pads, 30 stk Køb her
172,00 kr

TrizChlor, 118 ml Køb her

Sponsoreret

Blødning

Latinsk navn: Hæmorrhagia interna

Af Jesper Vetter Hvad er blødning hos hunde?

Blødninger opstår efter beskadigelse af kroppens blodkar, dvs. arterier, der er blodårer, som transporterer ilt-rigt blod fra lungerne ud til kroppens muskler og organer,  vener, der er blodårer, som transporterer ilt-fattigt blod tilbage til lungerne fra kroppens muskler og organer, og kapillærer, som er de finere, tyndere blodkar.

Man skelner mellem ydre og indre årsager til beskadigelse af blodkar. Slag, stød, skårne sår og bivirkninger fra medicin kan være nogle af de ydre årsager til, at et blodkar bliver beskadiget. Indre årsager kan være betændelse, forskellige kræftformer og løbetidsblødninger hos tæver.

I en normal, sund og rask hund vil der konstant opstå småblødninger forskellig steder i kroppen på grund af almindelig bevægelse og småknubs. De blødninger bliver repareret lige så hurtigt, som de opstår. En mindre blødning holder op af sig selv efter nogen tid, hovedsageligt fordi der dannes en prop af størknet blod i det beskadigede blodkar.

Hvis der er hul på et af de større blodkar, vil blødningerne ofte være voldsomme, og hvis det er en arterie, der er tale om, vil der være en pulserende blødning i takt med hjertets slag (pulsen).

Hvis blodet på grund af sygdom (arvelig blødersygdomme) eller indtagelse af medicin/gift (rottegift) ikke kan størkne, vil selv ubetydelige blødninger kunne blive alvorlige og livstruende.

Hvad er symptomerne på blødning?
Man kan opdele blødningerne i ydre og indre blødninger:

 • Ydre blødninger er blødninger fra sår eller rifter på hudens overflade. De er lette at se.
 • Indre blødninger er blødning i indre organer og hulrum. Blodet kommer ikke til syne på hundens overflade og vil derfor ikke umiddelbart kunne opdages. Når blodtabet bliver stort vil symptomerne på indre blødninger være træthed, svaghed og blege/hvide slimhinder.

Hvis der kommer blod ud af munden eller næsen på hunden, er der mulighed for, at man ved hjælp af bloderts farve og udseende kan bestemme, hvor det kommer fra:

 • Normalt blod = sår i mund eller næsehule
 • Skummende blod = blod fra lungerne
 • Mørkebrunt blod = blod fra mavesæk (farves brunt af mavesækkens syreindhold)

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen indre blødning?
En blodprøve vil kunne vise, om der er tale om blodtab/blodmangel. Alvorlige livstruende indre blødninger opstår altid i brysthule og/eller bughule (da de er kroppens største hulrum.

Blødninger i disse hulrum kan ses på røntgenbilleder. Dyrlægen kan også afsløre indre blødninger ved hjælp af prøvepunktur (Føre en  kanyle ind i et af kroppens hulrum og derigennem udtage en prøve på den i hulrummet eventuelle tilstedeværende væske - i dette tilfælde blod).

Hvordan behandles blødning?
Behandlingen afhænger af, hvilken årsag der er til blødningerne. Det vil være nødvendigt at tale med din dyrlæge, så det konkrete tilfælde kan blive vurderet og en effektiv behandling sat i gang.

Hvordan behandles akutte, ydre blødninger?
Små sivende blødninger stopper ofte af sig selv.

Alle større blødninger skal standses hurtigst muligt: Hold så vidt muligt dyret i ro.
Få kontrol over voldsomme blødninger, dvs. blødninger fra store blodkar. Det gør du ved at trykke et stykke gaze eller lignende ned i såret. Hvis det er blødninger fra benene, skal du lægger en stram forbinding omkring det blødende sted. En stram forbinding må dog kun sidde i ca. 20 minutter.

Når blødningerne er bragt under kontrol, er det hensigtsmæssigt at kontakte dyrlægen, så skadens omfang kan blive vurderet og den videre behandling sat i gang. Det kan f.eks. betyde, at dyrlægen skal sy såret eller lægge en passende forbinding, at ejeren skal have vejledning om, hvordan såret skal passes, eller at hunden skal have antibiotikabehandling.

Ved mistanke om indre blødninger skal man søge hjælp hos sin dyrlæge.

Hvorfor får hunde blødninger?
Årsagerne kan være:

 • Slag, snitsår, knusninger, bidsår
 • Rottegiftforgiftning
 • Arvelige blødersygdomme
 • Kræft
 • Infektioner (bakterier, svampe, virus)
 • Løbetid hos tæver
 • Medicinforgiftning
 • Kronisk nyrelidelse eller leverlidelse
 • Vitamin K-mangel

Hvilke racer er særligt udsatte for at få blødninger?
Schæfer, dobermann, golden retriever, dværgschnauzer, skotsk terrier, beagle, cairn terrier, sanktbernhardshund, welsh corgi, alaskan malamute, cockerspaniel, fransk bulldog og springerspaniel.

Anden viden om blødninger hos hunde
Medicinen acetylsalicylsyre kan give blødende mavesår.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop