Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

164,00 kr

SPECIFIC CKW Heart & Kidney Support, 6 x 300 g Køb her
689,00 kr

Hill's Prescription Diet k/d Kidney Care til hunde, 12 kg Køb her
523,00 kr

Royal Canin Vital Renal hund, 7 kg Køb her
459,00 kr

Pronefra, 180 ml Køb her

SponsoreretDiabetes insipidus

Latinsk navn: Diabetes insipidus

Af Henrik Strange Hvad er diabetes insipidus hos hunde?

Diabetes insipidus er en sygdom, hvor hunden ikke kan koncentrere sin urin, og derfor mister store mængder væske gennem urinudskillelsen. Man skelner mellem to former:

  • En hjerneform, hvor der er nedsat produktion af et hormon (antidiuretisk hormon, ADH) i hjernen. Hormonet er nødvendigt, for at nyrerne kan koncentrere urinen.
  • En nyreform, hvor ADH-hormonet ikke virker, som det skal i nyrerne.

Hvad er symptomerne på diabetes insipidus?

  • Øget tissetrang og drikkelyst
  • Udskillelse af meget tynd vandig urin
  • Hunden kan ikke holde på vandet

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen diabetes insipidus?
Dyrlægen kan ud fra en urinprøve konstatere, at urinen er meget tynd. For at få bekræftet diagnosen skal der laves en urinundersøgelse, efter at hunden er tørstet (dvs. at den ikke har fået noget at drikke i 12 timer) og efter, at den er blevet behandlet med ADH.

Hvordan kan diabetes insipidus behandles?
Hjerneformen kan behandles ved at dryppe hunden med øjendråber (Minurin®), der indeholder det manglende hormon. Nyreformen kan i specielle tilfælde behandles med et vanddrivende middel (Centyl®), der ved denne sygdom har den modsatte effekt af det normale. Hunden skal samtidig have en saltreduceret diæt.

Hvorfor får hunde diabetes insipidus?
Hjerneformen kan opstå efter hjernerystelser eller betændelsestilstande i hjernen. Den kan også skyldes svulster i det område af hjernen, der kaldes hypofysen. Endelig kan den være idiopatisk, hvilket vil sige, at man ikke ved, hvorfor der produceres for lidt ADH.

Nyreformen kan ses som en følgesygdom til en række hormonsygdomme og infektionssygdomme, som kan påvirke nyrerne, f.eks. cushings syndrom, addisons syndrom, pyometra og leverlidelser.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har diabetes insipidus?
Generelt er udsigterne gode, hvis hunden kommer i behandling. Fremtidsudsigterne afhænger lidt af, hvilken form af sygdommen, det drejer sig om. Hvis sygdommen skyldes en svulst i hjernen, afhænger fremtidsudsigterne af, om svulsten er godartet eller ondartet. Ved hjernerystelse vil det ofte vise sig inden for 2 uger, om sygdommen evt. forsvinder helt. Ved nyreformen er fremtidsudsigterne meget afhængig af mulighederne for at bekæmpe en evt. primær sygdom. Den bedste prognose haves, hvis der er tale om en simpel mangel på ADH, som det ses ved den idiopatiske hjerneform.

Hvad er risikoen for, at min hund får diabetes insipidus?
Diabetes insipidus er en sjælden sygdom hos hunde. Den ses mest hos ældre hunde, men kan i enkelte tilfælde være medfødt.

Hvilke racer er særligt udsatte for diabetes insipidus?
Ingen racer er særligt disponerede for diabetes insipidus.

Anden viden om diabetes insipidus?
Hvis diabetes insipidus skyldes en svulst i hjernen, kan der også ses neurologiske symptomer som f.eks. blindhed, hovedpressen og cirkelbevægelser.

Normal vandindtagelse hos hunde overstiger normalt ikke 1 liter pr. 10 kg hund.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop