Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Dværgvækst

Af Henrik Strange Hvad er dværgvækst hos hunde?

Dværgvækst er en arvelig lidelse, der opstår på grund af manglende produktion af væksthormon i det område af hjernen, der hedder hypofysen.

Hvad er symptomerne på dværgvækst?

  • Nedsat vækst fra omkring fravænningstidspunktet 
  • Forsinket tandskifte   
  • Ulden hvalpepels bevares og erstattes ikke af normal pels
  • Hunden minder lidt om en ræv
  • Hårtab og eksem

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen dværgvækst?
Dyrlægen vil ofte have en begrundet mistanke om sygdommen alene ud fra de karakteristiske symptomer. Røntgenundersøgelser af knoglernes vækstlinier vil vise, at de er blevet lukket for sent. Diagnosen kan blive bekræftet ved at sende blodprøver til en hormonanalyse.

Hvordan kan dværgvækst behandles?
Dværgvækst kan behandles ved at give hunden indsprøjtninger med væksthormon. Behandlingen er imidlertid meget dyr, og den kan medføre udvikling af sukkersyge.

Nogle hunde danner antistoffer over for de væksthormoner, de får i indsprøjtningerne, og det svækker effekten af behandlingen.

Nyere undersøgelser har vist, at behandling med medroxy-progesteron (P-sprøjter) tilsyneladende også kan anvendes i behandlingen af dværgvækst.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har dværgvækst?
Hunde med dværgvækst bliver sjældent ret gamle, uanset om de bliver behandlet eller ej. Gennemsnitslevealderen er ca. 3 år. Behandling med væksthormon ændrer ikke på hundens størrelse, med mindre man starter hos den helt unge hvalp. Derimod har behandlingen ofte en god effekt på pels- og hudproblemerne.

Hvorfor får hunde dværgvækst?
Dværgvækst opstår, fordi hypofysen bliver omdannet til en cyste i fosterstadiet. Cysten indeholder ikke de celler, der producerer væksthormon hos den raske hund.

Hvad er risikoen for, at min hund får dværgvækst?
Dværgvækst er en relativt sjælden sygdom. Den vil altid vise sig inden for det første leveår.

Hvilke racer er særligt udsatte for dværgvækst?
I Danmark optræder dværgvækst primært hos schæfere og karelsk bjørnehund. Det er en arvelig sygdom, hvor forældrene kan have skjulte anlæg for sygdommen. To raske forældre kan derfor få en hvalp med dværgvækst, og hvalpen med dværgvækst har således dobbelt anlæg for sygdommen.

Anden viden om dværgvækst hos hunde:
Kønsorganerne er ofte underudviklede hos hunde med dværgvækst. Tæverne kommer aldrig eller meget uregelmæssigt i løbetid.

220,00 kr

SPECIFIC CT-H Healthy Treats, 5x300 g

Sunde, fedtfattige godbidder til hunde af alle racer og aldre. Godbidderne har et højt indhold af fibre og et lavt fedtindhold. De kan bruges både som en godbid, til træning og under en slankekur...

Køb her
Tilbud
519,00 kr
467,00 kr

Royal Canin VCN Neutered Adult, 10 kg

Foder til sterilisterede/kastrerede hunde.  Neutered Adult er et komplet fuldfoder til steriliserede/kastrerede voksne hunde af mellemstore racer (fra 11 til 25 kg) med tendens til overvægt eller...

Køb her
Mængderabat
334,00 kr
Ned til
300,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg

VetPro voksen hundefoder er velegnet til: Små racer: 9 mdr. - 7 årMedium racer: 11 mdr. - 6 årStore racer: 16 mdr. - 5 år VetPro Voksen Hund er sammensat således, at behovet for næringsstoffe...

Køb her
Mængderabat
129,00 kr
Ned til
121,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 2 kg

VetPro voksen hundefoder er velegnet til: Små racer: 9 mdr. - 7 årMedium racer: 11 mdr. - 6 årStore racer: 16 mdr. - 5 år VetPro Voksen Hund er sammensat således, at behovet for næringsstoffe...

Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her