Sponsoreret
Eklampsi
Latinsk navn: Eklampsi
Af dyrlæge Kristina Trommer Ahlfors
Hvad er eklampsi hos hund?
Eklampsi er en tilstand, hvor blodets calciumindhold er for lavt (hypocalcæmi) i forbindelse med den sidste del af drægtigheden og i de første uger af diegivningsperioden.
Hvad er symptomerne på eklampsi hos hunde?
Symptomerne på eklampsi er, at tæven begynder at
- puste og gispe
- blive urolig
- få muskelsitren
Hvis tilstanden får lov at udvikle sig yderligere, forværres tilstanden med
- kramper
- koma
- og i sidste instans dør den
Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen eklampsi?
Diagnosen eklampsi stilles ud fra symptomerne, og kan bekræftes ved en undersøgelse af blodets calciumindhold.
Hvordan behandles eklampsi hos hunde?
Eklampsi behandles med injektioner af et calciumpræparat. Endvidere gives et godt foder, der er beregnet til drægtige og diegivende tæver. I nogle tilfælde gives calciumtilskud i foderet i hele diegivningsperioden.
Hvad er fremtiden for din hund, hvis den får eklampsi?
Langt de fleste hunde kommer sig hurtigt, når de først er kommet i behandling, men det kan være nødvendigt at tage hvalpene fra i en periode for at nedsætte tævens mælkeproduktion.
Tæver, der tidligere har haft eklampsi, har en øget risiko for ved senere drægtigheder igen at udvikle tilstanden.
Hvorfor får hunde eklampsi?
Eklampsi skyldes som nævnt, at calciumindholdet i blodet bliver for lavt. Grunden hertil er, at den diegivende tæve udskiller calcium i mælken, og at dens normale reguleringsmekanisme derfor ikke kan følge med.
Hvilke racer er særligt udsatte for at få eklampsi?
Tilstanden har ikke nogen særlig race-tilknytning, men det er især små hunde og hunde med store kuld, der får eklampsi. Der er muligvis ikke tale om en egentlig arvelig tilstand, men der kan ligge en arvelig disposition for at få mange hvalpe, hvorved risikoen øges.
Hvad kan man som ejer gøre for at forebygge eklampsi?
Eklampsi kan forebygges ved at benytte et godt foder, der er beregnet til drægtige og diegivende tæver i den sidste del af drægtigheden og i diegivningsperioden.
I diegivningsperioden kan man i nogle tilfælde give calciumtilskud. Dette skal man helt undgå sidst i drægtigheden, da det kan forstyrre kroppens normal calcium-stofskifte på grund af det øgede behov til mælkeproduktionen.