Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
AniPlan
Find dyrlæge
Webshop

Endokardiose

Af Ulrik Westrup Hvad er endokardiose hos hunde?

Endokardiose er en hjerteklaplidelse, som også kaldes kronisk mitralklaps insufficiens. Sygdommen bevirker, at de hjerteklapper, der sidder mellem hjertets venstre forkammer og hjertets venstre hjertekammer - de såkaldte mitralklapper - ikke fungerer, som de skal. Dette er den absolut hyppigste årsag til hjerteproblemer hos hunde. Hos de små hunde skyldes over 90% af hjerteproblemerne denne lidelse.

Mitralklapperne mister deres normale funktion, fordi der sker nogle ændringer i opbygningen af klapperne og det omkringliggende væv. Efter nogen tid vil klapperne ikke være i stand til at lukke tæt, og symptomerne vil begynde at blive synlige hos hunden. Når klapperne ikke lukker tæt, vil en mængde af det blod, der skal ud til resten af kroppen via hovedpulsåren (aorta), ryge tilbage i forkammeret og med tiden få kammeret til at udvide sig.

Hvad er symptomerne på endokardiose?
Lidelsen forekommer også hos helt unge hunde, men ofte vil symptomerne komme, når hunden er blevet lidt ældre, typisk i 5-6 års alderen.

  • Hoste: Et af de første symptomer vil ofte være hoste, hvilket skyldes, at hjertets venstre forkammer er blevet så stort, at det  slår imod bronchierne og derved fremkalder en irritation, som giver hoste. Desuden kan der på grund af hjertets nedsatte pumpeevne dannes væske i lungerne, der også vil give hoste.
  • Træthed: Hunden er ikke så interesseret i at gå tur, og hvis den leger med andre hunde, vil den typisk blive hurtigere træt end de andre. Det er vigtigt at være opmærksom på dette og ikke fejlagtigt tillægge det hundens alder.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen endokardiose?
Der er flere muligheder for at stille diagnosen. Hvis ovennævnte symptomer er opstået, vil dyrlægen lytte på hundens hjerte og lunger og formentlig høre en susende bilyd. Derefter kan diagnosen bekræftes via røntgenbilleder, EKG og allerbedst ved at få hunden ultralydsundersøgt.

Hvordan behandles endokardiose?
Diagnosen kan i visse tilfælde stilles uden forudgående symptomer, og på dette stadie er behandling endnu ikke nødvendig.

Såfremt hunden udviser symptomer, vil man forsøge behandling med ACE-hæmmere. Ved denne behandling nedbringes den modstand i hundens kredsløb, som hjertet skal arbejde imod. Derved kan blodet nemmere presses ud via hovedpulsåren (aorta). På denne måde nedbringes mængden af blod, der ryger tilbage i hjerteforkammeret.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har endokardiose?
Hvis sygdommen opdages tidligt i sygdomsforløbet, vil det ofte være muligt at behandle og kontrollere sygdommen, og udsigterne vil være gode. Hunden vil normalt skulle have medicin resten af livet, og man har i dag virkelig gode muligheder for at give hunden et godt liv med sygdommen.

Hvorfor får hunde endokardiose?
Det har endnu ikke været muligt at finde en entydig årsag til hjerteklapsygdommen.

Hvad er risikoen for, at din hund får endokardiose?
Lidelsen er aldersbetinget og forekommer sjældent hos helt unge hunde.
Ved 1-årsalderen lider under 5% af endokardiose, mens 75% af 16-årige hunde lider af sygdommen.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få endokardiose?
Der er ingen tvivl om, at små hunderacer er mere udsatte end de store.
Nogle hunderacer såsom cavalier king charles spaniel, chihuahua, gravhund, og cockerspaniel er mere disponerede for sygdommen.

Anden viden om endokardiose hos hunde
Der er flere følgevirkninger af endokardiose. Der kan f.eks. opstå problemer i højre side af hjertet, hvilket bl.a. skyldes det øgede tryk, der opstår i lungekredsløbet.

Hill's PD Canine k/d + Mobility, 12kg

Foder til nyre- eller hjertelidelser

719,00 kr
Køb her
Pronefra, 180 ml

Tilskudsfoder til hunde og katte ved kronisk nyresvigt

429,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.