Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

110,00 kr

CleanOcular, 100 ml Køb her
119,00 kr

Virbac Eye Clean, 125 ml Køb her
125,00 kr

Lubrithal, 10 g Køb her
70,00 kr

VetPro øjenbad, 100 ml Køb her
199,00 kr

Aptus SentrX eye drops, 10 ml Køb her
Mængderabat
89,00 kr
Ned til
749,00 kr

Aptus Sentrx eye gel, 3 ml Køb her

SponsoreretFollikulær conjunktivitis

Latinsk navn: Follikulær conjunktivitis

Af dyrlæge Peter Kierk

Hvad er follikulær conjunktivitis hos hunde?
I øjet har hunden det såkaldte tredje øjenlåg, også kaldet blinkhinden. På bagsiden af blinkhinden sidder der nogle ganske små lymfefollikler, hvis funktion er at styre tårefilmen og beskytte mod infektion. Ved kronisk irritation (af pollen, støv m.m.) eller ved visse immunologiske stimuli vil disse lymfefollikler imidlertid hæve op og få et blæreagtigt udseende - som overfladen på et hindbær. Hvis irritation eller stimuli vedvarer, vil der ud over de hævede follikler på blinkhindens bagside også kunne ses hævede follikler på forsiden af blinkhinden. Denne tilstand betegnes som en follikulær conjunktivitis.

Hvad er symptomerne på follikulær conjunktivitis?
Typisk ses øget produktion af flåd fra den midterste del af øjet. Blinkhinden vil virke rød og hævet, og de hævede follikler vil endvidere kunne ses med et forstørrelsesglas. I kroniske tilfælde er det ofte nødvendigt at fjerne "søvnklatter" fra hundens øjne flere gange dagligt.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?
Diagnosen stilles ved at dyrlægen undersøger bagsiden af hundens blinkhinde. Dette sker ved hjælp af en blinkhindetang, der gør det muligt at vende blinkhinden og derved betragte dens bagside. Lokalbedøvelse eller fuld bedøvelse er muligvis nødvendig, hvis hunden er meget urolig ved undersøgelsen.

Hvordan kan follikulær conjunktivitis behandles?
Det er først og fremmest vigtigt at fjerne årsagen til irritationen i øjet.

Det betyder at man skal undgå at hunden opholder sig i meget støvede rum, f.eks i forbindelse med ombygning. Nogle hunde reagerer meget på bestemte pollentyper, og man kan derfor med fordel holde hunden inden døre, de dage hvor pollentallene er højest. Dette er nødvendigt for at få et godt resultat af behandlingen.

Dyrlægen vil ud fra undersøgelsen og sværhedsgraden af de hævede follikler kunne ordinere den øjensalve, der virker bedst i det enkelte tilfælde. Follikeldannelserne kan være så udtalte, at det er nødvendigt at fjerne dem enten ved at elektrobrænde, skrabe eller ætse de store follikler. Denne behandling skal naturligvis også følges op af en intensiv behandling med øjendråber eller øjensalve.

Hvordan er fremtiden for din hund med follikulær conjunktivitis?
Følger man føromtalte behandling, er der muligheder for et godt behandlingsresultat. Men det er som nævnt meget vigtigt at årsagen til udviklingen af sygdommen findes. Mange hunde har specielt i ung alder risiko for at det kommer igen i løbet af et par måneder. Efter flere behandlinger bliver hundene helt raske.

Hvorfor får hunde follikulær conjunktivitis?
Årsagen til udviklingen af follikulær conjunktivitis hos hunde er blevet sammenlignet med udviklingen af "bygkorn" hos mennesker. Der er et gran sandhed i dette, men man kan ikke helt overføre alle symptomer eller årsager.

Hvad er risikoen for, at min hund får follikulær conjunktivitis?
Risikoen for at få follikulær conjunktivitis er generelt større hos yngre dyr end ældre. Nogle mener at dette skyldes et ikke helt udviklet lokalt immunsystem.
Der er også hunderacer, hvor sygdommen ses hyppigere; se herunder.

Hvilke racer er særligt udsatte for follikulær conjunktivitis?
Racer med tendens til hængeøjne, eksempelvis Cocker Spaniels, Bassets og Blodhunde, er typisk mere udsatte for at udvikle sygdommen end andre. Labrador retrievere og specielt Flatcoated retriever er også udsatte.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop