Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

395,00 kr

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her
548,00 kr

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her
499,00 kr

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her
Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
656,00 kr

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her

SponsoreretHofteledsluksation

Latinsk navn: Luxatio coxae

Af dyrlæge Mogens Brix Christensen.

Hvad er hofteledsluksation hos hunde?

Ved hofteledsluksation bliver det kraftige ledbånd inde i selve hofteleddet revet over, og lårbenets ledhoved bliver skubbet ud over kanten af ledskålen. I ca. 90% af alle hofteledsluksationer skubbes ledhovedet frem- og opefter og bliver fastholdt i sin nye position af de muskler, der omgiver hofteleddet.

Hvad er symptomerne på hofteledsluksation?

Hvis din hund efter et trafikuheld går med det ene bagben let bøjet og med poten drejet ind under bugen, kan det være tegn på, at hoften er gået af led. Når begge bagben strækkes helt ud, vil det beskadigede ben forekomme kortere end det raske. Tilstanden er smertefuld for hunden.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen hofteledsluksation?

Hvis du har mistanke om, at der er noget galt med din hunds hofteled, bør du straks søge dyrlæge. Resultatet af en behandling er stærkt afhængigt af, hvor hurtigt den rigtige behandling bliver sat i værk.

En grundig undersøgelse inklusiv en røntgenundersøgelse af hoften er nok til at stille diagnosen. På røntgenbilledet kan dyrlægen desuden se, om der er brud på nogle af de knogler, der danner hofteleddet, eller om der er slået en ledmus af, som ligger frit inde i leddet.

Hvordan behandles hofteledsluksation?

Når den rigtige diagnose er stillet, skal det kugleformede lårbenshoved hurtigst muligt bringes tilbage på sin rigtige plads i hofteskålen. Hvis der er gået mere end 48 timer, efter skaden er opstået, er hofteskålen fyldt ud med bløddelshævelse, og der er ikke længere plads til lårbenshovedet.

På den bedøvede og helt afslappede hund er det som regel muligt for dyrlægen at bringe leddet på plads ved et bestemt træk og en samtidig drejning af lårbenet. Man kan ofte høre og føle et lille klik, når leddet glider på plads, men dyrlægen vil som regel alligevel tage et røntgenbillede som kontrol.

Herefter bliver bagbenet bundet op i en slynge, der omfatter hele benet og fikserer det i en bøjet og indaddrejet position. Hunden behandles med smertestillende medicin og skal derefter holdes i ro og gå med benet i slyngen i ca. 1 uge.

I de tilfælde, hvor luksationen har stået på i længere tid, er det nødvendigt at operere hunden for at bringe ledhovedet på plads. I enkelte tilfælde, hvor ledbrusken er helt ødelagt, eller hoftedleddet er meget ustabilt, kan det være nødvendigt at fjerne ledhovedet helt. Muskulaturen omkring hofteleddet kan trænes op bagefter, så lårbenet fastholdes i den normale position. Hunden kan komme til at fungere helt normalt igen efter sådan en operation.

Hvorfor får hunde hofteledsluksation ?

I langt de fleste tilfælde skyldes hofteledsluksation en tilskadekomst, som f.eks. trafikuheld.

Hvad er risikoen for, at din hund får hofteledsluksation?
Alle hunde kan få hofteledsluksation, hvis de kommer ud for et uheld. Det er sjældent, tilstanden opstår hos hunde, der er yngre end 1 år. Hunde, der i forvejen lider af hofteledsdysplasi med en mangelfuldt udviklet hofteskål, vil være udsat for at hoften går af led gentagne gange.

Anden viden om hofteledsluksation hos hunde:
Hofteleddet er formet som et kugleled, hvor bækkenknoglen danner en halvkugleformet skål og lårbensknoglen danner en kugle, der passer nøjagtigt til hofteskålen. Fra toppen af lårbenskuglen udgår et fast og kraftigt ledbånd, som hæfter i bunden af hofteskålen. Hofteleddet er yderligere forankret ved en kraftig ledkapsel og ved talrige muskler, der løber henover hofteleddet.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop