Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

249,00 kr

Frontline Combo til hunde 2-10 kg, 3 pipetter Køb her
299,00 kr

MyFleaTrap loppefælde inkl. 2 limplader Køb her
289,00 kr

Bayvantic vet til hunde 10-25 kg, 4 pipetter Køb her
19,00 kr

BUSTER Flåttang Køb her
190,00 kr

Advantage vet. til hunde på 10-25 kg, 4 pipetter Køb her

Sponsoreret

Hot spot

Latinsk navn: Pyoderma

Af Paulette Vivian Topsøe-Jensen Hvad er hot spot hos hund?

Hot spot, som også kaldes akut fugtig hudbetændelse, Retriever eksem, sommersår, fugtig eksem mm., er en meget plagsom hudlidelse for hund og ejer. Hot spot opstår, når der går hul på huden, og hudens normale forsvarsbarriere nedbrydes.

Hvis hunden - på grund af en eller anden form for ubehag i huden eller pelsen - begynder at klø, kradse eller bide sig, vil de normale hudbakterier invadere området og skabe en akut, smertefuld og hidsig hudbetændelse, deraf navnet hot spot.

Hvornår optræder det?

Hot spot kan optræde hele året, men ses hyppigst når det er varmt og fugtigt. Så varme, fugtige forårs- og sommermåneder, er rigtig hot spot tid.

Hvorfor får hunde hot spot?

Årsagen til hot spot skal findes i årsagen til irritationen i huden eller pelsen. Ved hot spot på kinden eller i nakken kan hotspot skyldes problemer i ørerne eller for meget fugt i pelsen efter, at hunden har været i vandet.

Mange hunde, såsom retrievere, har en meget tæt underpels, og her kan fugt have svært ved at undslippe. Saltvand fra havet kan virke udtørrende og lokalirriterende, og den fugt, som saltvand eller ferskvand skaber i pelsen, kan i sig selv give kløe hos mange hunde. Dette forværres i perioder, hvor hunden fælder meget.

Hot spot på låret kan skyldes problemer med analkirtlerne eller smerter fra ryg, bækken, hale eller bagben. 
Derudover kan trimning med klipper, allergi, lopper, ræveskab og andre parasitter forårsage hot spot, og i nogle tilfælde er det helt umuligt at finde årsagen til, at hunden kradser og bider sig.

Hvad er symptomerne på hot spot?

I de tidlige stadier af hot spot ser man ofte kun en 5 krone stort fugtigt område i pelsen, hvor hårene klistrer sig sammen, og hvor det lugter fælt.

Selve såret er nu en kilde til smerte og irritation i sig selv, og hunden vil klø, bide og kradse sig endnu mere intenst.
På denne måde kan et lille hot spot område meget hurtigt udvikle sig til et område på 10-15 cm i diameter, det er fugtigt, rødt, hævet, meget smertefuldt og dækket af klistret sekret fra huden.

Jo mere hunden klør og bider sig, jo mere spreder den de bakterier, der forårsager hudbetændelsen. Bakterier og bakteriernes toksiner, kommer således ned i hårfolliklerne, talgkirtlerne og de dybere lag af huden.

Når såret begynder at hele, hvilket kan tage lang tid, kommer der tørre skorper efterfulgt af helt glat hud. Til sidst begynder hårene at vokse tilbage igen - nogle gange i en anden farve.

Hvordan kan dyrlægen stille diagnosen?

Dyrlæger stiller diagnosen hot spot ved en klinisk undersøgelse af hunden. Hot spot sårets placering, dets udsendende og dets lugt er meget karakteristiske. Når hårene klippes af, ses det karakteristiske fugtige, røde, hævede og smertefulde område.  

Hvordan behandles hot spot?

Hot spot er en meget smertefuld tilstand for hunden, og derfor vælger man som dyrlæge ofte at berolige eller bedøve hunden, inden behandlingen starter.

Målet med behandlingen er at kunne komme ind til huden for at kunne dræbe de involverede bakterier, sørge for at beskytte såret under helingen samt at fjerne kløen og smerten.
Hot spot behandles ved, at området klippes rent for hår. Derefter renses såret grundigt i kirurgisk sæbe for at dræbe de mange bakterier, som findes i såret.

Afhængig af sværhedsgraden af hudbetændelsen, kan dyrlægen vælge at behandle med sæbebade, cremer, antibiotika og binyrebark hormon.

Det er vigtigt, at hunden bliver standset i at foretage yderligere skade på sig selv, så det er ofte nødvendigt at beskytte såret.
Det kan betyde, at hunden skal gå med krave eller sok på i en længere periode, idet et hot spot kan tage op til 14 dage at hele.

Hvordan kan jeg forebygge hot spot?

  • Sørg for at holde din hund fri for lopper, flåter og andre parasitter
  • Skyl og tør den omhyggeligt, efter den har badet i søer eller havet
  • Sørg for omhyggeligt at rede de døde hår ud, når den er i en fældeperiode
  • Sørg for at søge dyrlæge hurtigst muligt, hvis du ser et lille område med klistrede hår og fæl lugt. På kun 24 timer kan såret blive meget større og tilstanden meget forværret.

Husk at tegne en sygeforsikring til din hund

Hvis din hund får brug for behandling, kan du få dækket op til 80 % af dyrlægeudgifterne med en hundesygeforsikring fra Dyrekassen Danmark. Du kan læse mere om, hvad forsikringen dækker og ikke dækker i forsikringsbetingelserne.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop