Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Stafylokokallergi

Hvad er stafylokokallergi hos hunde?

Stafylokokallergi er en allergisk hudlidelse. Den opstår, fordi hunde, der har en dyb hudbetændelse forårsaget af en bestemt bakterie (stafylokokkus intermedius), danner antistoffer imod bakterierne. Det er ikke en særlig udbredt lidelse, men den er alvorlig, når den er til stede.

Hvad er symptomerne på stafylokokallergi?

  • Kløe
  • Hudbetændelse
  • Rødme
  • Falsk ringorm (Bull's eye). Der ses røde ringe på huden,  og Bull's eye refererer til det inderste på dart-skiven, som  man sammenlignerfænomenet med
  • Seborrhea, som er en hudsygdom, der giver sig udslag i øget fedt og talgproduktion, så pelsen er fedtet, og hunden lugter

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen stafylokokallergi?

Diagnosen stilles på baggrund af hudsymptomerne og en laboratorietest for stafylokokker.

Hvordan behandles stafylokokallergi?

Bakterieinfektionen behandles med antibiotika. Typen af antibiotika vælger man på baggrund af en resistensundersøgelse, og behandlingen vil ofte give en hurtig og effektiv bedring. Behandlingen bør strække sig over en længere periode.

Det er muligt at fremstille en autovaccine, men resultaterne af vaccinen er ikke særligt gode. Kun mellem 20 og 25% af hundene oplever en bedring.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har stafylokokallergi?

Prognosen afhænger af, hvor gammel hunden er, når den får sygdommen. Det er lettere at helbrede en helt ung hund, end det er at helbrede en ældre hund.
Hos ældre hunde er lidelsen ofte tilbagevendende, og man er nødt til at behandle med antibiotika over lange perioder.

Hvorfor får hunde stafylokokallergi?
Hunde, som gentagne gange har haft hudbetændelse med stafylokokker, begynder at danne antistoffer imod dem. Derfor går stafylokok-bakterierne til grunde og frigiver giftige stoffer (toxiner), som skader kroppens væv.

Hvad er risikoen for, at din hund får stafylokokallergi?
Risikoen er lille.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få stafylokokallergi?
Da lidelsen hænger sammen med en hudbetændelse, vil hunde med inhallationsallergi (atopi) være mere udsat for at få stafylokokallergi.

Anden viden om stafylokokallergi:
Stafylokokker kan smitte til mennesker og hører derfor til gruppen af sygdomme, som kaldes zoonoser. Derfor er det meget vigtigt, at man er omhyggelig med hygiejnen, hvis man har en hund med stafylokokallergi.
Hvis der er børn i husstanden, skal man være opmærksom på, om børnene udvikler sår i den periode, hunden er syg. Hvis det sker, skal man søge lægehjælp.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det du søgte? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find dyrlæge