Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
499,00 kr

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her
656,00 kr

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her
395,00 kr

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her
548,00 kr

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her

Sponsoreret

Hugormebid

Latinsk navn: Viperae morsus

Brun hugorm med zig-zag stribe ned ad ryggen

Hvad er hugormebid hos hunde?

I Danmark er hugormen Vipera Berus den eneste vildtlevende giftslange. Da hugormens levesteder ofte falder sammen med rekreative områder, der anvendes i ferietiden (sommerhusområder, campingpladser), optræder hugormebid hos mennesker og husdyr relativt ofte i disse områder.

Hugormen er fremme fra marts/april måned og frem til oktober. De fleste hugorm er grå-brune med en velafgrænset mørkere zig-zag stribe ned ad ryggen, men enkelte hugorm er helt sorte. Den eneste måde, man derfor kan kende den fra den anden danske slange - den ugiftige snog - er, at snogen næsten altid har 2 gule nakkepletter.

Hugormen har to 4-5 mm lange tænder i overmunden, som er forbundet med giftkirtler i overmunden. Giften føres fra giftkirtlerne ud gennem de hule gifttænder, som sidder i overkæben på en sådan måde, at de ”klappes ud”, når munden åbnes på vid gab til et hug. Når hugormen bider, sprøjter den giften ind i byttet gennem kanaler i tænderne.

Hugormen sprøjter ca. 10-30 mg gift ind i byttet på ca. 1/40 sekund. Slangen danner selv giften, og efter blot 2-3 dage er depoterne atter fyldt op. Mængden er gift er meget forskellig, afhængig af slangens størrelse, hvornår den har bidt sidst osv. Der forekommer også ”tørbid” uden gift (op til 30%), da hugormen har en fordel i at spare på giften.

Hvor og hvornår forekommer hugormebid hos hunde?

Hugorm lever i plantager og på klit- og hedearealer overalt i Danmark, men ses især i Vest- og Nordjylland og Nordsjælland.

Slanger er vekselvarme dyr og har brug for solens varme for at kunne være aktive. De fleste hugormebid hos hunde forekommer derfor i det tidlige forår og om efteråret, hvor en sløv hugorm bliver overrasket af en nysgerrig hund.

Hvad er symptomerne på hugormebid?

Som regel ser hundeejeren ikke hugormen, men vil opleve, at hunden giver et hyl fra sig og springer tilbage. Langt de fleste hunde (ca. 85%) bliver bidt i snuden, resten i et forben. Hvis man kigger godt efter, vil man tit kunne se to små bidmærker med 1-1,5 cm mellemrum.

Ret hurtigt efter biddet opstår en betydelig hævelse rundt om bidstedet. Snuden hæver op, så hunden lidt kommer til at ligne en flodhest, og et bid i et ben vil også give en betragtelig hævelse. Hævelsen vil være størst efter 1-2 døgn og herefter fortage sig. Hunden vil være smertepræget og virke sløv og træt.

Det er sjældent, at der ses alvorlige komplikationer til hugormebid, men der kan dog opstå skader på de indre organer.

Mængden af gift er beregnet til at kunne slå en mus ihjel, og derfor er det kun sjældent forbundet med livfare for en hund at blive bidt. Der er en tendens til, at mindre hunde bliver mere påvirkede af et hugormebid end store hunde, da mængden af gift er relativt større.

Hvad skal du gøre, hvis din hund er blevet bidt af en hugorm?

Du skal bringe din hund til dyrlæge så hurtigt som muligt. Den bør holdes mest muligt i ro, da det hindrer giften i at spredes for hurtigt. En lille hund kan bæres, og en stor hund kan gå langsomt hen til bilen for at blive kørt til dyrlæge.

Der skal ikke bindes noget om bidstedet eller ovenfor det og heller ikke suges, skæres eller afkøles, der hvor slangen har bidt.

Hvordan behandler dyrlægen hugormebid?

Der har været tradition for at behandle med binyrebarkhormon, men der er ikke noget bevis for behandlingens effekt. Anti-serum anvendes heller ikke mere, da det er fremstillet på basis af hesteserum, hvor der er risiko for en voldsom allergisk reaktion.

Nu om dage vil man give smertestillende medicin, evt. antihistamin og understøttende behandling med væske, hvis det skønnes nødvendigt, og i øvrigt holde hunden under observation. Det kan blive aktuelt at følge op på tilstanden med blodprøver.

Der findes ingen standardbehandling for hugormebid. Det afhænger af hundens tilstand og den enkelte dyrlæges præferencer.

Der er ikke basis for at anvende antibiotika.

Hvordan ser fremtiden ud, hvis din hund er blevet bidt af en hugorm?

Langt de fleste hugormebid vil give hunden ubehag i et par dage, og derefter vender den tilbage til sit normale jeg. Indimellem er der dog hunde, der bliver alvorligt påvirkede og får påvirkning af lever, nyrer og hjertefunktion og ændrede blodværdier. Det sker desværre også, at nogle af disse hunde ikke klarer det på trods af intensiv behandling.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop