Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

164,00 kr

SPECIFIC COW-HY Allergen Management Plus, 6 x 300 g Køb her
270,00 kr

Royal Canin Derma Hypoallergenic Loaf Wet, Hund, 12x200g. Køb her
302,00 kr

Hill's HypoAllergenic Dog Treats, 6 x 220g Køb her
240,00 kr

SPECIFIC CT-HY Hypoallergenic Treats, 6x300 g Køb her
1019,00 kr

Virbac HPM (A2) Hypoallergy Dog, 12kg Køb her

SponsoreretInhalationsallergi/Atopi hos hunde

Latinsk navn: Atopia

Pollen kan give inhalationsallergi og atopi hos hunde
Allergi/Atopi hos hunde

Af dyrlæge Nanna Enemark.

Hvad er allergi/atopi hos hunde?

Allergi, som også kaldes atopi, er en allergisk reaktion over for bestemte små partikler (allergener), som indåndes gennem luften eller trænger ind igennem huden. De mest almindelige allergener er husstøv- og lagermider, græspollen, pollen fra træer og ukrudt samt svampesporer af skimmelsvampe.
Allergenerne udløser en allergisk reaktion, der hos hunde primært viser sig som en kløende eksem i huden.

Hvad er symptomerne på inhalationsallergi/atopi?

Allergi/atopi rammer oftest unge dyr under 2-3 år.
Symptomerne kan bl.a. være:

  • Kløe ét eller flere af de følgende steder: ansigt (oftest læber, snude og øjne), i lyskerne, i armhulerne, på bug og inderlår, i poterne eller over hele kroppen
  • Øregangsbetændelse/kløe i ørerne/kraftig voksproduktion - ofte tilbagevendende
  • Hårløshed omkring øjnene, også kaldet "briller"
  • Skæl og mørkfarvning i huden
  • Sekundære hudinfektioner med bakterier og svampe

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen allergi/atopi?

Der findes desværre ingen laboratoritest, der entydigt kan stille diagnosen allergi. Diagnosen må stilles på baggrund af hundens sygehistorie og symptomerne, som hunden udviser. Ligeledes vil en allergiker også ofte reagere meget positivt på behandling med binyrebarkhormon/prednisolon, der hos hunden meget effektivt stopper generne fra allergi/atopi. Denne reaktion kan være med til at bekræfte en mistanke om allergi.
Når dyrlægen føler sig sikker på diagnosen, kan vedkommende forsøge at finde ud af, hvilke ting hunden ikke kan tåle. Dette gøres ved hjælp af enten en priktest eller en blodprøve. Ved priktesten indsprøjtes nogle meget små mængder af de forskellige allergener i hundens hud, og man observerer derefter hunden for allergiske reaktioner på indstiksstedet. Ved en blodprøve undersøges for en særlig type antistoffer i blodet, der er forbundet med allergi. Denne sidste metode er den mest udbredte.

Hvordan behandles inhalationsallergi/atopi?

Er det muligt at finde ud af, hvad hunden ikke kan tåle, kan man med fordel forsøge at lave det, der hedder en hyposensibilisering eller en ”allergivaccine”. Det vil sige, at man over en længere periode giver en række indsprøjtninger med det hunden ikke kan tåle. Derved ændres immunforsvaret , så det reagerer mere kontrolleret og ikke som hidtil ved en ukontrolleret allergisk reaktion. Man kan sige, at man vænner hunden til det, den ikke kan tåle.
Op imod 70% af hundene, der hyposensibiliseres vil få en markant bedring af deres allergi, dvs. kløen bliver mindre.
Man anser hyposensibilisering for den bedste og mest skånsomme måde at behandle allergipatienter på, fordi der ikke er nogle ubehagelige bivirkninger forbundet med behandlingen. Det er ligeledes den eneste behandlingsform, der forsøger at ændre på immunforsvarets fejlreaktion.

Af og til er det dog ikke muligt at finde ud af, hvad hunden ikke kan tåle, eller man vælger af andre årsager ikke at lave en hyposensibilisering. I disse tilfælde må man behandle allergien med kløestillende medicin. Det samme er tilfældet, hvis hyposensibilisering har dårlig effekt eller i perioder hvor en opblussen af allergien kræver et supplement til hyposensibiliseringen.

Der findes flere forskellige typer af kløestillende medicin. Den medicin, der passer bedst til den enkelt patient og dennes situation, vælges i nært samspil mellem dyrlæge og ejer. Fælles for dem er dog at der er tale om symptombehandling.

For øjeblikket findes der 4 kløestillende midler i Danmark, der er godkendt til hunde med allergisk eksem. De gives i form af tabeletter, mixturer eller injektion: methylprednisolon, cyclosporin, oclacitinib og lokivetmab. Medicinen er heldigvis som oftest meget effektiv, og derfor kan allergipatienter i langt de fleste tilfælde få et godt liv til trods for deres sygdom. Der er dog også bivirkninger forbundet med især prednisolon. Enkelte patienter kan også have gavn af antihistaminer. Disse er dog ikke indregistreret til hunde og virker sjældent lige så effektivt på hundeallergi som på menneskeallergi.

Der findes også forskellige typer medicin til lokalbehandling af allergisk eksem, der især er velegnede, hvis de angrebne områder er begrænsede eller hvis symptomerne strækker sig over kortere perioder af året. Eksempelvis kan nævnes øredråber, salver og sprays til påføring direkte på de angrebne hudområder.

Endelig skal nævnes at methylprednisolonacetat findes som en depot-indsprøjtning. Dette betragtes dog nu som en meget forældet form for behandling, med risiko for store bivirkninger, og bør undgåes hvis overhovedet muligt.

Ud over medicinsk behandling af allergien er det også vigtigt at forsøge, at mindske påvirkningen fra det patienten ikke kan tåle. Man skal f.eks. undlade at tage hunden med ud at slå græs ved græspollenallergi, og man skal holde en god hygiejne ved husstøvmideallergi.

Det er ligeledes vigtigt, at fodre hunden optimalt, så organismen er bedst muligt rustet til at klare sygdommen. Der findes specialfoder til allergihunde, der med fordel kan anvendes. Ligeledes bør alle allergipatienter modtage et tilskud af de essentielle fede syrer, omega-3 og omega-6. De kan medvirke til, at reducere kløen og styrker huden mod de sekundære bakterie- og svampeinfektioner, som allergipatienter nemt pådrager sig. Fedtsyrerne kan gives som kosttilskud eller der kan gives specialfoder, med et højt indhold af de ønskede fedtsyrer.

Særlige typer af shampoo og balsam kan også have en lindrende eller behandlende effekt ligesom, der nu laves plejeprodukter, der hjælper med at genoprette hudens beskyttelseslag og dermed kan medvirke til at mindske eksemtilstanden i huden.

Som man måske kan fornemme er der mange del-elementer i behandlingen og plejen af en allergihund. Derfor er tæt kontakt med en erfaren dyrlæge og veterinærsygeplejerske en forudsætning for optimal kontrol med sygdommen.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har inhalationsallergi/atopi?

Der findes som sagt gode behandlingsmuligheder for allergipatienter. Man skal dog huske på, at der, ligesom hos mennesker, er tale om en kronisk sygdom, der skal behandles og tages hensyn til igennem hele hundens liv. Med korrekt behandling og kærlig pleje kan de fleste allergipatienter få et rigtigt godt liv. Man skal dog være opmærksom på, at hunde også kan være allergiske over for visse foderemner, og cirka en tredjedel af allergipatienter har begge typer allergi samtidig. Derfor skal ejeren være særdeles opmærksom på, hvad hunden får at æde. 

Hvorfor får hunde inhalationsallergi/atopi?

Som hos mennesker, er man ikke rigtig klar over, hvorfor antallet af hunde med allergi er stigende. Man ved, der er en arvelig komponent, men kender ikke de skyldige gener endnu. Dyrenes livsstil, såvel som den almene forurening, kan muligvis også have indflydelse.

Hvad er risikoen for, at din hund får inhalationsallergi/atopi?

Op imod 15-25% af alle hunde lider af allergi/atopi. Visse racer er hårdere ramt end andre. F.eks. ses der relativt hyppigt allergi hos f.eks. schæfer, boxer, retriever, WHW-terrier og fransk og engelsk bulldog.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop