Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

1019,00 kr

Virbac HPM (A2) Hypoallergy Dog, 12kg Køb her
302,00 kr

Hill's HypoAllergenic Dog Treats, 6 x 220g Køb her
240,00 kr

SPECIFIC CT-HY Hypoallergenic Treats, 6x300 g Køb her
270,00 kr

Royal Canin Derma Hypoallergenic Loaf Wet, Hund, 12x200g. Køb her
164,00 kr

SPECIFIC COW-HY Allergen Management Plus, 6 x 300 g Køb her

SponsoreretJuvenil dermatitis

Latinsk navn: Juvenil dermatitis

Af dyrlæge Peter Kierk.

Redigeret af Kirsten Boeck. 

Hvad er juvenil dermatitis hos hunde?

Juvenil dermatitis eller juvenil pyodermi er en sygdom, der især angriber hundehvalpe på mellem 3 og 16 uger. Lidelsen er en betændelsestilstand, der ligger dybt i huden, og som skyldes en autoimmun reaktion og efterfølgende angreb af stafylokok-bakterier. Nogen gange kan man møde udtrykket "hvalpekværke". Det skyldes, at lidelsen kan minde om kværke hos hest, hvor der også ses byldeagtige opbrud i huden. 

Hvad er symptomerne på juvenil dermatitis hos hunde?

Normalt er det hvalpens hoved, der er angrebet. Der opstår karakteristiske små bylder og hævelser omkring øjne, læber, næse og ører. Mange gange vil hvalpen få sår og skorpedannelser på grund af betændelsesforandringerne i huden, og lymfeknuderne i området kan også være hævede. Juvenil dermatitis opstår i sjældne tilfælde også på poter, haser og albuer.

Hvis man har mistanke om sygdommen, er det meget vigtigt, at man kontakter sin dyrlæge så hurtigt som muligt for at undgå ardannelser og hårløse områder efter afsluttet behandling. Ubehandlet kan den juvenile dermatitis i sjældne tilfælde medføre døden, hvis den spreder sig videre i kroppen.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen juvenil dermatitis?

Dyrlægen vil undersøge hvalpen, og tage en svaberprøve fra den dybe hudbetændelse. Denne svaber bruges til at lave en bakteriebestemmelse og senere en resistensbestemmelse. Påvisning af stafylokokker sammenholdt med de kliniske symptomer giver diagnosen.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har juvenil dermatitis?

Hvalpen vil som regel komme sig fuldstændigt efter behandling. Det er ikke ualmindeligt, at der kan ses ardannelser og hårløshed på de steder, hvor hvalpen har været værst angrebet.

Hvorfor får hunde juvenil dermatitis?

Årsagerne til denne relativt sjældne sygdom er stadig ikke klarlagt, men der er bred enighed om, at der er tale om en nedsat funktion af immunsystemet hos de hvalpe, der rammes. Det er som regel ikke alle hvalpe i et kuld, der rammes.

Hvordan behandles juvenil dermatitis hos hunde?

Da der er tale om en autoimmun lidelse, er der god effekt af prednison, som undertrykker immunsystemet. Allerede i løbet af 1-2 døgn vil hvalpen få det bedre og de opsvulmede partier omkring mulen og øjnene begynde at svinde. Der behandles i 10-14 dage med nedtrapning. Sideløbende vil der hyppigt blive givet antibiotika. Der kan være gavnlig effekt af en desinficerende shampoo f.ex klorhexidin.

Det er vigtigt, at behandlingen sættes hurtigt i værk for at undgå dannelse af arvæv. 

Hvad er risikoen for, at din hund får juvenil dermatitis?
Risikoen hænger sammen med tævens og hvalpenes immunstatus.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få juvenal dermatitis?
Juvenil dermatitis kan ses hos alle hunderacer, men lidelsen opstår hyppigst hos gravhunde, boxer, diverse spaniels, labrador og golden retriever, bulldog og dobermann pincher. 

Anden viden om juvenal dermatitis
Sygdommen kan ikke smitte videre til andre hunde eller mennesker.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop