Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

656,00 kr

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her
395,00 kr

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her
548,00 kr

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her
Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
499,00 kr

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her

SponsoreretKræft i æggestokkene

Latinsk navn: Cancer ovarii

Af dyrlæge Mogens Brix Christensen

Hvad er kræft i æggestokkene?
Kræft i æggestokkene er en sjældent forekommende sygdom, der optræder med en hyppighed på mindre end 1% af alle kræftformer hos hund. Æggestokkene er placeret tæt op ad livmoderen. Der findes forskellige typer af kræft i æggestokkene, afhængigt af hvilket væv det udspringer fra. Nogle er godartede, mens andre er ondartede. Nogle af de ondartede svulster producerer hunligt kønshormon, oftest østrogen.

Hvad er symptomerne på kræft i æggestokkene?  

  • De godartede kræftsvulster giver i begyndelsen ingen symptomer. Senere kan der ses hormonforstyrrelser med bl.a. uregelmæssige løbetider. Nogle svulster er så store at de kan mærkes udefra. Svulsten kan også ses ved f.eks. en ultralydsscanning eller på et røntgenbillede.
  • Ondartede svulster, der producerer hormon, giver symptomer i retning af uregelmæssig løbetid og blødning fra skeden. Derudover kan man se en forstørrelse af mælkelisten. På huden ses tyndhårede partier, og skamlæberne er forstørrede og evt. mørkfarvede. Dette ses oftest ved midaldrende eller gamle tævehunde, der angribes.
  • Hunde med en ondartet kræftsvulst i æggestokkene har ofte spredning til andre organer i bughulen, samt til lunger og evt. knogler. Symptomerne viser sig i form af depression, nedsat ædelyst, væskeophobning i bughulen og smerter.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen kræft i æggestokkene?
Ved en grundig klinisk undersøgelse vil din dyrlæge ofte kunne føle en vævsklump, der fylder i bughulen. Røntgenoptagelser suppleret med ultralydsscanning af bugen vil afsløre den forstørrede æggestok. I de tilfælde, hvor bugomfanget er øget p.g.a. væskedannelse (bugvattersot) vil dyrlægen føre en kanyle gennem bugvæggen og suge en prøve ud til nærmere undersøgelse. Påvisning af  kræftceller i prøven er med til at sikre diagnosen. Røntgenoptagelser af lunger og evt. knogler må tilrådes for at sikre, at kræftcellerne ikke har spredt sig til andre af kroppens organer.

Hvordan behandles kræft i æggestokkene?
Fjernelse af den kræftsyge æggestok på så tidligt et tidspunkt som muligt, efter diagnosen er stillet, er den eneste rigtige behandling. Viser undersøgelserne, at kræftcellerne allerede har spredt sig til andre organer, er chancerne for overlevelse dårlige, og hunden bør aflives.

Hvad er fremtiden for din hund, hvis den har kræft i æggestokkene?
Hvis kræftsvulsten er af godartet karakter, og den angrebne æggestok bliver fjernet så tidligt som muligt, har din hund gode chancer for at blive fuldstændig helbredt. Anvendelse af kemoterapi og strålebehandling til hunde med kræft i æggestokkene bliver endnu ikke brugt i Danmark.
I USA er overlevelseschancerne kun ganske lidt forbedret efter kemoterapi, men behandlingen kan være belastende for dyret.

Hvorfor får hunde kræft i æggestokkene?
Man kender endnu ikke den egentlige årsag til, at hunde udvikler kræft i æggestokkene. Nogle forskere har arbejdet med en teori om, at antallet af ægløsninger livet igennem påfører vævet i æggestokkene små traumer og blødninger, der øger risikoen for kræftcellernes ukontrollerede vækst. Tidlig sterilisation med fjernelse af begge æggestokke og livmoder er derfor en absolut sikker metode til at fjerne risikoen for, at din hund får kræft i æggestokkene.

Hvad er risikoen for, at din hund får kræft i æggestokkene?
Kræft i æggestokkene er en sjældent optrædende sygdom, idet mindre end 1% af  alle kræftsvulster hos hund har sæde i æggestokkene. Det er hyppigst ældre hunde på over 10 år, der rammes.

Hvilke hunderacer er særligt udsatte for at få kræft i æggestokkene?
Det angives i litteraturen, at Boston terrier, schæferhunde og pudler har større risiko for at få kræft i æggestokkene.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop