Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

395,00 kr

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her
Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
656,00 kr

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her
499,00 kr

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her
548,00 kr

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her

SponsoreretKræft i knoglerne

Latinsk navn: Cancer ossium

Hvad er kræft i knoglerne hos hunde?

Af dyrlæge Mogens Brix Christensen

Ordet kræft er en samlet betegnelse for en række sygdomme, karakteriseret ved uhæmmet vækst af celler, hvorved der dannes svulster, som vokser ind i det omkringliggende væv. Kræftceller kan i nogle tilfælde løsrive sig fra svulsten og føres med blodet rundt i kroppen, og på den måde give anledning til dannelse af nye kræftsvulster i andre organer. Disse nye svulster kaldes metastaser.

Svulster i knogler forekommer i godartede og ondartede former. De godartede svulster kan danne væskefyldte hulrum (knoglecyster).

Hos hunde udgør den ondartede kræftform, kaldet osteosarcom, mere end 80% af alle kræftformer i skeletsystemet. Det er fortrinsvis de store racer og gigantracer, der rammes af knoglekræft. Hunde helt ned til 1-årsalderen kan få knoglekræft, men statistisk set optræder sygdommen hyppigst hos ældre hunde. Den primære kræftsvulst findes oftest i vækstzonen på de lange rørknogler, men principielt kan alle kroppens knogler være arnested for en ondartet kræftsvulst.

Hvad er symptomerne på kræft i knoglerne?  

  • Hvis din hund begynder at halte på det ene ben, og en nærmere undersøgelse afslører en fast og smertefuld hævelse, skal du omgående få hunden undersøgt hos din dyrlæge.
  • Du har måske iagttaget, at din hund virker træt og uoplagt med tilbøjelighed til at sove mere end normalt.
  • Ved spontant brud på en af de lange rørknogler, eller brud efter minimalt trauma, kan knoglestrukturen være nedbrudt pga. kræft

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen knoglekræft?
En røntgenundersøgelse af det mistænkte ben vil som regel afsløre de karakteristiske forandringer i knoglestrukturen. Et meget tidligt stadium af knoglekræft kan være vanskeligt at diagnosticere alene ved hjælp af røntgenundersøgelse, men dyrlægen kan supplere undersøgelsen med vævsprøver fra svulsten samt med blodanalyser. I enkelte tilfælde vil din dyrlæge have behov for at foretage en fornyet røntgenundersøgelse 3-4 uger senere, hvor de typiske forandringer i knoglevævet vil være synlige. Røntgenundersøgelse af en hund mistænkt for knoglekræft skal altid suppleres med røntgenoptagelser af lungerne, fordi spredning  (metastasering) hertil er en hyppigt optrædende komplikation.

Hvordan behandles knoglekræft?

Når diagnosen knoglekræft med sikkerhed er stillet, bør hunden aflives, fordi prognosen er håbløs. I USA, hvor amputation af det angrebne ben og opfølgende kemoterapi anvendes, er den gennemsnitlige overlevelsestid  8 mdr., og mindre end 20% af de behandlede patienter er stadig i live efter 2 år. Disse skuffende resultater bevirker, at man i Danmark er meget tilbageholdende med at iværksætte en så tvivlsom terapi.

Hvad er fremtiden for din hund, hvis den har knoglekræft?
Knoglekræft er en smertefuld lidelse, der i løbet af ganske få uger efterlader din hund i en hjælpeløs tilstand. Sygdommen har stor tilbøjelighed til at sprede sig til lungerne, hvilket yderligere forværrer prognosen for din hund. Aflivning anses i Danmark som den eneste humane og acceptable løsning.

En dramatisk forbedring af behandlingsresultaterne ved knoglekræft hos mennesker, som gennemgår målrettet kemoterapi, kan i de kommende år forbedre udsigterne til et acceptabelt behandlingsresultat hos hunde med knoglekræft.
Det skal dog kraftigt understreges, at en sådan behandling er forbundet med stort ubehag og smerter, der skal kontrolleres.

Hvorfor får hunde knoglekræft?

Den egentlige årsag til udvikling af knoglekræft kendes ikke. Den primære kræftknude udvikles hyppigt i vækstzonen på de lange rørknogler, hvilket har affødt en teori om, at sygdommens opståen kan skyldes en forkert kodning ved cellenydannelsen i vækstzonen. I enkelte tilfælde udvikles knoglekræft i knogler, der tidligere har været udsat for trauma eller brud. Der findes dog ingen statistiske opgørelser, som bekræfter teorien om sammenhæng mellem helingsprocessen i knoglevæv og senere udvikling af knoglekræft.
Der findes derimod en sammenhæng mellem udviklingen af knoglekræft og anvendelsen af metalimplantater, såsom skruer og plader, anvendt ved knoglebrud. Derfor fjernes metalimplantater ofte når knoglerne er stabile.

Hvad er risikoen for, at din hund får knoglekræft?
Da man ikke kender årsagen til, at hunde udvikler knoglekræft, kan risikoen ikke beregnes. Den gennemsnitlige alder på hunde, der får stillet diagnosen knoglekræft er 7-8 år. Sygdommen optræder hyppigst i forbenene, hvilket tilskrives højere stresspåvirkning af forbenene, som jo bærer den største del af kropsvægten.
Hunde med en kropsvægt på over 35 kg har statistisk 500 gange højere risiko for at udvikle knoglekræft, end hunde med en kropsvægt på under 10 kg.

Hvilke racer er særligt udsat for at få knoglekræft?
Sygdommen er hyppigst diagnosticeret hos Grand Danois, Golden Retrievers, Rottweilere, Dobermann og Schæferhunde.

Anden viden om knoglekræft hos hunde
I lighed med andre kræftsygdomme må det formodes at genetisk disposition, fodring og fysisk aktivitet har indflydelse på sygdommens opståen.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop