Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

459,00 kr

Pronefra, 180 ml Køb her
523,00 kr

Royal Canin Vital Renal hund, 7 kg Køb her
164,00 kr

SPECIFIC CKW Heart & Kidney Support, 6 x 300 g Køb her
689,00 kr

Hill's Prescription Diet k/d Kidney Care til hunde, 12 kg Køb her

SponsoreretKræft i nyrerne

Latinsk navn: Cancer renis

Af dyrlæge Mogens Brix Christensen

Hvad er kræft i nyrerne?

Kræft i nyrerne hos hunde findes i såvel godartede som ondartede former. Primær nyrekræft (kræft opstået i selve nyrerne) forekommer meget sjældent, og fortrinsvis hos ældre hunde. Der ses oftere metastaser (spredning af kræft) i nyrerne fra andre organer. Kræft i en nyre kan spredes med blodet eller lymfen til andre af kroppens organer, f.eks. lunger og lever, samt til den modsatte nyre.

Hvad er symptomerne på kræft i nyrerne?  

  • I begyndelsen er symptomerne på kræft i nyrerne ofte svage og ukarakteristiske.
  • I nogle tilfælde iagttages blod i urinen, men det afhænger af, om kræftsvulsten har åbnet sig til nyrebækkenet.
  • Ondartede kræftsvulster i nyrerne kan vokse meget hurtigt, og opnå en betydelig størrelse på op til 25 cm i diameter.
  • Hunden vil i sådanne tilfælde naturligvis få øget bugomfang, og svulsten kan føles udvendigt fra ved forsigtigt at trykke på hundens bug.
  • Vægttab, træthed og tilbøjelighed til at sove mere end normalt er karakteristiske symptomer hos hunde med fremskreden kræft i nyrerne.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen kræft i nyrerne?
På baggrund af en grundig klinisk undersøgelse suppleret med urinanalyse og blodprøver, vil din dyrlæge få en mistanke, der kræver en dyberegående undersøgelse. Røntgenoptagelser, herunder røntgenoptagelse efter indgift af en kontrastvæske, vil oftest afsløre en forstørret nyre og ændret struktur i nyrevævet.
I forbindelse med ultralydsscanning er det i nogle tilfælde muligt for dyrlægen at udtage en vævsprøve fra svulsten.
Efter farvning og mikroskopi af vævsprøven kan den endelige diagnose stilles.

Hvordan behandles kræft i nyrerne?
I ca. halvdelen af de tilfælde, hvor der diagnosticeres en ondartet svulst i en eller begge nyrer, har hunden allerede spredning til andre organer i kroppen - specielt til lungerne, leveren eller lymfesystemet. Sådanne hunde er uhelbredelige, og dyrlægen vil derfor foreslå aflivning hurtigst muligt.

Viser hunden ingen symptomer på spredning til andre organer, og fungerer den modsatte nyre normalt, vil din dyrlæge foreslå at fjerne den syge nyre. Det er vigtigt at hunden indkaldes til regelmæssige kontrolundersøgelser, for at dyrlægen kan følge den videre udvikling.

Kemoterapi og strålebehandling af hunde med kræft i nyrerne bliver ikke brugt i Danmark. Det skyldes at behandlingsresultaterne i USA er skuffende og meget belastende for de behandlede dyr.

Hvad er fremtiden for din hund, hvis den har kræft i nyrerne?
Kræft i nyrerne hos hunde er under alle omstændigheder en alvorlig sygdom, der skal behandles med omtanke. Sygdommen bliver ofte opdaget på et sent tidspunkt i forløbet, spredning til andre organer i kroppen forekommer hyppigt, og prognosen er derfor tilsvarende dårlig. Aflivning skal tages med i overvejelserne, når diagnosen kræft i nyrerne er stillet.

Hvorfor får hunde kræft i nyrerne?
Man kender endnu ikke den egentlige årsag til, at hunde udvikler kræft i nyrerne. Nogle kemiske stoffer, f.eks. svampegifte, er skadelige for nyrevævet, og er under mistanke for at disponere for kræft i dette.
Den ondartede nyrekræft (carcinom) optræder hyppigst hos hanhunde, hvilket leder tanken hen på en hormonel årsagssammenhæng.
Hos Schæferhunde kendes en speciel, arveligt betinget form for ondartet kræft med udvikling af cyster i nyrevævet.

Hvad er risikoen for, at din hund får kræft i nyrerne?
Ondartet kræft (carcinom), der starter i nyrevævet hos hunde, forekommer yderst sjældent. På det tidspunkt, hvor diagnosen stilles, har sygdommen i mange tilfælde allerede spredt sig til andre organer i kroppen.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få kræft i nyrerne?
Alle hunderacer kan få kræft i nyrerne, men sygdommen forekommer meget sjældent. Schæferhunde har øget risiko for at udvikle en ondartet form for kræft med cystedannelser i nyrevævet. Det er den eneste hunderace med en arveligt betinget risiko for at få kræft i nyrerne.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop