Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Ledbåndsskader

Af John Nellemann Hvad er ledbåndsskader hos hunde?

Ledbånd er relativt uelastiske sener, der fastholder led og knogler i forhold til hinanden, så de kan udføre deres tiltænkte bevægelser. Skader på ledbåndene kan strække sig fra små bristninger i ledbåndenes fibre til fuldstændige overrivninger. Skaderne opstår ved, at leddene vrides eller roteres ud af deres normale leje - ofte ved en pludselig bevægelse.

Hvad er symptomerne på ledbåndsskader?

Ved en let skade sker der udover bristninger af fibre også overrivninger af små blodkar, hvilket bevirker, at der ret hurtigt opstår en blødning omkring leddet. Blødningen ses som en blålig hævelse, der efter nogle dage bliver gullig, efterhånden som blødningen omdannes og nedbrydes. En let skade kaldes en forstuvning eller distorsion og er forbundet med smerte.

Ved en meget kraftig påvirkning af et led kan ledbåndene sprænge helt eller delvist. Sprængningen resulterer i, at hunden halter, og at leddet kan bringes i unaturlige stillinger. Tilstanden bliver ikke bedre, selv efter en periode med ro. F.eks. resulterer en overrivning af et af knæets to korsbånd i, at leddet bliver meget ustabilt, og hundens halten bliver værre, jo længere tid den går med lidelsen.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen ledbåndsskader?

Dyrlægen undersøger det ben, som hunden er halt på. Smerten lokaliseres til et eller flere led, som undersøges grundigt. Ofte vælger man at tage et røntgenbillede for at sikre sig, at der ikke er et lille brud tæt ved ledfladen. Hvis røntgenundersøgelsen viser, at knoglerne er hele, kan et ledpunktat komme på tale.
Ledvæsken undersøges i mikroskop for at afgøre, om der er forandringer i leddet. Ved ledbåndsskader er der ofte blod i ledvæsken.

Hvordan behandles ledbåndsskader?

Hvis skaden er på albue-, forknæ- eller haseled, er det vigtigt, at du hurtigst muligt får lagt en forbinding ud for skadesstedet og samtidig holder hunden i ro. Det kan modvirke de blødninger, som opstår. Jo hurtigere blødningerne modvirkes, jo kortere tid er hunden halt. En forbinding skal sidde i minimum 2 døgn for at virke ordentlig. Hvis du har mulighed for af afkøle stedet med coolspray eller lignende, er det fint.

Hvis du ikke kan bestemme, hvor skaden sidder, må du gå til dyrlægen, som, afhængig af hvor alvorlig lidelsen er, enten kan lægge en forbinding, sætte en skinne eller en let gipsforbinding på eller afgøre, om der skal en operation til. Det vigtigste er, at du kontakter dyrlægen hurtigt, så der ikke opstår ledskader, som ikke kan kureres.

Et overstrakt ledbånd skal have ro i ca. 14 dage, afhængig af hvor meget skade der er sket, og især hvor hurtigt skaden er blevet behandlet.

De fleste sprængte ledbånd kan i dag opereres med godt resultat. Efter en operation kan der gå mellem 3 og 6 måneder, inden benet kan belastes igen - og så kun gradvist.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har ledbåndsskader?
Fremtiden afhænger af, hvor stor en del af ledbåndet som er skadet. Små skader heler op, men bevirker, at leddet ikke er så stabilt som før overrivningen.

Større skader, der er operationskrævende, tager mellem 3 og 6 måneder om at hele op, og hunden når da næsten at komme sig fuldkomment.

Hvorfor får hunde ledbåndsskader?

Ofte opstår ledbåndsskaderne som følge af at leddet kommer i en yderstilling som følge af voldsom leg, fald fra højde eller påkørsel.

Hvad er risikoen for, at din hund får ledbåndsskader?
Ledbåndsskader opstår oftest som følge af hundens levevis. Små skødehunde som lever et isoleret liv har derfor mindre sandsynlighed for at pådrage sig en ledbåndsskade end store legesyge hunde.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få ledbåndsskader?
Tunge hunderacer belaster generelt ledbåndene mere end små lette racer. Ved leg hvor ledbåndene bringes i yderstillinger, har hundens vægt ligeledes betydning for den kraft, leddet påvirkes af.

Anden viden om ledbåndsskader
Opheling af ledbånd er en langsom proces, fordi der er dårlig blodtilførsel til ledbåndene.

Mængde
rabat
SPECIFIC CFD Flexibility Support, 12 kg

Leddiæt til hunde

645,00 kr
Ned til 499,00 kr Køb her
Tilbud
BUSTER VitalChew Joints & Mobility, medium/large, 30 stk. - måske ved at udgå!

Omega-3 tilskud

149,00 kr
119,00 kr
Køb her
Virbac Fortiflex 525, 30 tabletter

Hjælper med opretholdelse af ledfunktionen

349,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Aptus Glyco-Flex Plus, 60 stk.

Fodertilskud til hunde for at støtte en sund ledfunktion

409,00 kr
Ned til 389,00 kr Køb her
Tilbud
VetPro Leddiæt, 8 kg

Ernæringsmæssig support til hunde med nedsat ledfunktion

399,00 kr
369,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
ArthroFlex Omega pulver til hunde, 400 g

Styrker og vedligeholder bevægeapparatet

419,00 kr
Ned til 379,00 kr Køb her
Mængde
rabat
Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk

Tilskud til støtte og vedligehold af sunde led

239,00 kr
Ned til 225,00 kr Køb her
Tilbud
Hill's Canine j/d Reduced Calorie, 12 kg

Fuldfoder til hund med ledproblemer (lavt fedtindhold)

699,00 kr
679,00 kr
Køb her
Hill's PD Metabolic+Mobility, 12 kg

Vægtstyring og ledstøtte i ét og samme foder

719,00 kr
Køb her
Tilbud
Royal Canin Mobility C2P+, 12 kg

Leddiæt til alle racer

699,00 kr
639,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her