Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

409,00 kr

Aptus HopFlex 60 stk. Køb her
239,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her
380,00 kr

Virbac Fortiflex 525, 30 tabletter Køb her
Mængderabat
477,50 kr
Ned til
429,00 kr

VetPro Leddiæt, 8 kg Køb her
230,00 kr

Virbac Movoflex Soft Chews, M, 30 stk. Køb her
438,00 kr

ArthroFlex Omega pulver til hunde, 400 g Køb her

Sponsoreret

Ledbåndsskader

Latinsk navn: Ruptura ligamentorum

Af John Nellemann Hvad er ledbåndsskader hos hunde?

Ledbånd er relativt uelastiske sener, der fastholder led og knogler i forhold til hinanden, så de kan udføre deres tiltænkte bevægelser. Skader på ledbåndene kan strække sig fra små bristninger i ledbåndenes fibre til fuldstændige overrivninger. Skaderne opstår ved, at leddene vrides eller roteres ud af deres normale leje - ofte ved en pludselig bevægelse.

Hvad er symptomerne på ledbåndsskader?

Ved en let skade sker der udover bristninger af fibre også overrivninger af små blodkar, hvilket bevirker, at der ret hurtigt opstår en blødning omkring leddet. Blødningen ses som en blålig hævelse, der efter nogle dage bliver gullig, efterhånden som blødningen omdannes og nedbrydes. En let skade kaldes en forstuvning eller distorsion og er forbundet med smerte.

Ved en meget kraftig påvirkning af et led kan ledbåndene sprænge helt eller delvist. Sprængningen resulterer i, at hunden halter, og at leddet kan bringes i unaturlige stillinger. Tilstanden bliver ikke bedre, selv efter en periode med ro. F.eks. resulterer en overrivning af et af knæets to korsbånd i, at leddet bliver meget ustabilt, og hundens halten bliver værre, jo længere tid den går med lidelsen.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen ledbåndsskader?

Dyrlægen undersøger det ben, som hunden er halt på. Smerten lokaliseres til et eller flere led, som undersøges grundigt. Ofte vælger man at tage et røntgenbillede for at sikre sig, at der ikke er et lille brud tæt ved ledfladen. Hvis røntgenundersøgelsen viser, at knoglerne er hele, kan et ledpunktat komme på tale.
Ledvæsken undersøges i mikroskop for at afgøre, om der er forandringer i leddet. Ved ledbåndsskader er der ofte blod i ledvæsken.

Hvordan behandles ledbåndsskader?

Hvis skaden er på albue-, forknæ- eller haseled, er det vigtigt, at du hurtigst muligt får lagt en forbinding ud for skadesstedet og samtidig holder hunden i ro. Det kan modvirke de blødninger, som opstår. Jo hurtigere blødningerne modvirkes, jo kortere tid er hunden halt. En forbinding skal sidde i minimum 2 døgn for at virke ordentlig. Hvis du har mulighed for af afkøle stedet med coolspray eller lignende, er det fint.

Hvis du ikke kan bestemme, hvor skaden sidder, må du gå til dyrlægen, som, afhængig af hvor alvorlig lidelsen er, enten kan lægge en forbinding, sætte en skinne eller en let gipsforbinding på eller afgøre, om der skal en operation til. Det vigtigste er, at du kontakter dyrlægen hurtigt, så der ikke opstår ledskader, som ikke kan kureres.

Et overstrakt ledbånd skal have ro i ca. 14 dage, afhængig af hvor meget skade der er sket, og især hvor hurtigt skaden er blevet behandlet.

De fleste sprængte ledbånd kan i dag opereres med godt resultat. Efter en operation kan der gå mellem 3 og 6 måneder, inden benet kan belastes igen - og så kun gradvist.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har ledbåndsskader?
Fremtiden afhænger af, hvor stor en del af ledbåndet som er skadet. Små skader heler op, men bevirker, at leddet ikke er så stabilt som før overrivningen.

Større skader, der er operationskrævende, tager mellem 3 og 6 måneder om at hele op, og hunden når da næsten at komme sig fuldkomment.

Hvorfor får hunde ledbåndsskader?

Ofte opstår ledbåndsskaderne som følge af at leddet kommer i en yderstilling som følge af voldsom leg, fald fra højde eller påkørsel.

Hvad er risikoen for, at din hund får ledbåndsskader?
Ledbåndsskader opstår oftest som følge af hundens levevis. Små skødehunde som lever et isoleret liv har derfor mindre sandsynlighed for at pådrage sig en ledbåndsskade end store legesyge hunde.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få ledbåndsskader?
Tunge hunderacer belaster generelt ledbåndene mere end små lette racer. Ved leg hvor ledbåndene bringes i yderstillinger, har hundens vægt ligeledes betydning for den kraft, leddet påvirkes af.

Anden viden om ledbåndsskader
Opheling af ledbånd er en langsom proces, fordi der er dårlig blodtilførsel til ledbåndene.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop